Το “μπαϊράκι” κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήκωσαν 103 απόστρατοι ναύαρχοι. Κατηγορούν τον πρόεδρο της Τουρκίας πως επιχειρεί να ισλαμοποιήσει το στρατό και να καταργήσει τη Συνθήκη του Μοντρέ. Ίσως μια αντίδραση που ίσως λίγοι θα περίμεναν., δεδομένου πως μετά τον Ιούλιο του ’16 όποιος… αντιμιλά στον Ερντογάν, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Λίγοι επίσης θα περίμεναν και το timing της αντίδρασης.
Στις 02:00 τα ξημερώματα της Κυριακής (04.04.2021), όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, 103 ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, με επιστολή τους κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση για την προσπάθεια αλλαγή της Συνθήκης του Μοντρέ, αλλά και την προσπάθεια ισλαμοποίησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Στην επιστολή τους, οι 103 απόστρατοι αναφέρουν πόσο σημαντική είναι η Συνθήκη του Μοντρέ και πως πρέπει να αποφευχθούν οι ενέργειες αλλαγής της. Συμπεριέλαβαν, μάλιστα, και προειδοποιητικές προτάσεις.
«Η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των 103 απόστρατων ναυάρχων.
Οι «φωνές» για ισλαμοποίηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από τον Ερντογάν προκλήθηκαν μετά την εικόνα Τούρκου ναυάρχου με σαρίκι να προσεύχεται, ενώ στην Τουρκία ο στρατός δεν πρέπει να εμπλέκεται σε θρησκευτικά ζητήματα.
Φυσικά, η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση και μάλιστα αυτή που περίμεναν όλοι. Έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για «απειλή πραξικοπήματος» και κάλεσε τους 103 απόστρατους να… μάθουν τα όριά τους!
Αμέσως, δε, η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η έρευνα σκοπεύει να προσδιορίσει ποιοί άνθρωποι συνδέονται με την επιστολή των 103.
Η συνθήκη του Μοντρέ
Είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.
Η σύμβαση παραχωρεί στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο.
Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών (σ.σ. ΟΗΕ) στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.