Πόλεμος των drone στο Αιγαίο είναι δεδομένος όπως και οι προκλήσεις των Τούρκων, αν και εφόσον αυτοί κρίνουν ότι πρέπει να μας προκαλέσουν ξανά, ενόψει των εξορύξεων νοτίως της Κρήτης για παράδειγμα.
Σύμφωνα με βίντεο της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ τον Απρίλιο του 2023, είχαμε αποκαλύψει ότι η επικείμενη επίσημη δοκιμή του συστήματος αντι-drone της χώρας μας, για το οποίο υπήρξε συνεργασία με το Ισραήλ.
Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το ελληνικό σύστημα αντι-drone του ΕΚΕΤΑ. Ο ίδιος είχε ξεναγηθεί ενώ είχε πραγματοποιηθεί και μικρή επίδειξη του αντι-drone συστήματος το οποίο εντόπιζε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα χωρίς σχέδιο πτήσης, με παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.
Εκεί υπεύθυνος του ΕΚΕΤΑ και του εν λόγω συστήματος ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την πρώτη επίσημη δοκιμή του παρουσία φυσικά Ανωτάτων Αξιωματικών του ΓΕΕΘΑ, σε μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Εφόσον το σύστημα περάσει τις δοκιμές αυτές, αλλά και τις υπόλοιπες που ενδεχομένως θα απαιτηθούν, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δούμε στον οπλοστάσιο της χώρας μας, όχι μόνο για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για την φύλαξη ευαίσθητων χώρων, όπως η Βουλή, και άλλα δημόσια κτίρια της χώρας.
Το σύστημα παρακολουθεί και αναγνωρίζει αυτόματα εχθρικά drone και αποφασίζει τον τρόπο αντίδρασης και το όπλο που θα χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση, αναφέρει το ΕΚΕΤΑ σε ανακοίνωσή του.
Αυτή η αντι-drone ομπρέλα θα εγκατασταθεί στο Ανατολικό Αιγαίο και τον Έβρο, ως αντίβαρο της έντονης δραστηριότητας των τουρκικών UAV
Το όλο σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί και είναι σε τελικό στάδιο δοκιμών, αναφέρει ο ελληνικός τύπος. Πρόκειται για αριθμό σταθμών σε “κόκκινες” περιοχές, δημιουργώντας ένα πλέγμα αισθητήρων.
Στόχος του όλου συστήματος είναι να «τυφλώνει» τα τουρκικά UAV, παρεμβάλλοντας το σήμα τους στο GPS, αποπροσανατολίζοντας το σχέδιο πτήσης τους. Το πρόβλημα όμως με τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα δεν λύνεται έτσι εύκολα και υπάρχει λόγος για αυτό
Οι Τούρκοι έχουν τοποθετήσει σε UCAV τύπου TB-3 και AKINCI δορυφορικούς σταθμούς ελέγχου SATCOM, από τους δορυφόρους GOKTURK, καθιστώντας άχρηστο κάθε σύστημα επίγειων παρεμβολών.
Η ελληνική αντι-drone ομπρέλα θα μπορεί να εντοπίζει κάθε UAV που θα απογειώνεται από τουρκική βάση με σκοπό να εισέλθει χωρίς σχέδιο πτήσης στο FΙR Αθηνών, αλλά η εξουδετέρωση τους πρέπει να περιλαμβάνει και άλλα συστήματα.
Ξένοι στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι “ο τουρκικός στρατός διαθέτει τώρα, τουλάχιστον 200-300 εξοπλισμένα με μικρούς πυραύλους Bayraktar TB2, και Akinci.
Εκτιμάται ότι η Τουρκία, θα μπορούσε να κάνει μαζικά χρήση των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων της σε όλα τα σενάρια ενός ελληνοτουρκικού πολέμου ή κρίσης, μικρής ή μεγάλης διάρκειας.
Ο λόγος αφορά την προσπάθεια μηδενικής αντίδρασης από ελληνικής πλευράς, και η καταστροφή κρίσιμων εγκαταστάσεων, όπως λιμάνια, διυλιστήρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και πολλά άλλα.
Η Τουρκία παράγει drone και UAV σε μεγάλους αριθμούς, ενώ τουρκική ιστοσελίδα σε κοινωνικό δίκτυο αναφέρει :ι “Καθώς οι ΗΠΑ ανακατευθύνουν τα αποθηκευμένα αεροσκάφη τους στην Ελλάδα, η Άγκυρα διπλασιάζει την παραγωγή UCAV, SRBM/MRBM, συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών MLRS και βομβών Bunker Buster.
Το σχέδιο της Τουρκίας είναι να εξαφανίσει όλα τις στρατηγικές υποδομές (αεροπορικές βάσεις & εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων) εντός της πρώτης ημέρας οποιουδήποτε πολέμου με την Ελλάδα”.
Πληροφορίες του τουρκικού τύπου, φέρουν επίσης, την τουρκική αμυντική βιομηχανία να ετοιμάζει UCAV, τα οποία θα έχουν ως αποκλειστική αποστολή μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.Το σχέδιο αυτό είναι μέσα στις προθέσεις και τα σχέδια της τουρκικής πλευράς, σε κάθε πιθανή ελληνοτουρκική διένεξη, οποτεδήποτε και αυτή πιθανόν υλοποιηθεί.
Το άκρως θετικό είναι ότι η χώρα μας έχει πέσει με τα μούτρα σε όλους τους τύπου μη επανδρωμένων οχημάτων, και στις Τρεις διαστάσεις, και αυτό θα παράγει μεγάλα αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.
Το πρόβλημα όμως της εξουδετέρωσης διεθνώς των μη επανδρωμένων αεροσκαφών παραμένει, και αναμένονται λύσεις από μεγάλες χώρες.
Λογικά θα έχουμε σε εύλογο διάστημα πιθανότατα ακόμα και εναέριους “κυνηγούς” μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι οποίοι θα κάνουν την “βρώμικη δουλειά” της καταστροφής όλων αυτών των οχημάτων.
Πηγή: pentapostagma.gr