Ο Πρόεδρος του Γ.Σ. Ηρακλής, Φώτης Θέος, στην τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου, έκανε αναδρομή από το καλοκαίρι του 2017 που ο Σύλλογος κινδύνευε άμεσα και απόλυτα εξαιτίας της ακυβερνησίας, μέχρι την «λυτρωτική» 5η
Φεβρουαρίου που έδωσε την «ανάσα» που δικαιούταν ο Ηρακλής. Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις τεράστιες δυσκολίες, σε ανθρώπους που ρίσκαραν την ίδια την περιουσία τους για τον Ηρακλή, τις νομικές ενέργειες, τις επαφές και την κατανόηση της κυβέρνησης πως από την μέχρι πρότινος κατάσταση, δεν έβγαινε κερδισμένος κανείς.
Μεταξύ άλλων όσα είπε ο Φώτης Θέος:
«Το καλοκαίρι του 2017 μια ομάδα ανθρώπων, αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στον Γ.Σ. Ηρακλής. Μέχρι εκείνη την ημέρα στον Γ.Σ. δεν είχε διοίκηση. Ούτε προσωρινή, ούτε αιρετή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα έναν μεγάλο κίνδυνο στο κομμάτι της αθλητικής αναγνώρισης του Σωματείου και κατ’ επέκταση σ’ όλα τα λειτουργικά προβλήματα και όλες τις υποθέσεις νομικές και μη του Συλλόγου. Εκείνο το διάστημα έπρεπε να βρούμε τους ανθρώπους για να μπορέσουμε να βρούμε λύση στο Σωματείο. Οι μόνοι που πραγματικά υπήρχαν τότε και ήταν λίγο κοντά, ήταν μόνο τα παιδιά από την Αυτόνομη Θύρα 10. Ήταν οι μόνοι που ερχόταν έστω για μια ώρα την ημέρα και έβλεπαν τις εγκαταστάσεις μας, αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν.
Ξεκινήσαμε εκείνη τη διαδρομή και δειλά-δειλά καταφέραμε να έχουμε διοίκηση Πρωτοδικείου, με τη συμβολή των εφόρων των τμημάτων, των νομικών μας και προχωρήσαμε καταθέτοντας φάκελο στη ΓΓΑ για να έχουμε τουλάχιστον την αθλητική αναγνώριση και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νομικά θέματα. Πρώτο και μεγαλύτερο δικαστήριο ήταν, εκείνον το Νοέμβριο, που αφορούσε στην κατάσχεση του οικόπεδό μας εδώ στους Χορτατζήδες. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με ότι ευθύνες, αν μπορούσαν να μας καταλογιστούν, ώστε να μην αφήναμε το Σωματείο και να φτάσει στη διάλυσή του και να χαθούν όλα σε μια νύχτα. Στις 10 Νοεμβρίου του 2017, προχωράμε στο πρώτο δικαστήριο της κατάσχεσης κατά των Χορτατζήδων. Είχαμε έναν καθημερινό αγώνα για να συμμαζέψουμε ότι μπορούσαμε.
Τον Ιανουάριο του 2018 βγήκε η απόφαση που ο Μιχάλης Γιάμπαστος δικαστικά κέρδισε την ανακοπή κατά της κατάσχεσης των Χορτατζήδων. Ξέραμε ότι ο δρόμος είναι πολύ μακρύς και η λύση δεν ήρθε. Αυτό που μας προστάτευε ήταν η απόφαση του Πρωτοδικείου και παράλληλα μπορέσαμε να συμμαζέψουμε το φάκελο με την αθλητική αναγνώριση για να έχουμε τα τμήματά μας εν ζωή. Ένα εξίσου σημαντικό δικαστήριο εκείνης της χρονιάς, που ανέλαβε ο Δημήτρης Φινοκαλιώτης, αφορούσε μια κατάσχεση του ΙΚΑ και πάλι σε βάρος της ακίνητης περιουσίας του Συλλόγου. Καταφέραμε και κερδίσαμε κι αυτό το δικαστήριο που ήταν εξίσου σημαντικό για να προχωρήσουμε. Στο διάστημα εκείνο της πρώτης διετίας, προχωρήσαμε να βρούμε μια λύση συνολικά για το Σωματείο. Το κύριό μας μέλημα ήταν να προστατέψουμε την περιουσία του Ηρακλή».
