Από σήμερα στις 11 η χώρα μπαίνει και τυπικά στην προεκλογική περίοδο. Σε κάτι λιγότερο από 30 ημέρες θα ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα προκειμένου να αποφασιστεί η επόμενη κυβέρνηση ενώ αν τελικά δεν προκύψει είτε αυτοδυναμία είτε κυβέρνηση συνεργασία θα οδηγηθούμε τον Ιούλιο σε δεύτερες κάλπες.
Σήμερα, πάντως, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη πρόωρη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή των εκλογών 2023 την 21η Μαΐου. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα θυροκολληθεί στη Βουλή την Δευτέρα στις 24 Απριλίου και τυπικά η Βουλή θα διαλυθεί μέχρι την επόμενη των εκλογών.
Στο μεταξύ με καταληκτική ημερομηνία την 5η Μαΐου θα συνεδριάσει η ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, μια διαδικασία που θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να αποφασίσει για τη νομιμότητα ή μη της συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές, ήτοι και του κόμματος Κασιδιάρη εάν ο ίδιος επιλέξει να είναι, τελικά, υποψήφιος. Σημειωτέων ότι σήμερα μέχρι το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η αντικατάσταση του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη από την Καλλιόπη Σπανού ενώ ήδη χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου έχει αναλάβει ο Άκης Σκέρτσος στη θέση του Γ. Οικονόμου.
Το ενδιαφέρον, βέβαια, στρέφεται στην επόμενη ημέρα των εκλογών, εφόσον φυσικά δεν προκύψει κυβέρνηση μετά την πρώτη Κυριακή. Μέσα σε δέκα ημέρες από τη διεξαγωγή των εκλογών θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών (τα τρία πρώτα κόμματα έχουν δικαίωμα να λάβουν από μια εντολή), ωστόσο δεν αποκλείεται να απαιτηθεί και λιγότερος χρόνος. Κι αυτό διότι δεν αποκλείεται οι αρχηγοί των κομμάτων να επιστρέψουν σε μικρότερο χρόνο την εντολή από την κυρία Σακελλαροπούλου, δεδομένου ότι τα περιθώρια συνεργασίας είναι μάλλον στενά.
Στο ίδιο διάστημα, πάντως, τα αρμόδια δικαστήρια θα έχουν επικυρώσει τους εκλεγμένους βουλευτές και παράλληλα θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο αν αυτό θα γίνει παράλληλα με τις διερευνητικές ή μετά.
Το πιθανότερο σενάριο θέλει τη νέα Βουλή να συγκαλείται στις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να συνεδριάσει και στη συνέχεια να… διαλυθεί, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Οι δύο συνεδριάσεις που τυπικά απαιτούνται αφορούν την ορκωμοσία της νέας Βουλής και την εκλογή του νέου προεδρείου. Αμέσως μετά η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αν αυτές χρειαστούν.
Πηγή: ethnos.gr