Ξεκίνησε να παίζει ανδρικό ποδόσφαιρο πριν κλείσει τα 15 του χρόνια με τη φανέλα της ΑΕΠ Κοζάνης. Πήρε χρόνο συμμετoχής στη Football League και αυτό ήταν το εισιτήριό του για να κάνει δοκιμαστικά στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Σλάβια Πράγας. Ο Μιχάλης Βοριαζίδης πήρε μεταγραφή στην Τσεχία πριν προλάβει να κλείσει τα 17 και φέτος έκλεισε μια τριετία στην Κεντρική Ευρώπη.
Ο Έλληνας μέσος μίλησε στο Metrosport.gr για τη μεταγραφή του στην τσέχικη ομάδα, την πορεία του στην Τσεχία, τους δανεισμούς του και το πως τον δυνάμωσαν, σχολίασε τη βοήθεια του Νάντβορνικ για να γίνει η μεταγραφή ενώ μίλησε για το πρότυπό του, τον Ζιελίνσκι. Ο Βοριαζίδης φέτος αγωνίζεται στη δεύτερη ομάδα της Σλάβια και προσπαθεί να κερδίσει θέση βασικού. Επίσης, σχολίασε την παρουσία του Κρμέντσικ στην ομάδα στην πρώτη του χρονιά, τα σχόλιά του για τον ΠΑΟΚ και την Ελλάδα, ενώ ο Βοριαζίδης θυμήθηκε τις καλύτερες στιγμές του στη σχεδόν τριετία στην Τσεχία.
-Γεια σου Μιχάλη. Πως είναι τα πράγματα στην Τσεχία και τη Σλάβια Πράγας;
«Ποδοσφαιρικά μπορώ να μιλήσω κυρίως για τη Σλάβια. Είναι πολύ οργανωμένα τα πράγματα. Εγώ μεγάλωσα στην επαρχία και ήμουν μακριά από τον επαγγελματισμό. Οταν ήρθα ενθουσιάστηκα πολύ, λειτουργούν όλα πολύ επαγγελματικά και για έναν αθλητή είναι ιδανικές συνθήκες για να δουλέψει. Εξωαγωνιστικά, η Τσεχία είναι μια χώρα στην κεντρική Ευρώπη, είναι κοντά παντού. Ο κόσμος εδώ αγαπάει το ποδόσφαιρο, ασχολούνται πάρα πολύ και κατά 99% με το ποδόσφαιρο. Ως άνθρωποι είναι εργατικοί πολύ, έχουν πρόγραμμα, πλάνο και είναι πολύ σκληροί. Είναι καθαρά επαγγελματίες ο καθένας στον τομέα του».
-Από το καλοκαίρι αγωνίζεσαι ξανά με τη δεύτερη ομάδα της Σλάβια στην 3η κατηγορία του τσεχικού ποδοσφαίρου. Πως είναι το επίπεδο;
«Το καλοκαίρι επέστρεψα στη δεύτερη ομάδα της Σλάβια, μετά από δύο δανεισμούς, ήμουν και τον πρώτο μου χρόνο εδώ. Το επίπεδο είναι αρκετά καλό, δουλεύουμε αρκετοί νεαροί παίκτες και κάνουν προπονήσεις και αρκετοί παίκτες από την πρώτη ομάδα. Μας παρακολουθούν συχνά, προπονούμαστε πολύ επαγγελματικά και έχουμε μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους. Μου αρέσει πολύ να αγωνίζομαι σε ένα τέτοιο club. Το επίπεδο της κατηγορίας δεν είναι το κορυφαίο, δεν είναι όπως οι πρώτες δύο, αλλά εμείς ως ομάδα δεν κοιτάζουμε τον αντίπαλο. Κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας και αυτό κάνει τη διαφορά. Στην Τσεχία οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές, σε όλα τα γήπεδα ακόμη και στην 3η κατηγορία πάντα ο αγωνιστικός χώρος είναι σε καλή κατάσταση, δεν συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα. Εμείς μπορούμε να έχουμε κατοχή, να παίζουμε build up και αυτό δεν θα γινόταν τόσο εύκολα αν δεν ήταν καλά τα γήπεδα».
