Εθνικής Ελλάδας: Η μεγάλη πρεμιέρα του Γιοβάνοβιτς (vid)

Γιάννης Τσερβίνης07 Σεπτεμβρίου 2024

3,2,1... φώτα πάμε! Αυτό ήταν, η ώρα για τη μεγάλη πρεμιέρα της Εθνικής ομάδας στο Nations League με αντίπαλο τη Φιλανδία έφθασε.

Οι διεθνείς μας υποδέχονται απόψε (21:45) τους σκληροτράχηλους Φιλανδούς στο «Γ. Καραϊσκάκης» και θέλουν να ξεκινήσουν νικηφόρα το... ταξίδιΣε αυτό το «ταξίδι» στο οποίο θα έχουν «μαέστρο» και καθοδηγητή τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που αναμφίβολα αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της σημερινής βραδιάς.

Ο Σερβοέλληνας τεχνικός θα κάνει ντεμπούτο στον πάγκο της «γαλανόλευκης» και ως... καλωσόρισμα από τους παίκτες του θέλει το τρίποντο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η δεύτερη φορά - ουσιαστικά πρώτη - που ο 61χρονος αναλαμβάνει εθνική ομάδα, καθώς είχε συμφωνήσει τον Δεκέμβριο του 2019 να αναλάβει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όμως η συμφωνία δεν προχώρησε, λόγω του κορωνοϊού.


Η αποχή και η... επιστροφή

Εννιά μήνες μακριά από τους πάγκους έμεινε ο 61χρονος προπονητής, που τελευταία φορά προπόνησε σε συλλογικό επίπεδο τον Παναθηναϊκό.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο και μετά την αποχώρησή του από τους «πράσινους» ο κ. Γιοβάνοβιτς παρέμεινε «ανενεργός». Εχοντας ως... παράσημα την κατάκτηση του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό και τη διεκδίκηση μέχρι τέλους του Πρωταθλήματος, περίμενε καρτερικά την επόμενη πρόκληση.

Η ανάληψη της προεδρίας της ΕΠΟ από τον Μάκη Γκαγκάτση άνοιξε την πόρτα της Εθνικής στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τα επόμενα δύο χρόνια, με τους στόχους που έχουν τεθεί να είναι υψηλοί και να αφορούν την παρουσία της Εθνικής στις μεγάλες διοργανώσεις.

«Συστήθηκε» με πωρωτική ομιλία

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς γνώρισε τη Δευτέρα (02/09) από κοντά όλους τους διεθνείς στην πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής ενόψει του Nations League και μίλησε στους παίκτες του δίνοντας βάση στην ελληνική ψυχή.

Οντας και ο ίδιος-σχεδόν- Έλληνας γνωρίζει πολύ καλά την σημασία της καλής ψυχολογίας που σε συνδυασμό με την ψυχή και την καλή απόδοση μπορεί να κάνει... θαύματα.

«Είναι η πρώτη μου φορά που ασχολούμαι με εθνική ομάδα, να είμαι δηλαδή εκλέκτορας και λιγότερο προπονητής όσον αφορά την καθημερινότητα. Είναι όμως, κάτι που το θέλω πολύ και πιστεύω ότι μπορώ να σας βοηθήσω. Είστε μια καλή γενιά, με άφθονο ταλέντο και όλοι σας παίζετε σε μεγάλες ομάδες. Είμαι κι εγώ Έλληνας, έχω ελληνικό διαβατήριο και σας ξέρω όλους περισσότερο απ’ όσο μπορεί οποιοσδήποτε να φανταστεί. Δεν σας μιλάει κάποιος ξένος.

Σας πιστεύω πολύ, σαν λαός δεν κωλώνετε και δεν κάνετε πίσω στα δύσκολα κι αυτή τη ψυχή σας θέλω να την εκμεταλλευτώ και να σας τη βγάλω και μέσα στο γήπεδο» είπε μεταξύ άλλων, κερδίζοντας με το... καλημέρα τους ποδοσφαιριστές. Μένει να φανεί αν αυτή η «σχέση» που ξεκίνησε ελπιδοφόρα θα έχει τα αποτελέσματα που θέλουν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι και ο «Ιβάν ο Τρομερός» εξελιχθεί σε έναν νέο... Οτο Ρεχάγκελ...

Η προπονητική καριέρα

Ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής το 2001 από τη Νίκη Βόλου. Το 2002 αναλαμβάνει προπονητής της πρώην ομάδας του, του Ηρακλή, μέχρι το 2003 που πηγαίνει στην Κύπρο ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ.

Στο ΑΠΟΕΛ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Παγκύπριου πρωταθλήματος του 2003-04 και μένει μέχρι το Μάρτιο του 2005 που επιστέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει την Παναχαϊκή το 2005-06.

Το 2007 αναλαμβάνει και πάλι τον Ηρακλή μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 που επιστρέφει στην Κύπρο ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ. Κορυφαία του στιγμή σαν προπονητής, ήταν η συμμετοχή με τον ΑΠΟΕΛ και η πορεία μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, την σεζόν 2011-2012.

Τον Ιούνιο του 2013 ανέλαβε προπονητής της Αλ Νασρ, ομάδας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, εν έτει 2021.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.