Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο επίκουρος καθηγητής της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, και μίλησε με αφορμή της επετείου 102 ετών από τη γενοκτονία των Ποντίων.
Μεταξύ άλλων όσα είπε:
Ξεκίνησε λέγοντας: «Αυτό που στοχεύουμε μέσα από τα μαθήματα, είναι η ανάδειξη της ιστορίας του πολιτισμού του Πόντου. Είναι πολύ σημαντικό πως συμμετέχουν φοιτητές που δεν είναι Ποντιακής καταγωγής και μαθαίνουν τι έγινε».
Για την ημέρα της γενοκτονίας των Ποντίων: «Μιλάμε για την ημέρα της αποβίβασης του Μουσταφά Κεσάλ Πασά στην Αμισό το 1919, για να σταματήσει υποτίθεται τις άτακτες ομάδες που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή και ο πραγματικός στόχος είναι να οργανώσει το κίνημά του και να συντελέσει την δεύτερη φάση του γενοκτονικού σχεδίου που είχαν ξεκινήσει από το 1914 οι νεότουρκοι».
Για την αναγνώριση: «Πάντοτε μια αναγνώριση είναι ένα ακόμη βήμα της διεθνούς κοινότητας για έναν κόσμο ειρήνης και συμφιλίωσης. Για εμάς είναι μια ακτίδα φωτός αλλά και μια ευκαιρία αυτοκριτικής και προβληματισμού για το πως κινούμαστε. Αν είμαστε πραγματικά ενωμένοι όπως είπε ο κ.Σαββίδης, τότε μπορούν να φτάσουμε στην αναγνώριση. Πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια του ελληνικού κράτους, του ποντιακού χώρου και της ελληνικής διασποράς για να φτάσουμε στη διεθνή αναγνώριση».
Για τα πράγματα που δεν έχουν γίνει από τις ελληνικές κυβερνήσεις: «Κάθε χρόνο ακούμε βαρυσήμαντες δηλώσεις αλλά το θέμα είναι να γίνει ένα βήμα. Πρέπει να ανασυνταχτούμε, να δούμε τι κάνουμε σωστά και τι κάνουμε λάθος και να προχωρήσουμε».
Για τον ρόλο Μπάιντεν στο θέμα της αναγνώρισης: «Ο ρόλος μας είναι να τεκμηριώνουμε μέσα από τις πηγές. Με τη σημερινή αμερικανική Προεδρία υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουμε στην αναγνώριση αλλά πρέπει να κάνουμε και εμείς τα κατάλληλα βήματα».