-Ήταν καλύτερο το επίπεδο στην ομάδα την περσινή χρονιά που αγωνιζόσασταν στη 2η κατηγορία;
«Προφανώς στη 2η κατηγορία το επίπεδο ήταν καλύτερο, γι΄αυτό ο στόχος μας φέτος είναι να πάρουμε την άνοδο και να παραμείνουμε του χρόνου στη 2η κατηγορία. Αυτό είναι το πλάνο του συλλόγου. Και την περσινή χρονιά υπήρχε πολύ ταλέντο στην ομάδα, ίσως επειδή ήταν η πρώτη τους χρονιά σε επαγγελματικό επίπεδο έκανε αυτό τη διαφορά».
-Οι εγκαταστάσεις και τα γήπεδα έχουν μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες;
«Ακόμη και στην τρίτη κατηγορία τα γήπεδα είναι σε άψογη κατάσταση, είναι πολύ καλό για τον ποδοσφαιριστή. Σε σχέση με τη δεύτερη κατηγορία, μόνο η χωρητικότητα αλλάζει. Στην Ελλάδα πολλά γήπεδα έχουν το ταρτάν, εδώ όχι και τόσο και ο οπαδός είναι πιο κοντά στον ποδοσφαιριστή. Αυτό είναι ωραίο για εμάς».
-Οι περισσότεροι συμπαίκτες σου είναι νεαροί αλλά έχετε και μερικούς έμπειρους, όπως ο Σβετς, ο Σκόντα, ο Τεσλ. Πως σας αντιμετωπίζουν οι πιο έμπειροι και πόσο σας βοηθούν;
«Είναι πραγματικά πρότυπα, τους βλέπω στην προπόνηση και τους χαζεύω. Μας βοηθάνε και εξωαγωνιστικά. Αλλά και στο αγωνιστικό βλέπεις πως δουλεύουν στην προπόνηση, πόσο επαγγελματίες είναι και αυτό δεν αλλάζει μετά από όσα έχουν πετύχει. Χρειαζόμαστε τέτοιους συμπαίκτες, προσπαθούμε να παίρνουμε ό,τι μπορούμε από τους πιο έμπειρους».
-Από τους ταλαντούχους της Σλάβια Β, ποιος πιστεύεις πως θα έχει την εξέλιξη για να βρίσκεται σύντομα στην πρώτη ομάδα;
«Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι παίκτες, έχει πλάνο για τον κάθε ποδοσφαιριστή, δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ονόματα. Για να φτάσεις στην πρώτη ομάδα ή να πάρεις μεταγραφή, χρειάζεται να έχεις διάρκεια».
«Με πίστεψε ο Νάντνβορνικ, με έχει βοηθήσει ο Ζαφείρης»
-Μιας και μιλήσαμε για την πρώτη ομάδα, πριν τρία χρόνια άφησες την Κοζάνη και την ΑΕΠ για να πάρεις μεταγραφή στη Σλάβια. Πως έγινε η επαφή και κατέληξες στην τότε πρωταθλήτρια της Τσεχίας;
«Στην ΑΕΠ είχα προπονητή έναν Τσέχο, τον Ρόμαν Νάντβορνικ, με πίστεψε στα 15-16 μου και έπαιξα πολλούς αγώνες στην τότε Football League. Με βοήθησε να κλείσουμε δοκιμαστικά στη δεύτερη ομάδα της Σλάβια, ήμουν 16 ετών και με τον ρυθμό που είχα, τα είχα πάει καλά στην προετοιμασία, τους άρεσα και έτσι έγινε η μεταγραφή. Εγώ ήρθα για μόνιμη εγκατάσταση τον Σεπτέμβριο, όμως κάποια γραφειοκρατικά θέματα δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί η μεταγραφή πριν τον Φλεβάρη. Η ομάδα όμως με κράτησε, έκανα προπονήσεις και έπαιζα φιλικά με την ομάδα».