«Άψογη συνεργασία και αποτελεσματικότητα»
Συνεχίζοντας ο Φώτης Θέος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αρχίσαμε σιγά σιγά να δυναμώνουμε, άνθρωποι να έρχονται κοντά, έστω και δειλά-δειλά. Υπήρξε η αλλαγή της Κυβέρνησης, άλλαξαν κάποια δεδομένα. Αισθανόμαστε καλύτερα και πιο τυχεροί, γιατί υπάρχουν πάλι άνθρωποι που είναι της οικογένειας, είναι κοντά μας, ξέρουν το πρόβλημα και ξέρουμε ότι δεν θα διστάσουν να βγουν μπροστά να δώσουν κι αυτοί τη μάχη σε συνεννόηση μ’ εμάς και τους νομικούς μας. Προφανώς αναφέρομαι στον Θόδωρο Καράογλου. Στο περίπτερο της Έκθεσης είχε πει ότι θα κανονίσει να έρθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, κάτι που συνέβη. Άρχισε τότε σιγά σιγά να ξετυλίγεται το κουβάρι ώσπου φτάσαμε στη δικαίωσή μας.
Ήταν υπό μεγάλη μυστικότητα με την καλή έννοια, για να μπορέσουμε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να δουλέψουμε μαζί, χωρίς να εκθέσουμε πρόσωπα και καταστάσεις, χωρίς να εκτεθούν οι ίδιοι και γιατί έπρεπε να φέρουμε αποτέλεσμα στα μέτρα μας σαν Ηρακλής. Υπήρχε άψογη συνεργασία του νομικού μας, Δημήτρη Φινοκαλιώτη, με τα αντίστοιχα στελέχη των υπουργείων στην Αθήνα. Η άψογη αποτελεσματικότητα στις κινήσεις του Θόδωρου Καράογλου που έπρεπε να είναι και με όλα τα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης, να είναι κοντά, για να καταλάβουν το πρόβλημα. Φτάσαμε στην Πέμπτη 4/2 που ψηφίστηκε η διάταξη και από εδώ και πέρα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή ακόμη για τα τελευταία βήματα».
«Πρέπει να τους γράψει η ιστορία»
Ο Φώτης Θέος αναφέρθηκε επίσης σε ανθρώπους που κινδύνευσαν ουσιαστικά, αλλά θυσιάστηκαν για να φτάσει ο Σύλλογος σ’ αυτό το αποτέλεσμα, την αποτελεσματική συνεργασία με τους πολιτειακούς φορείς και την κυβέρνηση:
«Πριν έρθω εδώ, τις τελευταίες 2-3 μέρες χιλιάδες άνθρωποι μας έστελναν συγχαρητήρια, μπράβο και μας είπαν πως θα είναι κοντά στην επόμενη μέρα του Ηρακλή και είναι ευχής έργο. Από την άλλη είναι μεγάλο βάρος όταν βλέπεις πως αυτό το σωματείο έχει χιλιάδες κόσμο που το ακολουθεί. Βάρος ψυχικό. Έχουμε αναρωτηθεί αν μπορούμε να αντέξουμε αυτό το βάρος. Αν είμαστε μόνοι μας, δεν μπορούμε. Το σωματείο είναι πάρα πολύ μεγάλο, έχει τεράστια δυναμική, αλλά θέλει κι άλλους ανθρώπους να στηρίξουν. Η επόμενη μέρα θα είναι καθοριστική για να βοηθήσουν κι άλλοι άνθρωποι. Τους χρειάζεται ο Ηρακλής. Υπάρχουν πολλοί που μας στήριξαν στα δύσκολα και μας στηρίζουν. Μέρα με τη μέρα γινόμαστε περισσότερο.
