Σχεδόν 1 στα 5 άτομα με υπέρταση μπορεί να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τυχόν άλλη πάθηση η οποία όμως αυξάνει την αρτηριακή πίεση, προειδοποιεί νέα έρευνα.
Αν η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν αντιμετωπιστεί ή δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς, αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφροπάθειας, ακόμα και προβλημάτων όρασης, λόγω της καταστροφής των αιμοφόρων αγγείων.
«Οι καθημερινές αλλαγές στη ζωή, όπως η μείωση του βάρους, ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού και/ή η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να επαναφέρουν την αρτηριακή πίεση σε κανονικά επίπεδα. Αξίζει όμως τον κόπο να συμβουλευτείτε το θεράποντα γιατρό σας για το αν η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε για άλλη πάθηση μπορεί να αυξήσει πάλι τους αριθμούς», τονίζουν οι ερευνητές.
«Ο κίνδυνος αύξησης της αρτηριακής πίεσης μπορεί απλά να παραβλέπεται ιδίως από ασθενείς που λαμβάνουν επί χρόνια αγωγή για άλλες καταστάσεις», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Timothy Anderson, που είναι παράλληλα κλινικός ερευνητής και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
«Ευχόμαστε αυτό το άρθρο να βοηθήσει να αλλάξει αυτό, μιας και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες με φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση ή στρατηγικές που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο, όπως το να παρακολουθούν οι ίδιοι οι ασθενείς την πίεσή τους στο σπίτι όταν ξεκινούν ένα νέο φάρμακο που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση», συμπλήρωσε.
Για τη συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) από το 2009 έως το 2018.
Ειδικότερα, εξέτασαν τη λήψη φαρμάκων που είναι γνωστά πως αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων(ΜΣΑΦ), των στεροειδών, των ορμονικών φαρμάκων, των αποσυμφορητικών και εκείνων των χαπιών που υπόσχονται απώλεια βάρους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το 18,5% των ενηλίκων με υψηλή αρτηριακή πίεση ανέφεραν ότι λάμβαναν κάποιο φάρμακο που τους αύξανε την πίεση και αυτοί είχαν πιο πολλές πιθανότητες να έχουν μη ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση, ιδίως εάν δεν λάμβαναν παράλληλα φάρμακα για τη μείωση της.
Τα άτομα που λάμβαναν φάρμακα για την υπέρταση είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν υψηλότερες δόσεις για τον έλεγχο της πίεσης τους εάν παράλληλα λάμβαναν και αγωγή για άλλες παθήσεις που σχετιζόταν με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, όπως έδειξε η μελέτη.
Τι μπορεί να κάνει κανείς αν έχει υπέρταση;
«Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το αν τα φάρμακα που λαμβάνετε επηρεάζουν τις τιμές της πίεσης», πρότεινε ο κ. Anderson. «Πάντα είναι ωφέλιμο να ρωτάτε το γιατρό σας για πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των νέων φαρμάκων και των υφιστάμενων παθήσεων και θεραπειών. Αυτό ισχύει για τους ασθενείς που τους παρακολουθούν αρκετοί γιατροί οι οποίοι δεν γνωρίζουν τη λίστα με τα φάρμακα που λαμβάνουν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις του Δρ. Michael Goyfman, επικεφαλής καρδιολογίας στο Long Island Jewish Forest Hills της Νέας Υόρκης. «Οι γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων δεν επικοινωνούν απαραιτήτως μεταξύ τους και συχνά τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας δεν ενημερώνονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα, ορισμένοι ασθενείς να λαμβάνουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα από διαφορετικούς γιατρούς ορισμένα από τα οποία μπορεί να αποβούν βλαβερά για την υγεία» εξήγησε.
«Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει κανείς αυτή την ταλαιπωρία» όπως δήλωσε ο Goyfman «είναι να υπάρχει πάντα ο ενημερωμένος ιατρικός φάκελος του καθενός σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό».
Πηγή:ygeiamou.gr