-Ήταν δύσκολη η προσαρμογή σου σε μια νέα χώρα στα 16 σου χρόνια, χωρίς να ξέρεις τη γλώσσα;
«Ήταν δύσκολη η προσαρμογή μου προφανώς, αλλά οι άνθρωποι της Σλάβια ήταν δίπλα μου στα πάντα. Αυτό το έκανε λίγο πιο εύκολο. Η μετακίνησή μου από μία πόλη όπως η Κοζάνη σε μια όπως η Πράγα, δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκαν μερικοί μήνες, με υπομονή και δύναμη τα κατάφερα. Ήμουν πολύ νεαρός, έπρεπε να σκεφτώ την καριέρα και να θυσιάσω φίλους και οικογένεια ή οτιδήποτε μπορεί να σκεφτόταν κάποιος 16χρονος».
-Στα 16 σου πήγαινες ακόμη στο σχολείο όταν έφυγες από την Κοζάνη. Πως συνεχίστηκε αυτό στην Τσεχία;
«Ήμουν τυχερός που είχαμε covid ακόμη και μπόρεσα να κάνω μαθήματα διαδικτυακά κυρίως και στο τέλος της χρονιάς ήρθα στην Ελλάδα και έγραψα Πανελλήνιες».
-Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι καθώς δεν αγωνιζόσουν και έκανες μόνο προπονήσεις λόγω κάποιων γραφειοκρατικών προβλημάτων. Αυτό σε επηρέασε;
«Ήταν ένα έξτρα εμπόδιο, ήθελε μεγάλη δύναμη για να το αντέξεις όλο αυτό ψυχολογικά. Μέχρι να έρθει ο Γενάρης μετρούσα τις μέρες, δούλευα και περίμενα τη στιγμή. Από τον Σεπτέμβριο πήγα στην Πράγα με τρομερή όρεξη και ενθουσιασμό».
-Μετά ενσωματώθηκες στη δεύτερη ομάδα στο δεύτερο μισό της σεζόν 2021-2022 και μάλιστα είχες συμπαίκτη τον Κρμέντσικ που έπαιξε στον ΠΑΟΚ. Σου είπε κάτι για Ελλάδα και για την ομάδα της Θεσσαλονίκης;
«Ερχόταν στη δεύτερη ομάδα αρκετές φορές, όταν κάναμε μαζί προπόνηση μου έλεγε πόσο αγαπάει τη Θεσσαλονίκη. Μου έλεγε πως ο κόσμος τον αγάπησε στην Ελλάδα, είχε μάθει μια λέξη που είναι βρισιά αλλά γνωστή στον κόσμο. Μου έχει πει πως αγαπούσε την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ, παρότι έμεινε λίγο καιρό».
-Παρότι ήσουν επένδυση για το μέλλον, δεν σου δόθηκαν ευκαιρίες για να παίξεις στην πρώτη ομάδα. Είχες την ευκαιρία να κάνεις κάποιες προπονήσεις;
«Είχα την ευκαιρία και την πρώτη χρονιά και φέτος να προπονηθώ με την πρώτη ομάδα. Ήταν τρομερή εμπειρία, είναι όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή να προπονείται σε τέτοιο επίπεδο και με τέτοιες εγκαταστάσεις. Η Σλάβια είναι τεράστιος σύλλογος, έχει τεράστιο ανταγωνισμό και πρέπει να είσαι πολύ δυνατός. Ο παράγοντας τύχη και οι συγκυρίες παίζουν ρόλο, εγώ προπονούμαι για να είμαι πάντα έτοιμος για να αγωνιστώ όπου μου ζητηθεί».
