Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα με χρήση βλαστοκυττάρων, ένα επαναστατικό επίτευγμα που «παρακάμπτει την ανάγκη για ωάρια ή σπέρμα», γράφει σήμερα η εφημερίδα Guardian.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτά τα πρότυπα έμβρυα, τα οποία μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης, θα μπορούσαν να προσφέρουν πληροφορίες καίριας σημασίας για τις επιπτώσεις των γενετικών διαταραχών και τις βιολογικές αιτίες των επαναλαμβανόμενων αποβολών.
Ωστόσο, πρόκειται για ένα επιστημονικό επίτευγμα που εγείρει σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα, αφού οι οντότητες που αναπτύσσονται σε εργαστήρια δεν εμπίπτουν στην ισχύουσα νομοθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε και στη νομοθεσία των περισσότερων χωρών του κόσμου, όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα.
Πώς θα λειτουργούν τα συνθετικά έμβρυα
Τα συνθετικά έμβρυα δεν έχουν καρδιά που χτυπά ούτε και κάποια πρώιμη μορφή εγκεφάλου, αλλά περιλαμβάνουν κύτταρα που σε μεταγενέστερο στάδιο θα σχημάτιζαν τον πλακούντα, τον λεκιθικό ασκό και το ίδιο το έμβρυο.
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε πρότυπα που μοιάζουν με ανθρώπινα έμβρυα μέσω του επαναπρογραμματισμού [εμβρυϊκών βλαστικών] κυττάρων», εξήγησε εχθές η καθηγήτρια Magdalena Żernicka-Goetz του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, κατά την παρουσίαση της έρευνας στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα των Βλαστοκυττάρων στη Βοστώνη.
Δεν υπάρχει προοπτική κλινικής χρήσης των συνθετικών εμβρύων στο εγγύς μέλλον: Θα ήταν παράνομο να εμφυτευθούν στη μήτρα μιας ασθενούς και δεν είναι ακόμη σαφές αν οι συγκεκριμένες «δομές» έχουν καν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ωριμάζουν πέρα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.
Το κίνητρο για τους ερευνητές, όπως εξηγεί η εφημερίδα, είναι η κατανόηση της περιόδου ανάπτυξης των εμβρύων που αποκαλείται «μαύρο κουτί». Η ονομασία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι, αφού στους επιστήμονες επιτρέπεται η καλλιέργεια εμβρύων στο εργαστήριο μόνο μέχρι το νόμιμο όριο των 14 ημερών, η μελέτη της ανάπτυξης μπορεί να συνεχιστεί μόνο σε αρκετά μεταγενέστερο στάδιο, μέσω υπερηχογραφημάτων και δωρεών εμβρύων στην επιστήμη.
intronews.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook