Η στήλη έχει ταχθεί υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας εδώ και μία δεκαετία. Οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες. Τώρα, είναι;
Μόνο σύνθετη απάντηση μπορεί να δώσει κανείς. Η αναγκαιότητα της επαγγελματικής διαιτησίας είναι αδήριτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο ώστε να ξεπεράσει τις παθογένειές του. Η Αγγλία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα.
Από τη στιγμή που υπάρχουν Ελληνες διαιτητές, οι οποίοι σφυρίζουν το εξωτερικό, μπορούν εύκολα να αναλάβουν και το ρόλο του επαγγελματία διαιτητή. Ισως αυτό αναγκάσει τις ομάδες να αποδεχτούν και την εγχώρια διαιτησία.
Είναι λογικό να υπάρχουν επιφυλάξεις. Προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ότι αυτή τη στιγμή δεν εμπιστευόμαστε τους δικούς μας διαιτητές να σφυρίξουν ένα ντέρμπι της Super League. Πως θα τους εμπιστευτούμε να είναι επαγγελματίες με κλειστά συμβόλαια και να είμαστε υποχρεωμένοι να τους βλέπουμε να σφυρίζουν κάθε τρεις και λίγο;
Καταρχήν ο επαγγελματίας διαιτητής έχει κι αυτός κυρώσεις. Όταν δεν αποδίδει σωστά, μένει στο σπίτι του. Επίσης το συμβόλαιο είναι σχετικά μικρής διάρκειας, δηλαδή όχι πάνω από τριετές.
Όμως για να φτάσουμε στο θεσμό της επαγγελματικής διαιτησίας οφείλουμε να κοιτάξουμε στη βάση. Αν δεν βάλουμε τα θεμέλια στους νεώτερους διαιτητές, οι οποίοι νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια, δεν πρόκειται να γίνει οποιοδήποτε βήμα προς τα εμπρός.
Είναι απαραίτητο να επανασυγκροτηθούν οι σχολές διαιτησίας και τα μαθήματα να γίνονται από τους τοπικούς συνδέσμους. Παράλληλα να επαναδραστηριοποιηθούν οι καθηγητές διαιτησίας, μέσα από μια διαδικασία που θα τους πιστοποιεί με σύγχρονα κριτήρια.
Ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί αυτονομία στην οργανωμένη διαιτησία και να κινητοποιηθεί επιτέλους το εκλεκτορικό σώμα των διαιτητών. Δεν νοείται να υπάρχει Ενωση Διαιτητών και να ψηφίζουν μόνο 30 έως 35 άτομα. Η μαζική συμμετοχή είναι απαράβατος όρος για την παλινόρθωση της οργανωμένης διαιτησίας.
Η ΕΠΟ οφείλει να κατανοήσει ότι συμφέρει στο ποδόσφαιρο να εκπροσωπηθούν και οι διαιτητές στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Αλλωστε το προβλέπει η ολιστική μελέτη.
Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ διαθέτει τα εχέγγυα για να προχωρήσει στο εγχείρημα της επαγγελματικής διαιτησίας. Εχει χάσει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του και χρειάζεται μια επανεκκίνηση από τις υπερεθνικές ομοσπονδίες ώστε να γίνει το μεγάλο βήμα.
Η FIFA έχει τη δυνατότητα με τους δικούς της μηχανισμούς να προσδιορίσει ειδικά σεμινάρια για Ελληνες επαγγελματίες διαιτητές, καταρχήν σε πειραματικό στάδιο. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.