Οι συνέπειες από τον λιγοστό ύπνο δεν περιορίζονται στην κακή διάθεση και τη μειωμένη λειτουργικότητα που συχνά -και μάταια- πιστεύουμε ότι θα νικήσουμε με έναν καφέ το πρωί. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Νευροεπιστημών και Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ, Δρ Matthew Walker, η στέρηση ύπνου μπορεί να έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία.
Αρχικά, ο ανεπαρκής ύπνος θα πλήξει την ικανότητα μνήμης του εγκεφάλου. «Είναι περίπου σαν να σφραγίζει το κουτί μνήμης του εγκεφάλου και να μην μπορούν να προστεθούν νέες πληροφορίες» αναφέρει ο Δρ Walker, εξηγώντας ότι η έλλειψη ύπνου εμποδίζει τον εγκέφαλο να «χωρέσει» νέες αναμνήσεις.
Remaining Time-0:00FullscreenMuteDownload
Η παραπάνω επίπτωση εντούτοις φαντάζει σχεδόν «αθώα» μπροστά στις πιθανότητες νόσου Αλτσχάιμερ που πολλαπλασιάζει ο ελλιπής ύπνος, καθώς προωθεί τη συγκέντρωση β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, την τοξικής πρωτεΐνης που έχει συσχετιστεί με τη νευροεκφυλιστική νόσο.
«Κατά τη διάρκεια του βαθύ νυχτερινού ύπνου, ένα σύστημα καθαρισμού του εγκέφαλο ανεβάζει ταχύτητες και αρχίζει να “ξεπλένει” το β-αμυλοειδές. Έτσι, αν δεν κοιμάστε αρκετά το βράδυ, θα υπάρξει μεγαλύτερη συσσώρευση αυτής της πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Όσο περισσότερη πρωτεΐνη, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας στο μέλλον», εξηγεί ο καθηγητής.
Ένα βράδυ αρκεί
Αρκεί ένα μόνο βράδυ με 4-5 ώρες ύπνου για να «πέσει» η άμυνα του οργανισμού και να μειωθεί κατά και 70% η παραγωγή των ΝΚ κυττάρων (Natural Killers, ΝΚ), τους «φυσικοί φονείς» του ανοσοποιητικού συστήματος με την αντικαρκινική μεταξύ άλλων δράση, εξηγεί ο Δρ Walker. Σημειώνει δε ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη ή του μαστού, καθώς και τον χαρακτηρισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ορισμένων μορφών βραδινής εργασίας ως «δυνητικά καρκινογόνες» λόγω της διαταραχής που προκαλούν στον κιρκάδιο ρυθμό.
Στις 6 ώρες ύπνου ο κίνδυνος επεκτείνεται στο καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας 200 φορές τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανατηφόρου εμφράγματος μελλοντικά, σύμφωνα με τον καθηγητή. Όπως εξηγεί, ο λιγοστός ύπνος ανεβάζει την αρτηριακή πίεση που κανονικά μειώνεται και σταθεροποείται κατά την πλήρη ξεκούραση
Πότε ξεκινούν σώμα και πνεύμα να υπολειτουργούν;
Στις 16 ώρες αϋπνίας, σώμα και πνεύμα αρχίζουν να υπολειτουργούν, ενώ στις 19 ή 20 ώρες η διανοητική ικανότητα έχει μειωθεί σε σημείο που μπορεί να συγκριθεί με αυτήν ενός μεθυσμένου οδηγού, σημειώνει ο Δρ Walker και επισημαίνει ότι 8 περίπου ώρες ύπνου είναι ο απαιτούμενος χρόνος ώστε ο οργανισμός να ανασυντάξει τις δυνάμεις του.
ygeiamou.gr