-Πλέον με τον Ζαφείρη στην πρώτη ομάδα, έχεις κάποιον που μπορείς να μιλάς και να συναναστρέφεσαι. Θεωρείς πως σε έχει βοηθήσει το γεγονός αυτό τον τελευταίο καιρό;
«Με βοηθάει πάρα πολύ, μου μιλάει συνέχεια και όταν κάνω προπόνηση με την πρώτη ομάδα με έχει από κοντά και στα αποδυτήρια. Είμαστε σε επαφή, γνωρίζουμε ο ένας την κατάσταση του άλλου. Είναι πολύ καλό να έχεις έναν συμπατριώτη σου στην ίδια ομάδα και να μιλάτε την ίδια γλώσσα, νιώθεις πιο οικεία και σε βοηθάει πραγματικά. Προσπαθώ να παίρνω πράγματα από τον Χρήστο και να βελτιώνομαι».
«Έζησα δύσκολες καταστάσεις, με ωρίμασαν οι δανεισμοί»
-Μετά από λίγους μήνες από την άφιξή σου στην Πράγα, αποφασίστηκε να πας δανεικός στην Πρίμπραμ που έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία. Πως ήταν τα πράγματα εκεί;
«Και οι δύο δανεισμοί μου ήταν κακές επιλογές. Ήταν κακό το τάιμινγκ, παρόλα αυτά προσπαθούσα να μένω στην καλύτερη δυνατή κατάσταση παρότι δεν είχα τον χρόνο συμμετοχής που ήθελα. Έκανα έξτρα προπονήσεις για να γίνω καλύτερος, σε δύσκολες συνθήκες και όχι με την καλύτερη ψυχολογία. Ήταν δύσκολοι μήνες για μένα, με έκαναν δυνατότερο και τα αφήνω πλέον πίσω μου».
-Ο δανεισμός σου κράτησε έξι μήνες, παίζοντας μόνο δύο παιχνίδια με την πρώτη ομάδα και μερικά με την Κ19. Τι έφτιαξε και δεν καθιερώθηκες;
«Ηταν δύσκολες οι συνθήκες, ήταν δύσκολο το club και εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα».
-Στη συνέχεια ακολούθησε νέος δανεισμός, αυτή τη φορά στην Ταμπόρσκο, όμως ούτε εκεί έπαιξες. Τι συνέβη;
«Εκεί στην ουσία με πήγε ο πρώην προπονητής μου στην Κοζάνη, ο Ναντβόρνικ. Το πίστεψα πως θα ήταν καλύτερα εκεί, στην προετοιμασία είχα ένα τραυματισμό που με άφησε πίσω και η ομάδα είχε ήδη ρυθμό και ήταν ακόμη πιο δύσκολο να πάρω χρόνο συμμετοχής, παρότι με γνώριζε από την Ελλάδα».
-Εκεί μάλιστα βρήκες τον προπονητή που σε έφερε στην Τσεχία, τον Ρόμαν Ναντβόρνικ. Πως ήταν οι σχέσεις σας;
«Ναι παρέμειναν καλές. Εγώ κοιτάω τον εαυτό μου και προσπαθώ να παίρνω ότι μπορώ από κάθε άνθρωπο που μπορεί να με βοηθήσει. Ο Ρόμαν με βοήθησε να έρθω σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό club και του είμαι ευγνώμων παρότι στην Ταμπόρσκο δεν μου έδωσε τον χρόνο συμμετοχής που περίμενα».
-Δύο δανεισμοί σε ένα χρόνο χωρίς να παίξεις ιδιαίτερα. Τι σε δυσκόλεψε σε αυτό το χρονικό διάστημα και τι έμαθες από αυτούς;
«Εμαθα πάρα πολλά πράγματα. Πάντα προσπαθούσα να προπονούμαι και μόνος μου για να αναπληρώσω τον ρυθμό που δεν είχα. Ήταν δύσκολα ψυχολογικά, σκεφτόμουν διάφορα και ευτυχώς ήταν η οικογένειά μου εκεί και με βοήθησε πολύ για να συνεχίσω να προσπαθώ. Μου έδιναν συνεχώς δύναμη, η περσινή χρονιά μου ήταν πολύ δύσκολη. Παρόλα αυτά με ωρίμασαν αυτοί οι δανεισμοί, ζώντας δύσκολες καταστάσεις. Ήμουν σε περιβάλλον που δεν ήταν αυτό που περίμενα».
