Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα. Ωστόσο, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κάνει πολλούς να στρέφονται στον ανεμιστήρα αντί για το κλιματιστικό.
Είναι όμως η καλύτερη λύση για να κάνουμε έναν πιο ευχάριστο ύπνο;
Σύμφωνα με το Sleep Advisor, αν κοιμόμαστε με τον ανεμιστήρα ανοιχτό, ο αέρας που στέλνει ο ανεμιστήρας πάνω μας μπορεί να μας ανακουφίζει από τον ιδρώτα, αλλά είναι ξηρός και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ξηρότητας στο δέρμα και στο άνω αναπνευστικό.
Τότε το σώμα προσπαθώντας να ενυδατώσει περισσότερο τις επιφάνειες που ξηραίνονται, οδηγεί μια διαδικασία που προκαλεί συναισθήματα ρινικής συμφόρησης και πονοκεφάλου. Επίσης η ενυδάτωση που αντλεί το σώμα προέρχεται από οπουδήποτε θεωρεί το σώμα ότι δεν χρειάζεται τη στιγμή του ύπνου, αυτό σημαίνει ότι «στεγνώνουν» οι μύες και προκαλούνται κράμπες.
Επίσης ο ανεμιστήρας δεν φιλτράρει, αλλά ανακυκλώνει τον αέρα που στέλνει πάνω μας, συνεπώς στέλνει πάνω μας σκόνη και γύρη, άρα αν ταλαιπωρούμαστε από αλλεργίες, είναι σαν να τις υπερτροφοδοτεί.
Ωστόσο, ο ανεμιστήρας έχει και τη θετική του πλευρά. Οι ειδικοί αναφέρουν πως μπορεί να είναι μια καλή λύση, όχι μόνο για να κάνει πιο δροσερό το περιβάλλον, αλλά και πιο ήσυχο. Σε περιπτώσεις μεγάλης ηχορύπανσης, ο ήχος του ανεμιστήρα δημιουργεί ένα «ηχητικό τείχος» που παρεμβάλλεται μεταξύ των αυτιών και της ηχορύπανσης, ένα προστατευτικό «λευκό θόρυβο» (white noise).
Ωστόσο σε αντίθεση με τον κλιματισμό, ο ανεμιστήρας πρέπει να λειτουργεί συνέχεια για να προσφέρει ένα βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης, κάτι που τελικά δεν είναι καλό ούτε για την υγεία, αλλά ούτε και για την τσέπη μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό και ο κλιματισμός είναι τελικά αναντικατάστατος σε μέρη όπως η Ελλάδα.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook