Μία σειρά από μέτρα διαφάνειας στα εξοπλιστικά παρουσίασε κατά το κλείσιμο της συζήτησης στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας τα μέτρα αυτά είναι τα εξής 7:
1ο) η αποποίηση του προνομίου, ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, να είναι άτομο της επιλογής του υπουργού. Όπως είπε ο Νϊκος Δένδιας, και ο επικεφαλής και ο δεύτερος, ήταν άτομα που επέλεγε ο υπουργός. «Εγώ επέλεξα μόνιμο αξιωματικό τον οποίον μου υπέδειξε το ΓΕΕΘΑ. Και ο δεύτερος τη τάξη είναι, επίσης, μόνιμος αξιωματικός τον οποίο, επίσης, μου επέλεξε το ΓΕΕΘΑ».
2ο) θα υπάρξει διάταξη που θα έρθει προς ψήφιση, με την οποία θα υπάρχει πλέον μόνιμος νομικός σύμβουλος του κράτους στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, ο οποίος θα συμμετέχει και στις διαπραγματεύσεις των εξοπλιστικών συστημάτων.
3ο) θα αλλάξει ο τρόπος στελέχωσης της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών. Θα υπάρχουν αξιωματικοί μακράς θητείας, όχι αξιωματικοί 2 και 3 ετών, για να μπορούν να αποκτούν εμπειρία στα θέματα των διαπραγματεύσεων, ιδιαιτέρως εξειδικευμένων θεμάτων.
4ο) ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Τροποποιούμε το προεδρικό διάταγμα σύστασης και λειτουργίας της επιτροπής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. «Ήδη είμαστε στη διαδικασία να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ώστε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας να αποκτήσει τεχνογνωσία και μεθόδους σύγχρονες ελέγχου πόθεν έσχες, λογαριασμών κλπ».
5ο) τοποθετούμε Στρατιωτικό Εισαγγελέα στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και της δίνουμε δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τα άτομα τα οποία διερευνά. Το ίδιο θα ισχύει και για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Δηλαδή, οποιοσδήποτε διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα με οποιοδήποτε τρόπο, θα έχει δημιουργηθεί ένας εξελιγμένος μηχανισμός ελέγχου για αυτόν.
6ο) η διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών θα ενημερώνεται ανά εξάμηνο.«όσο είμαι εγώ τουλάχιστον, θα το καταστήσουμε υποχρεωτικό. Κάθε έξι μήνες θα έρχομαι μαζί με τους αρχηγούς και θα ενημερώνουμε για την εξέλιξη όλων των προγραμμάτων. Επίσης, μόλις περάσουμε το εξοπλιστικό, θα κάνουμε μία αρχική συνεδρίαση με την οποία θα ενημερωθείτε για όλα τα προηγούμενα εξοπλιστικά που έρχονται. Δηλαδή αυτά που είχανε υπογραφεί στο παρελθόν και ακόμα εξελίσσονται. Για να ξέρετε, από τα 28 δισεκατομμύρια τα οποία βλέπετε, πλέον των 11 δισεκ. έχουν ήδη διατεθεί. Θέλω να γνωρίζετε που έχουν διατεθεί και τι γίνονται αυτές οι συμβάσεις».
7ο) επίσης, θα κατεβάσω το επίπεδο ενεργοποίησης του άρθρου περί διατύπωση γνώμης της επιτροπής, από τα 30 εκατ. στα 10 εκατ. Ευρώ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα είναι πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε κρίνετε, για οποιοδήποτε ποσόν.
«Είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει καταθέσει δεκαετές εξοπλιστικό, το οποίο έχει αποστείλει ήδη προς τη Βουλή των Ελλήνων εδώ και ένα μήνα. Και αναμένει πότε θα συνέλθει η επιτροπή για να το συζητήσουμε» διαμύνησε ο Νίκος Δένδιας.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Βρείτε μας και στο spotify