Τέσσερα νομοσχέδια φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέσα στο 2024, τα οποία θα ρυθμίσουν μια σειρά από δημοσιονομικούς κανόνες, θα θέσουν κίνητρα για καινοτομία και συγχωνεύσεις, ενώ θα ορίσουν και κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις για τις θυγατρικές του Υπερταμείου.
Με στόχο «να συνεχιστεί η προσπάθεια και κυρίως η δημοσιονομική σοβαρότητα» ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανήγγειλε την κατάθεση άλλων τριών νομοσχεδίων θα αφορούν την θέσπιση κινήτρων για καινοτομία, την ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις, αλλά και ορισμένους κανόνες για τις θυγατρικές του Υπερταμείου.
Ωστόσο, η αρχή έγινε με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΟ, που αφορά στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2523/ΕΕ (Pillar II) και, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
1.Τη θέσπιση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους ημεδαπούς ομίλους μεγάλης κλίμακας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε συμπληρωματικό φόρο έως 15%.
2.Διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα στον υπουργό να αναστέλλει για έως 12 μήνες την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πολιτών, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς και διατάξεις για φορολογικά και τελωνειακά ζητήματα και για το καθεστώς λειτουργίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου.
3.Συμπληρωματικές διατάξεις για την βελτιστοποίηση των τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων, όπως η δυνατότητα χρήσης ψηφιοποιημένης ιδιόχειρης υπογραφής κατά τη διενέργεια των ελέγχων, η διαχείριση (φύλαξη, εκποίηση, μεταποίηση ή διάθεση) κατασχεθέντων προϊόντων από τις τελωνειακές αρχές, καθώς και η ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων για την υποχρεωτική ηλεκτρονική έκδοση και αποστολή διοικητικών εγγράφων της ΑΑΔΕ.
Αναλυτικότερα, τα νομοσχέδια, πέρα από εκείνο για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπουν τα εξής:
Θέσπιση κινήτρων για καινοτομία
Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί μέσα στο 2024 και θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, τομέας στον οποίο υπάρχει ήδη πρόοδος με επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν.
Ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις
Στόχος του υπουργείου είναι να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις, σε συνδυασμό με φορολογικές ρυθμίσεις, κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Κανόνες για τις θυγατρικές του Υπερταμείου
Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις, αλλά και αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου, όπως είναι οι: ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ., στο πρότυπο της ΔΕΗ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις όσον αφορά τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις, στις οποίες ο αρμόδιος υπουργός «απαντά» πως υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς την ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων και σε πρόσφατη συνέντευξη του ανέφερε χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα «έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ και αυτό δεν είναι θετικό ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες».
Πηγή: cnn.gr