Επιμέλεια: Τάνια Μοσχοπούλου
Μπορεί ο ΠΑΟΚ στο εγχώριο πρωτάθλημα να έχει αποτελέσει σταθμό καριέρας αλλά και όνειρο για πολλούς παίκτες, υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν «στέριωσαν» ποτέ και κατάφεραν τελικά να...εκτονωθούν ποδοσφαιρικά εκτός Τούμπας.
Συχνά-πυκνά τον τελευταίο καιρό ο Αντόνιο Τσόλακ υποχρεώνει τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να ανοίγουν την γνωστή κουβέντα , για το πώς ορισμένοι ποδοσφαιριστές μόλις περάσουν την πόρτα της εξόδου από την Τούμπα, ξαφνικά… μεταλλάσσονται ποδοσφαιρικά. Το ίδιο παραμιλητό προκαλούν στους ΠΑΟΚτσήδες και οι εως τώρα εμφανίσεις του νεαρού Γιώργου Κούτσια, με την φανέλα του ΝΠΣ Βόλου.
Με
μια γρήγορη αναδρομή εντοπίζει κανείς
κι άλλους, που κλείνοντας στο ντουλάπι
την ασπρόμαυρη φανέλα, απελευθερώθηκαν,
ανανεώθηκαν και άρχισαν να βρίσκουν
ευκολότερα τον δρόμο προς τα δίχτυα.
Περιπτώσεις παικτών που έκαναν τους
οπαδούς να «μετανοήσουν» και ξαφνικά
να αναρωτιούνται συνεχώς «Πως αφήσαμε
να φύγει τέτοιος παίκτης;».
«Τα
δικά μας παιδιά...»
Ξεκινώντας με παίκτες που είτε μεγάλωσαν στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ είτε ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στην πρώτη ομάδα ,το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό είναι αυτό του Δημήτρη Πέλκα. Ένα παιδί που από τα 13 του μεγάλωσε στα σπλάχνα του Δικεφάλου του Βορρά και «μάτωσε» για πολλά χρόνια την φανέλα. Αυτό ακριβώς το γεγονός, ότι δηλαδή ήταν το «δικό μας παιδί» για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, τον φόρτωσε με ένα επιπλέον βάρος , ενώ πολλές φορές τον μετέτρεψε σε σάκο του μποξ, στις δύσκολες συγκυρίες της ομάδας. Ένα βάρος από το οποίο όταν απελευθερώθηκε, κατάφερε να εκτονωθεί και ποδοσφαιρικά.
Ο πρώην αρχηγός του ΠΑΟΚ πήγε στην «Πόλη» τον Οκτώβριο του 2020 και αμέσως έγινε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας , έχοντας 13 τέρματα και οκτώ ασίστ σε 66 συμμετοχές με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσέ. Μάλιστα, μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να εκτοξεύσει την αξία του από τα 2,2 εκατ. στα 7 εκατ. , γεγονός που τελικά τον οδήγησε στην αγγλική Χαλ, εκεί όπου έχει ανοίξει ήδη τον προσωπικό του λογαριασμό σε γκολ.
Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται φυσικά και ο προαναφερθείς, Γιώργος Κούτσιας που εδώ και μερικές εβδομάδες, αν και ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2026 με τον ΠΑΟΚ, παραχωρήθηκε στον ΝΠΣ Βόλο, για να εξασφαλίσει περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Ο νεαρός επιθετικός όμως το πήγε ένα βήμα παραπέρα, αφού δεν αρκέστηκε μονάχα στις συμμετοχές, αλλά επί τη ευκαιρία είπε να αυξήσει και τα προσωπικά του γκολ.
Έτσι μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα στη Θεσσαλία, κατάφερε να σκοράρει 3 φορές (1 γκολ στο πρωτάθλημα- 2 στο κύπελλο), όντας μάλιστα ο μοναδικός παίκτης του Βόλου που μέσα σε δίαστημα 11 ημερών και σε ηλικία μικρότερη από 19 έτη, έχει σκοράρει σε αγώνα Πρωταθλήματος και Κυπέλλου.
Δεν
τους βγήκε ποτέ με τα ασπρόμαυρα
Ευθύμης Κουλούρης και Λάζαρος Λάμπρου, είναι δύο περιπτώσεις παικτών που στο πέρασμά τους από τον ΠΑΟΚ δεν κατάφεραν να πετύχουν ποτέ, όσα είχαν κατακτήσει στις ομάδες που είχαν παραχωρηθεί ως δανεικοί.
