Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΛΑΜΑΤΗ*
Η λύση που με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε πριν λίγες μέρες, στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Γυμναστικός Σύλλογος του Ηρακλή, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια απλή πολιτική διευθέτηση.
Από το ιστορικό, που οδήγησε στη θετική έκβαση του θέματος, αναδύεται το υπόδειγμα εκείνο που πρέπει να επικρατήσει στην πόλη, ώστε να δοθεί ένα τέρμα στο τέλμα που έχουν οδηγηθεί κατά καιρούς μακροχρόνιοι σχεδιασμοί, έργα και στρατηγικές.
Θα πρέπει να κρατήσουμε και να αξιοποιήσουμε το άυλο κεφάλαιο που παρήγαγε η κοινή δράση πολλών και διαφορετικών συνιστωσών: φίλοι της ομάδας, επιστήμονες, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο, βουλευτές όλων των κομμάτων, υπουργοί, παλιοί και νέοι αθλητές, σε μια υποδειγματική πορεία συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης, διατύπωσαν το αίτημα με σαφήνεια και υπέδειξαν τη λύση, μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια, μέχρι και το σχέδιο της προτεινόμενης ρύθμισης γραμμένο λέξη λέξη. Κι έτσι έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση, χωρίς δισταγμό και σήμερα αποτελεί πια εφαρμοστική διάταξη.
Όλοι αυτοί ακολούθησαν τον άλλο δρόμο. Διέλυσαν τον διχασμό που για χρόνια κατατρέχει την πόλη. Άφησαν στην άκρη φιοριτούρες και εντυπωσιασμούς λαϊκής κατανάλωσης, παραμέρισαν οπαδικές ψευτομαγκιές, απομόνωσαν απόπειρες λαϊκισμού και ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης και δούλεψαν από κοινού για μήνες ολόκληρους, με το βλέμμα στην επίτευξη του τελικού στόχου. Ενός στόχου στον οποίο πίστεψαν όλοι μαζί, όχι για να επιδειχθεί εύνοια σε έναν εκ των συλλόγων της πόλης, αλλά για να διασωθεί και να συνεχίσει να υπάρχει ένα κομμάτι της ζωντανής ιστορίας της. Γιατί αυτό αποτελεί ο κάθε σύλλογος ή κάθε ομάδα σε κάθε πόλη: μέρος του κοινωνικού της ιστού, τμήμα της ιστορικής της κληρονομιάς.
Κανένας οπαδισμός, κανένας χουλιγκανισμός και καμιά προπαγάνδα δεν είναι ικανά να ακυρώσουν τον πραγματικό ρόλο του αθλητισμού και των συλλόγων στη σύγχρονη κοινωνία.
Η αξία δε αυτής της προσπάθειας επιβραβεύτηκε από την ομόφωνη ψήφιση της σχετικής ρύθμισης στο ελληνικό κοινοβούλιο, μία από τις ελάχιστες παρόμοιες περιπτώσεις, σε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Η ευχή είναι η μεθοδολογία επίτευξής αυτού του στόχου να μείνει στην πόλη ως παρακαταθήκη για το αύριο, ώστε να λειτουργήσει και σε άλλες περιπτώσεις, που αφορούν τον αθλητισμό, τα μεγάλα έργα, την ανάπτυξη και την προοπτική της.
Να χτίσουμε όλοι, πολίτες και πολιτικό προσωπικό, πάνω σε αυτό το θεμέλιο.
Μακάρι ο 13ος άθλος του Ηρακλή μας, να άνοιξε αυτόν τον δρόμο…
*Πρώην βουλευτής της ΝΔ