-Το καλοκαίρι του 2023 αποφασίστηκε να μην πας ξανά δανεικός αλλά να ενσωματωθείς εκ νέου με τη δεύτερη ομάδα. Εχεις πάρει περισσότερα παιχνίδια από οπουδήποτε αλλού στην Τσεχία, όμως σε όλα παίζεις αλλαγή. Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Είναι απόφαση του προπονητή ποιος θα παίζει. Εγώ πάντα προσπαθώ να είμαι έτοιμος, έχω βοηθήσει την ομάδα με τις εμφανίσεις μου. Εδώ όμως πρέπει να συνεχώς να αποδεικνύεις την αξία σου γιατί παλεύουν πολλοί για μια θέση».
«Καλύτερη στιγμή μου το πρώτο γκολ, πρότυπό μου ο Ζιελίνσκι»
-Η ομάδα πάντως πάει τρένο με φόντο την επιστροφή της στην 2η
κατηγορία. Θα παίξει ρόλο αυτό για τη δική σου πορεία;
«Κάθε ομαδική επιτυχία θα βοηθήσει και κάθε παίκτη ατομικά. Πάντα βάζουμε σε πρώτο πλάνο την ομάδα και είμαστε σε καλό δρόμο για να πάρουμε την άνοδο».
-Ποια ήταν η μεγαλύτερη στιγμή σου στα σχεδόν τρία χρόνια που βρίσκεσαι στην Τσεχία; Και ποια η χειρότερη;
«Δύο ήταν οι καλύτερες στιγμές μου. Η πρώτη μου προπόνηση με την πρώτη ομάδα και εκεί συνειδητοποίησα τι έχω καταφέρει και τι δυνατότητες μου δίνονται για να εξελιχθώ. Και η άλλη ήταν το πρώτο επίσημο γκολ μου. Δεν έχω χειρότερη στιγμή, δεν κρατάω κάτι ως κακό και ακόμη και στους δανεισμούς μου, προσπαθώ να παίρνω τα θετικά στοιχεία».
-Μετάνιωσες για κάτι;
«Βλέποντας τα αποτελέσματα σίγουρα μετανιώνεις για κάποιες επιλογές, μέσα μου όμως νιώθω πως όλα για κάποιον λόγο γίνονται. Κοιτάω το τώρα και όχι τι άφησα πίσω. Σκέφτομαι πως θα γίνω καλύτερος από εδώ και πέρα».
-Το επόμενο βήμα ποιο είναι;
«Η δουλειά μου είναι μέσα στο γήπεδο, να προπονούμαι σκληρά κάθε μέρα για να εξελιχθώ ως ποδοσφαιριστής για να μπορέσω να κάνω το επόμενο βήμα σε μεγαλύτερες κατηγορίες και να ακολουθήσω το όνειρό μου».
-Παρακολουθείς ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Ναι, φυσικά. Με αυτό μεγάλωσα. Και φέτος και πέρυσι είναι ανταγωνιστικά τα πρωταθλήματα και είναι πολύ όμορφα. Το επίπεδο του τσέχικου πρωταθλήματος με το ελληνικό είναι πάνω κάτω το ίδιο. Φέτος οι ελληνικές ομάδες έχουν προχωρήσει πολύ στην Ευρώπη και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και εξελίσσει τις ομάδες. Στην Τσεχία ο ρυθμός παιχνιδιού δεν σταματάει, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις εδώ είναι σε πολύ καλό επίπεδο και όχι μόνο στις μεγάλες ομάδες».
-Ποιο είναι το ποδοσφαιρικό σου είδωλο;
«Ποδοσφαιρικό μου πρότυπο που δεν τον είχα πριν έρθω στην Τσεχία. Μιλάω για τον Ζιελίνσκι, τον είδα σε έναν αγώνα Πολωνία-Τσεχία, είχε κάνει εξαιρετική εμφάνιση και μετά από εκείνη τη μέρα τον παρακολουθώ πολύ στενά. Παίζουμε στην ίδια θέση και προσπαθώ να μαθαίνω πράγματα».