Στην εποχή των τόσο «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, η ασφάλεια από κακόβουλα λογισμικά είναι προτεραιότητα και γι' αυτήν υπάρχουν μικρά… κολπάκια. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, έχει δώσει συμβουλές για την ασφάλεια μας στον κυβερνοχώρο και δη στα κινητά τηλέφωνά μας και – όπως φαίνεται – είναι πολύ καλές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Lifewire, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει τη βασική οδηγία που δίνουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της Πληροφορικής σε όλο τον κόσμο: Απενεργοποιήστε το κινητό τηλέφωνό σας, αφήστε το κλειστό για πέντε λεπτά και και μετά ενεργοποιήστε το ξανά.
Η επανεκκίνηση του υπολογιστή, για παράδειγμα, σταματά όλες τις εφαρμογές που εκτελούνται και επαναφέρει τη συσκευή σε μια γνωστή κατάσταση. Για τους εργαζόμενους στον τομέα της Πληροφορικής, αυτό μπορεί να λύσει αρκετά ζητήματα. Μάλιστα, η εν λόγω ενέργεια ίσως και να αντιμετωπίσει ακόμα ορισμένα είδη κακόβουλου λογισμικού, αλλά η επανεκκίνηση του κινητού τηλεφώνου μας είναι μέρος της ασφάλειάς μας.
Γιατί να απενεργοποιούμε το κινητό τηλέφωνό μας
Το κακόβουλο λογισμικό, που στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο άτομο, μπορεί να εκμεταλλεύεται ευπάθεια του λογισμικού με το μήνυμα «no-click». Αναλυτικά, ο επιτιθέμενος με το κακόβουλο λογισμικό στέλνει ένα προσεκτικά σχεδιασμένο μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του στόχου και το κακόβουλο λογισμικό ενεργοποιείται στη συσκευή, δίχως ο χρήστης να χρειάζεται καν να κάνει κλικ σε οτιδήποτε. Το μήνυμα στη συνέχεια διαγράφεται μόνο του, οπότε το θύμα δεν μπορεί να αντιληφθεί το παραμικρό για την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε.
Αυτό είναι τρομακτικό, αλλά αν επανεκκινήσετε το κινητό τηλέφωνό σας, η εν λόγω απειλή ίσως να αφαιρεθεί και ο επιτιθέμενος θα πρέπει να κάνει εκ νέου την προαναφερθείσα διαδικασία. Μάλιστα, ακόμα και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) συνιστά την καθημερινή επανεκκίνηση γι' αυτόν τον σκοπό, αλλά μόνο για άτομα που μπορεί να γίνουν στόχοι. Είναι εξαιρετικά απίθανο να πέσετε θύμα μιας τέτοιας στοχευμένης επίθεσης, αλλά το κόλπο της επανεκκίνησης ενδέχεται να κάνει τα μαγικά του και σε άλλους τομείς.
Το σημαντικό, λοιπόν, είναι η ίδια η επανεκκίνηση καθώς, αν μη τι άλλο, θα διασφαλίσει ότι οι συσκευές σας θα συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά. Με έναν φορητό υπολογιστή, η επανεκκίνηση μπορεί να είναι πιο δύσκολη διαδικασία, εφόσον πριν την κάνετε, πρέπει να αποθηκεύσετε τα ανοιχτά έγγραφα και μπορεί να χρειαστεί να ανοίξετε ξανά τις εφαρμογές ή να αναδιατάξετε τα παράθυρα. Παρ' όλα αυτά, με ένα iPhone ή με ένα iPad για παράδειγμα, θα επιστρέψετε αμέσως εκεί που είχατε μείνει. Ίσως μερικές εφαρμογές να χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να εκκινήσουν, αλλά αυτό δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό.
Φυσικά, η καλύτερη περίπτωση είναι η αυτονόητη, δηλαδή να μην μολυνθείτε με κακόβουλο λογισμικό εξαρχής. Όπως αναφέρθηκε, η πιθανότητα να επιχειρηθεί κυβερνοεπίθεση σε έναν τυχαίο στόχο είναι μικρή, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να πέσετε θύμα. Η προστασία του κινητού τηλεφώνου σας είναι απλή και ξεκάθαρη.
«Είναι ζωτικής σημασίας οι καταναλωτές να φροντίζουν να μην ανοίγουν ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μην κατεβάζουν ποτέ άγνωστα συνημμένα αρχεία, να μην κάνουν κλικ σε δυνητικά κακόβουλους συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε μηνύματα κοινωνικής δικτύωσης ή σε SMS και να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις εφαρμογές που εγκαθιστούν στις συσκευές τους», δήλωσε στο «Lifewire» ο ειδικός σε θέματα Ασφάλειας και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ProPrivacy, Όλιβερ Λέι.
Θα πρέπει, λοιπόν, να απενεργοποιείτε το τηλέφωνό σας για πέντε λεπτά κάθε ημέρα, «όπως βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε.