Σε μια εποχή που όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει
συνδεθεί με κινδύνους για τη υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις και
ορισμένους τύπους καρκίνου, πολλοί είναι οι διατροφολόγοι που προτείνουν
εναλλακτικές πηγές για την πρόσληψη πρωτεΐνης.
Μάλιστα,
μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μια ισορροπημένη διατροφή, η
οποία δεν στηρίζεται κυρίως στο κόκκινο κρέας, αλλά σε τροφές όπως τα
όσπρια και τα λαχανικά, τείνει παίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της
υγεία μας μακροπρόθεσμα.
Αυτές είναι οι πέντε πηγές πρωτεΐνης που δεν είναι κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας και οι ειδικοί αγαπούν να προτείνουν:
1. Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί cottage είναι φθηνές και ευέλικτες πηγές πρωτεΐνης.
Μια κούπα γάλα χαμηλών λιπαρών περιέχει περίπου οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης, μια μερίδα 2/3 φλιτζανιού απλό ελληνικό γιαούρτι έχει περίπου 18 γραμμάρια και μια μερίδα μισού φλιτζάνι τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά έχει περίπου 12 γραμμάρια.
2. Ξηροί Καρποί
Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια, τα πεκάν και τα κάσιους, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και προσφέρουν μια σειρά από διατροφικά οφέλη, όπως φυτικές ίνες, τα οποία είναι καλά για την υγεία του εντέρου, την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Η καλύτερη και πιο εύκολη επιλογή, αν θες να μείνεις χορτάτος όλη μέρα αλλά δεν έχεις χρόνο να ετοιμάσεις ένα γεύμα.
3. Αυγά
Mια οικονομική, βολική πηγή πρωτεΐνης που μπορεί να καταναλωθεί με
αμέτρητους τρόπους.
Ένα αυγό περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, μια
εντυπωσιακή ποσότητα για τις σχετικά χαμηλές 70 θερμίδες του.
Περιέχει
ακόμη μια σειρά από θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη
και βιταμίνη D.
4. Όσπρια
Η προσθήκη οσπρίων στο πιάτο σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να βάλετε
περισσότερη φυτική πρωτεΐνη στη διατροφή σας.
Οι φακές, τα ρεβύθια και
τα φασόλια, είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για την πρόσληψη πρωτεΐνης. Μισό φλιτζάνι φακές, έχει σχεδόν 9 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης.
5. Ψάρι
Συνήθως οι άνθρωποι αγνοούν τα ψάρια ως πηγή πρωτεΐνης. Το ψάρι
περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας το μια πηγή πρωτεΐνης
υψηλής ποιότητας και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Τα ψάρια που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη είναι ο τόνος, το σκουμπρί, ο σολομός και οι σαρδέλες.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube