Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου είναι μια πονεμένη ιστορία για τους κατοίκους του Δήμου Παύλου Μελά και συγκεκριμένα της περιοχής των Ανθοκήπων. Φαίνεται πως το έργο του Fly Over που έχει αγανακτήσει όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, επηρεάζει και την περιοχή καθώς ξεκίνησαν εργασίες εντός του πρώην στρατοπέδου.
Οι εργασίες ξεκίνησαν εδώ και δέκα περίπου ημέρες και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Ήδη στο κομμάτι κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται εντός του πρώην στρατοπέδου, έγινε μια συνέχεια του δρόμου, με κόψιμο αρκετών δέντρων, επιχωμάτωση του δρόμου ο οποίος πήρε και κλίση. Το τελευταίο κομμάτι έγινε και με περιφερειακές εργασίες στα γύρω σημεία, ενώ τα φορτηγά μπαινοβγαίνουν στο στρατόπεδο με υλικά που αφαιρούνται (σ.σ. χώμα, δέντρα) και ήδη κάποιοι ειδικά μηχανήματα προετοιμάζουν το έδαφος για να γίνει άσφαλτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Metrosport.gr, οι εργασίες αφορούν την κατασκευή διαδρόμου για ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα για να μπορέσουν να διευκολύνουν την μετάβαση στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «424» λόγω της έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης στην περιφερειακή λόγω του Fly Over.
Εμείς κάναμε την αυτοψία μας στον χώρο κα παραθέτουμε φωτογραφίες και βίντεο από διαφορετικές ημέρες που έγιναν οι εργασίες. Μάλιστα άνθρωποι της εταιρείας που ανέλαβαν τις εργασίες τοιχοκόλλησαν ανακοινώσεις πως απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση πάνω στον δρόμο καθώς το στρατόπεδο θα χρησιμοποιηθεί για τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών και οχημάτων κρατικών υπηρεσιών, επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τις πληροφορίες μας. Κάτι τέτοιο είχε προαναγγελθεί και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πριν μερικές εβδομάδες ως μέτρο μείωσης του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Θελήσαμε να επικοινωνήσουμε με τη διοίκηση αλλά και με την αντιπολίτευση του Δήμου Παύλου Μελά, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό. Πάντως οι πληροφορίες μας αναφέρουν, πως η διοίκηση του Δήμου δεν ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς για την έναρξη των εργασιών.
Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι τα εξής. Πως θα διασφαλιστεί πως από το συγκεκριμένο δρόμο εντός του πρώην στρατοπέδου θα περνάνε μόνο τα ασθενοφόρα και όχι άλλα ΙΧ; Πως θα γίνει εφικτό να είναι ασφαλής η διέλευση ασθενοφόρων και πυροσβεστικών, σε έναν χώρο που παίζουν παιδιά, άνθρωποι αθλούνται και γονείς κάνουν βόλτα με τα παιδιά τους; Γιατί επιλέχθηκε η λύση του στρατοπέδου και όχι η λύση της οδού Μεσολογγίου που βρίσκεται 650μ. πιο κάτω από την είσοδο του στρατοπέδου, είναι παράλληλη με την περιφερειακή και καταλήγει στο ίδιο σημείο, στο τούνελ προς τα νοσοκομεία; Σε τι σημείο θα φτάσουν οι εργασίες και πόσο θα επηρεαστεί ο περιβαλλοντικός χαρακτήρας του στρατοπέδου;
Ιστορικό του Καρατάσιου
Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή. Από το 2003 ο στρατός αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου και κυρίως οι εθελοντές κάτοικοι του Δήμου προσπάθησαν να το μετατρέψουν σε ένα χώρο άθλησης και αναψυχής. Πολλές φορές γίνονται εκδηλώσεις εντός αυτού, με χιλιάδες ανθρώπων να συρρέουν από κάθε μεριά της πόλης. Σύλλογοι όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου, η Περιβαλλοντική ομάδα του 2ου ΓΕΛ πολίχνης και η Πολεοδομική Επιτροπή Γειτονιάς Πάρκου Καρατάσιου, αλλά και άλλοι σύλλογοι και συλλογικότητες, παλεύουν για χρόνια ούτως ώστε το στρατόπεδο να περάσει στους κατοίκους της περιοχής.
Ωστόσο το ιδιοκτησιακό του καθεστώς παρότι μπερδεμένο, φαίνεται να ανήκει κατά ένα μέρος στο Υπουργείο Οικονομικών και κατά ένα άλλο μέρος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αν και προσφάτως (σ.σ. το 2021), πέρασε η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Πολίχνης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Πλέον ο χώρος του πρώην στρατοπέδου θεσμοθετείται ως Μητροπολιτικό Πάρκο. Το ΓΠΣ προβλέπει ότι τουλάχιστον το 75% της συνολικής έκτασης του χώρου θα αποτελεί χώρο πρασίνου και στο υπόλοιπο του χώρου θα φιλοξενηθούν κοινωφελείς λειτουργίες (δηλαδή χρήσεις γης υγείας, αθλητισμού, πολιτισμού και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης). Στο παραπάνω πλαίσιο, τμήμα του πρώην στρατοπέδου παραχωρήθηκε τον Ιούλιο του 2022 στο Υπουργείο Υγείας για την κατασκευή Ογκολογικού Νοσοκομείου.