Έναν χρόνο μετά την έγκριση για δοκιμή, η Neuralink του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ εμφύτευσε για πρώτη φορά ασύρματο τσιπ στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου. Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι στον ασθενή τοποθετήθηκε το εμφύτευμα την Κυριακή και «αναρρώνει».
Η συσκευή προορίζεται να έχει διάφορες χρήσεις, από την αποκατάσταση της κινητικής λειτουργικότητας των ανθρώπων μέχρι τη δυνατότητα διασύνδεσης εγκεφάλου - υπολογιστή. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επαλήθευση των ισχυρισμών του Μασκ και η Neuralink δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες.
Ο Μασκ έχει διαφημίσει τη Neuralink ως το μέλλον της τεχνολογίας και της ιατρικής, αλλά έχουν εγερθεί ηθικές ανησυχίες σχετικά με το τσιπ και τις δοκιμές του. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Neuralink και τις δοκιμές σε ανθρώπους.
Τι είναι η Neuralink και τι κάνει;
Η Neuralink είναι μια νεοσύστατη εταιρεία κατασκευής τσιπ εγκεφάλων που ιδρύθηκε από τον Μασκ το 2016.
Μια συσκευή στο μέγεθος ενός νομίσματος εμφυτεύεται χειρουργικά στο κρανίο, με εξαιρετικά λεπτά καλώδια που πηγαίνουν στον εγκέφαλο και αναπτύσσουν μια διασύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI).
Έτσι, θα καταγράφεται η εγκεφαλική δραστηριότητα και θα στέλνεται σε μια συσκευή, όπως ένα smartphone, μέσω μιας συνηθισμένης σύνδεσης Bluetooth. Το πρώτο προϊόν, με την ονομασία Telepathy, θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν τα τηλέφωνα ή τους υπολογιστές τους «απλά με τη σκέψη», δήλωσε ο Μασκ.
Η τοποθέτηση του τσιπ στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κινητική λειτουργία θα επιτρέψει επίσης στους ανθρώπους να ξεπεράσουν νευρολογικές διαταραχές, υποστηρίζει η εταιρεία.
Ο Μασκ δήλωσε ότι οι πρώτοι που θα μπορούν να λάβουν το τσιπάκι θα είναι όσοι έχουν χάσει την κίνηση των άκρων τους.
Τι προβλέπεται στη δοκιμαστική φάση της Neuralink σε ανθρώπους;
Η φάση δοκιμών σε ανθρώπους θα συλλέξει δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στη βελτίωση της συσκευής, όπως γράφει το Al Jazeera.
Ο Μασκ δήλωσε στο X τη Δευτέρα ότι τα «αρχικά αποτελέσματα δείχνουν πολλά υποσχόμενη ανίχνευση νευρωνικών ακίδων». Αυτό σημαίνει ότι οι νευρώνες στέλνουν ηλεκτρικά και χημικά σήματα ο ένας στον άλλο σε όλο το σώμα. Μια τέτοια δραστηριότητα μας επιτρέπει να εκτελούμε τις καθημερινές μας λειτουργίες, από το φαγητό μέχρι την ομιλία.
Όταν η Neuralink ξεκίνησε αρχικά την αναζήτηση συμμετεχόντων στη δοκιμή τον Σεπτέμβριο, αναζητούσε άτομα με ασθένειες του νωτιαίου μυελού.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε τις δοκιμές σε ανθρώπους τον Μάιο του 2023 εν μέσω ομοσπονδιακών ερευνών σχετικά με την ασφάλεια των δοκιμών σε ζώα.
Τι δοκιμές έχει πραγματοποιήσει η Neuralink στο παρελθόν;
Η Neuralink έχει δοκιμάσει το τσιπ της σε πιθήκους και χοίρους. Η εταιρεία έδειξε σε αρκετούς πιθήκους να «παίζουν» βασικά βιντεοπαιχνίδια ή να κινούν έναν κέρσορα σε μια οθόνη μέσω των εμφυτευμάτων Neuralink.
Αν και η Neuralink λέει ότι κανένας πίθηκος δεν πέθανε ως αποτέλεσμα των εμφυτευμάτων του, υπήρξαν αναφορές για προβλήματα με τα εμφυτεύματα σε πιθήκους, όπως παράλυση, επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλικό οίδημα.
Υπάρχουν άλλες εταιρείες που συμμετέχουν σε τέτοια projects;
Υπάρχουν περίπου 40 δοκιμές διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή σε εξέλιξη, σύμφωνα με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων ενεργών κλινικών δοκιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εταιρεία Synchron με έδρα την Αυστραλία εμφύτευσε τη συσκευή της σε έναν ασθενή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2022. Το εμφύτευμα της Synchron δεν απαιτεί τομή στο κρανίο για την τοποθέτηση.
Άλλες δοκιμές στοχεύουν σε ιατρικές ανάγκες, ενώ η εταιρεία του Μασκ κάνει ένα βήμα παραπέρα, στοχεύοντας να επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγχουν τα smartphones και άλλες συσκευές τους.
Ποιες είναι οι ηθικές ανησυχίες γύρω από τη Neuralink;
Οι εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον πειραματισμό του τσιπ εγκεφάλου της Neuralink σε ζώα, καθώς και για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, όπως η εγκεφαλική αιμορραγία ή οι επιληπτικές κρίσεις.
Προσθέτουν ότι το όραμα του Μασκ για τα εμφυτεύματα εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την παρακολούθηση. Έχουν διατεθεί ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τη δυνατότητα των χρηστών να διατηρούν τα προσωπικά τους δεδομένα και τη νευρική τους δραστηριότητα υπό τον έλεγχό τους.
Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο στη Neuralink επειδή δεν είχε καταγραφεί ως μεταφορέας επικίνδυνων υλικών -εμφυτεύματα από τους εγκεφάλους πρωτευόντων- σύμφωνα με τα αρχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας που εξέτασε το Reuters.