Τα funds απολαμβάνουν προνόμια τραπεζών, παρόλο που δεν είναι τράπεζες, με αποτέλεσμα αρκετοί δανειολήπτες να έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον δικηγόρο Γιώργο Νικολακόπουλο, που μίλησε στην εκπομπή «Ανοιχτή επικοινωνία», στο OpenTV.
Για παράδειγμα, τα funds και οι servicers αυξάνουν τις δόσεις των δανείων, βάσει των αυξήσεων στα τραπεζικά επιτόκια, κάτι που είναι παράλογο - σύμφωνα με τον νομικό - και έχει προκαλέσει κύμα προσφυγών.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε διάστημα τριών ημερών πραγματοποιήθηκαν 1.000 πλειστηριασμοί. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δανειολήπτες έχουν 4 επιλογές για να μην χάσουν τα σπίτια τους.
Αρχικά, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συμβιβαστική επίλυση με τον διαχειριστή, ακόμη και αν είχε προηγηθεί «παζάρι» με την τράπεζα και δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Εαν υπάρχει διαταγή πληρωμής, ο δανειολήπτης άμεσα πρέπει να κάνει ανακοπή. «Υπάρχουν πολύ μικρές προθεσμίες, που αν τις χάσει, αποκτά ισχύ δεδικασμένου η διαταγή πληρωμής. Δηλαδή, το ποσό που διεκδικείται, πλέον δεν μπορεί να το προσβάλλει», τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος.
Τρίτον, ασφαλιστικά μέτρα αναστολής και συμβιβασμός μέχρι να πάει η υπόθεση στα δικαστήρια. «Τα δικαστήρια τραβάνε σε μάκρος. Πάντα προσπαθώ να τα αποφύγω. Δηλαδή, εάν υπάρχει η δυνατότητα ασκώντας αυτά τα δικαιώματα, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», είναι θετικό, σύμφωνα με τον νομικό.
Τέταρτον, αν διαπιστωθούν παράνομες χρεώσεις ο δανειολήπτης προχωρά σε αγωγή κατά του fund.