Στην πρώτη περίπτωση, αυτή του Ευθύμη Κουλούρη, ο παίκτης κατάφερε να αποδείξει την ποδοσφαιρική του αξία, όντας παίκτης του Ατρομήτου Φαίνεται πως το Περιστέρι του ταίριαζε περισσότερο από την Τούμπα, αφού όντας δανεικός εκεί αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της σεζόν 2018-19 , σημειώνοντας 19 τέρματα και κερδίζοντας επάξια την μεταγραφή του στην Τουλούζ, έναντι του ποσού των 7 εκατομμυρίων. Μην παίρνοντας ωστόσο τον χρόνο συμμετοχής που του άξιζε, επέστρεψε στον Ατρόμητο για την δεύτερη, εξίσου εξαιρετική, θητεία του, με 33 συμμετοχές,14 γκολ, δύο ασίστ και όντας ο πρώτος Έλληνας σκόρερ του πρωταθλήματος. Στατιστικά που δεν κατάφερε να πλησιάσει ποτέ με την ασπρόμαυρη φανέλα
Κάτι παρόμοιο ισχύει και για την υπόθεση του Λάζαρου Λάμπρου, που έχει κάνει τα περισσότερα «πήγαινε-έλα» στον ΠΑΟΚ. Στη Θεσσαλονίκη δεν βρήκε χώρο και χρόνο, οπότε προτού προλάβει να αγωνιστεί σε επίσημο ματς, παραχωρήθηκε ως δανεικός στην Ολλανδική Φορτούνα Σιτάρντ. Ο απολογισμός των 7 γκολ και 8 ασίστ σε 24 συμμετοχές και τα στοιχεία που εμφάνισε σε αυτά τα παιχνίδια, όπως η έκρηξη, η ταχύτητα και η ικανότητα στο ένας με έναν, έπεισαν τον Ραζβάν Λουτσέσκου ότι άξιζε περισσότερης προσοχής. Ο ΠΑΟΚ τον πήρε πίσω, όμως ο Ρουμάνος τεχνικός, μόλις 8 ημέρες μετά την επισημοποίηση της επιστροφής του νεαρού εξτρέμ, εμφάνισε στο τραπέζι διαφορετικά επαγγελματικά σχέδια, αφήνοντας τη θέση του στον Αμπέλ Φερέιρα και σε μια άλλη ποδοσφαιρική φιλοσοφία στην οποία δεν χωρούσε ο Λάμπρου.
Φέτος βίωσε ένα ακόμη «ντεζαβού», αφού μετά από μία «γεμάτη» χρονιά στην περσινή Super League με τον ΟΦΗ ως δανεικός (31 παιχνίδια, 5 γκολ, 2 ασίστ), επέστρεψε τον Ιούνιο στον ΠΑΟΚ και πήρε μέρος στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία, ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να μπει στα βασικά πλάνα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Έτσι, για τρίτη φορά είπε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ολλανδία, φορώντας την φανέλα της Εξέλσιορ, με την οποία πριν μερικές μέρες έκανε «σεφτέ», και πλέον έχει φτάσει τα τρία γκολ .
Μια περίπτωση από μόνος του
Το όνομα του Άμρ Ουάρντα ακούγεται συχνά πυκνά, αφού απασχολεί σε όποια ομάδα και αν βρεθεί, ειδικά όσον αφορά το εξωαγωνιστικό κομμάτι.
Ωστόσο, κάθε φορά που ο ίδιος παίρνει την απόφαση να δώσει τις απαντήσεις του εντός των τεσσάρων γραμμών, καταλαβαίνεις πολύ εύκολα ότι ο Αιγύπτιος έχει ποιότητα που αν την αξιοποιούσε σωστά θα μπορούσε να παίξει ακόμη και σε μεγάλο πρωτάθλημα. Αφέθηκε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ και από το καλοκαίρι βρίσκεται στην κυπριακή Ανόρθωση. Συνολικά μετρά 31 συμμετοχές με 8 γκολ και 7 ασίστ σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Κόνφερενς Λιγκ, όντας βασικός και αναντικατάστατος μιας και στα περισσότερα ματς αγωνίζεται ολόκληρο το 90λεπτο. Ένας παίκτης στον οποίο η ασπρόμαυρη ΠΑΕ και οι εκάστοτε προπονητές της του έδωσαν επανειλημμένα ευκαιρίες, με τον ίδιο όμως να μην τις αξιοποιεί ποτέ όπως έπρεπε.
Έξτρα πόντος... εκτός των τεσσάρων γραμμών.
Από αυτήν την κατηγορία, δεν θα μπορούσε να λείπει σε καμία περίπτωση το όνομα του Άμπελ Φερέιρα, που μπορεί να μην αγωνίστηκε στο Δικέφαλο του Βορρά ως παίκτης, είχε αναλάβει όμως τα ηνία της ομάδας μετά την αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου.
Άλλο ένα τρανό παράδειγμα ανθρώπου, που περνώντας την πόρτα της εξόδου από τον ΠΑΟΚ, έκανε τους οπαδούς να τρίβουν τα μάτια τους και να απορούν με τα επιτεύγματα του. Και αυτό γιατί, ,μέσα σε μόλις δύο χρόνια , κατάφερε να αναδειχθεί ως κορυφαίος προπονητής της Βραζιλίας, έχοντας κατακτήσει δύο φόρες το Κόπα Λιμπερταδόρες και μία φορά το Κύπελλο Βραζιλίας. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε να βάλει το αθλητικό περιοδίκο «FourFourTwo», αναδεικνύοντάς τον ως τον κορυφαίο Πορτογάλο τεχνικό για το 2022.
Επιμέλεια: Τάνια Μοσχοπούλου