Μια αιγυπτιακή μούμια, έχει ονομαστεί ως η «Μούμια που ουρλιάζει» αφού βρέθηκε με ανοιχτό το στόμα και πιθανότατα πέθανε ουρλιάζοντας, πριν από 3.500 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η μούμια ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1935, όταν μια αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε ένα ξύλινο φέρετρο που βρισκόταν κάτω από τον τάφο του αρχιτέκτονα Senmut, ο οποίος πέθανε το 1464 π.Χ.
Στο φέρετρο ήταν το μουμιοποιημένο σώμα μιας άγνωστης γυναίκας που φορούσε μια μαύρη περούκα και δύο δαχτυλίδια με σκαραβαίους σε ασήμι και χρυσό, αλλά αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τους αρχαιολόγους ήταν η έκφρασή της.
Συγκεκριμένα ήταν με το στόμα ορθάνοιχτο, σαν να θρηνούσε και της έδωσαν το όνομα «Screaming Woman».
Τώρα, οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τις πιο προηγμένες επιστημονικές τεχνικές για να εξετάσουν τη μούμια και να μάθουν για τη ζωή και τον θάνατό της.
Οι προηγμένες τεχνικές σάρωσης αποκάλυψαν ότι η γυναίκα ήταν ξαπλωμένη στραμμένη προς τα πάνω, με τα πόδια της τεντωμένα και τα χέρια της διπλωμένα πάνω από τη βουβωνική χώρα.
Πώς ήταν περίπου
Της έλειπαν πολλά δόντια – πιθανότατα να τα έχασε πριν πεθάνει – και ήταν περίπου 1,54 στο ύψος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν περίπου 48 ετών τη στιγμή του θανάτου της και υπέφερε από ήπια αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η Screaming Woman είχε ταριχευτεί με ακριβά υλικά. Η σπανιότητα και το κόστος των υλικών ταρίχευσης φαίνεται να αποκλείει το σενάριο ότι η διαδικασία μουμιοποίησης ήταν απρόσεκτη και ότι είχαν απλώς αμελήσει να κλείσουν το στόμα της, είπαν οι ερευνητές.
Ο Δρ Sahar Saleem, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, είπε: «Η έκφραση του προσώπου της μούμιας σε αυτή τη μελέτη θα μπορούσε να διαβαστεί ως πτωματικός σπασμός, υπονοώντας ότι η γυναίκα πέθανε ουρλιάζοντας από αγωνία ή πόνο».
«Η Screaming Woman είναι μια αληθινή χρονοκάψουλα του τρόπου με τον οποίο πέθανε και μουμιοποιήθηκε», πρόσθεσε ο Dr Saleem.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Medicine, δείχνουν επίσης ότι δεν υπήρχε προφανής αιτία θανάτου.
Η μούμια ανακαλύφθηκε επίσης με τον εγκέφαλο, το διάφραγμα, την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι, τη σπλήνα, τα νεφρά και το έντερο.
Αυτή ήταν μια έκπληξη καθώς η κλασική μέθοδος μουμιοποίησης μεταξύ 1550 και 1069 π.Χ. περιλάμβανε την αφαίρεση όλων αυτών των οργάνων εκτός από την καρδιά.