Υγεία: Καλύτερη διατροφή, καλύτερη αναπνοή – Έρευνα εντοπίζει την επικίνδυνη σχέση ανάμεσα σε τροφές και καρκίνο των πνευμόνων

Τι ψάχνεις;
Εδώ και χρόνια, οι ερευνητές μελετούν τις επιδράσεις της διατροφής σε διάφορους καρκίνους, ιδίως αυτούς που επηρεάζουν το ήπαρ και το πάγκρεας.
Ακούμε συχνά προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και επεξεργασμένων τροφίμων.
Άλλοι τύποι καρκίνου, όμως, όπως αυτός του πνεύμονα, μελετώνται συχνά σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως, για παράδειγμα, το κάπνισμα.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Metabolism υποστηρίζει ότι η διατροφή έχει πολύ ευρύτερη επίδραση από αυτή που πιστεύεται.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας της Φλόριντα (UF), σε συνεργασία με το Κέντρο Καρκίνου Markey του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, ρίχνουν φως στο πώς οι κακές διατροφικές επιλογές μπορούν να συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
Τα ευρήματα αναδεικνύουν μια απροσδόκητη σχέση μεταξύ της διατροφής και του αδενοκαρκινώματος του πνεύμονα, του πιο συχνού πνευμονικού καρκίνου.
«Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως ασθένεια που σχετίζεται με τη διατροφή», εξηγεί ο δρ. Ramon Sun, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Προηγμένης Χωρικής Έρευνας Βιομορίων του UF.
Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ καρκίνου του πνεύμονα και κακής διατροφής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή πλατφόρμα μεταβολομικής ανάλυσης, που επιτρέπει στους επιστήμονες να απεικονίζουν ασθένειες με πρωτοφανή σαφήνεια, αποκαλύπτοντας μοριακές αλληλεπιδράσεις που προηγουμένως δεν ήταν ανιχνεύσιμες.
Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της μελέτης ήταν ο ρόλος του γλυκογόνου, ενός μορίου, αποτελούμενου από γλυκόζη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γλυκογόνο συσσωρεύεται σε υψηλά επίπεδα στο αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα, λειτουργώντας ως βασική πηγή ενέργειας για την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
Χρησιμοποιώντας εργαστηριακά μοντέλα και προσομοιώσεις στον υπολογιστή, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλυκογόνου στα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα τροφοδοτούν την ανάπτυξη του όγκου, λειτουργώντας ουσιαστικά ως «γιγαντιαίο γλειφιτζούρι για το δόντι του καρκίνου», όπως το περιγράφει ο δρ. Sun. Όταν τα ποντίκια ακολούθησαν δυτική δίαιτα -με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη- οι καρκινικοί όγκοι στους πνεύμονές τους αυξήθηκαν σημαντικά.
Αντίθετα, η μείωση των επιπέδων γλυκογόνου οδήγησε σε μείωση του μεγέθους και της εξέλιξης των όγκων.
Πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα τελεταία νέα, απευθείας στο email σας