Ευχαριστώ τους ανθρώπους που μπήκαν στα Δ.Σ. του συλλόγου από το 2017 μέχρι σήμερα. Όλοι αυτοί, ήταν οι άνθρωποι που κινδυνεύσαν, γιατί με το παραμικρό λάθος μπορούσαν να μας καταλογιστούν χρέη που δεν ήταν δικά μας. Σκεφτείτε να χάναμε κάποιο δικαστήριο. Σ’ εμάς θα χανόταν ένα δικαστήριο. Αλλά από την άλλη δεν έμπαινε κανένας μπροστά να παλέψει να πάρει την αθλητική αναγνώριση του σωματείου. Θα ήταν άδικο γι’ αυτούς τους ανθρώπους που μπήκαν μπροστά, να χρεωθούν κάτι για το οποίο δεν έφταιγαν. Η ιστορία πρέπει να τους γράψει με τον δικό της τρόπο. Πρώτος άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του, ήταν ο Στυλιανός Τερζάκης. Μπορεί να τον ξέρουν λίγοι, αλλά ήταν ένας άνθρωπος που ήρθε και είπε: «παιδιά ας μου πάρουν το σπίτι, ας μου πάρουν ό,τι έχω, αρκεί να σωθεί ο Ηρακλής». Δεν το έκανε κανένας άλλος.
Οι έφοροι του ΓΣ, εκτός του ότι έβαλαν το κεφάλι τους μπροστά, τα σπίτια τους και την περιουσία τους, έτρεχαν και τα τμήματα του συλλόγου. Υπήρχε και το υπαλληλικό προσωπικό που μας στήριξε, που αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, αλλά ήταν εδώ για να στηρίξουν το σωματείο. Πρέπει να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μεγάλο συγγνώμη. Για να μπορέσουμε να αντέξουμε την επόμενη μέρα μέσα στα προβλήματα, πήραμε μια πάρα πολύ δύσκολη απόφαση, να τους απολύσουμε. Υπήρχαν και άνθρωποι που όταν άρχισαν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος, απλώσανε χέρι βοήθειας. Ως τι όμως; Δεν ήταν φίλοι του Ηρακλή, δεν ήταν απόλυτα όλοι πολιτειακοί παράγοντες.
Είπαν όμως: Αυτό το σωματείο έχει τεράστια ιστορία. Δεν μπορεί να καταδικαστεί για μια κακή περίοδο μιας κακής διοίκησης. Θα μείνουν δεκάδες άνθρωποι που θα μείνουν άνεργοι. Δεν θα κερδίσει κανείς από αυτή την ιστορία, από τη διάλυση του σωματείου. Όταν κατάλαβαν το πρόβλημα, δεν είχαν ακόμη κάποια θέση. Όταν γνωρίσαμε τον Δήμαρχο της πόλης, δεν είχε εκλεγεί. Όταν ήρθε εδώ, είπε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα του Γ.Σ.. Λέγαμε τότε, μακάρι, όταν έρθει η ώρα. Μου είπε: «Η ιστορία και η πραγματική αξία του σωματείου, είναι ο Ερασιτέχνης και η περιουσία του».
Πραγματικά όταν βγήκε, ήρθε και βοήθησε. Υπήρχε και η κυβέρνηση και η συμβουλή του Θόδωρου Καράογλου έπαιξε σημαντικότατο ρόλο. Από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπ. Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, τον υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον Σταύρο Καλαφάτη και όλους τους ανθρώπους που είχαν δίπλα τους, τα στελέχη τους, τους νομικούς, αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμάς, γιατί κατάφεραν και τόλμησαν να κάνουν αυτό που εμείς λέγαμε. Αν συνεχίσουμε έτσι, είναι αργός θάνατος για εμάς ως σωματείο και η κυβέρνηση δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτή την κατάσταση. Η κυβέρνηση ήταν ανοικτή και κατάλαβε. Πολλές φορές οι ίδιοι μας παρότρυναν να προχωρήσουμε κάποια βήματα για να φτάσουμε στις 5/2».