Η ΕΠΟ, παρότι η σημερινή διοίκηση δεν θέλει να το παραδεχθεί, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ουσιαστικά υπό την τοποτήρηση της ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ. Πριν γίνει αυτό η αλήθεια είναι ότι το πράγμα δεν πήγαινε παρακάτω γιατί η αναξιοπιστία και οι αντιπαλότητες στο ελληνικό ποδόσφαιρο έξυναν τον πάτο του βαρελιού. Η ελπίδα, όταν πάρθηκε η απόφαση για την παρουσία των ξένων στην ΕΠΟ, ήταν ότι θα άλλαζαν κάποια πράγματα θεαματικά. Οτι θα έμπαινε μία τάξη σε επίπεδο οργάνωσης και θα αποκτούσε το εγχώριο ποδόσφαιρο την ελάχιστη αξιοπιστία. Από τον Μάιο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε την άμεση εμπλοκή των διεθνών Ομοσπονδιών για τα ζητήματα διοίκησης και οργάνωσης του ποδοσφαίρου. Η απόφαση για τον διορισμό της επιτροπής ομαλοποίησης η οποία θα επιλαμβάνονταν του ορισμού νέας προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ, ελήφθη στα μέσα του Οκτωβρίου 2016.
Ο Σταύρος Κοντονής, υφυπουργός Αθλητισμού την εποχή εκείνη, χαρακτήρισε «θετική» αυτή την εξέλιξη, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση από την πλευρά της θα βοηθήσει σε όποια κατεύθυνση της ζητηθεί με στόχο «την Ανοιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου, την οποία επιθυμούν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι». Ποιο είναι το αποτέλεσμα μετά από τέσσερα χρόνια; Ανοιξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ήρθε. Μπορεί να δημιουργήθηκαν νέες ισορροπίες εξουσίας, αλλά το σακούλι του αποτελέσματος έχει λιγότερα κέρδη από τα αναμενόμενα. Η αλήθεια είναι ότι όλος ο καυγάς έγινε για περισσότερο ανεξάρτητη διαιτησία. Με δεδομένο ότι καταφύγαμε στους ξένους διαιτητές, ώστε να υπάρχουν λιγότερες γκρίνιες και περισσότερη αξιοπιστία, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι το εγχείρημα απέτυχε.
Αρα μ’ αυτά τα δεδομένα ποιος είναι εκείνος που μπορεί να πεισθεί ότι θα αλλάξει κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ότι θα εφαρμοστούν κάποιες από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην Ολιστική Μελέτη; Στην πρωτοβουλία της UEFA, προκειμένου να διαμορφωθεί το πώς θα πρέπει να είναι μια εθνική ομοσπονδία ως το 2024.
Είναι μία μελέτη η οποία έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα, αλλά για την υλοποίηση της επιβάλλεται η απουσία παρεμβάσεων. Είτε προς τον CEO ο οποίος θα «τρέχει» το επιχειρησιακό κομμάτι και τη λειτουργία της ΕΠΟ, όσο και στον Τεχνικό Διευθυντή όλων των Εθνικών ομάδων και την ΚΕΔ.
Να τα πρώτα αγκάθια για την εφαρμογή της πρότασης/Μελέτης, γιατί η ΕΠΟ είναι το θερμοκήπιο των παρεμβάσεων σ’ όλα τα όργανα της λειτουργίας της και κανείς δεν θα πόνταρε ούτε ένα ευρώ, ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τόσο θεαματικές αλλαγές.
Εχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και οι άλλες προτάσεις, όπως η δημιουργία Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης & Συμμόρφωσης μέχρι το προσεχή Ιούνιο. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή θα πρέπει να είναι 5μελής με 4ετές συμβόλαιο, θα πρέπει να την απαρτίζουν ειδικοί επαγγελματίες από την αγορά με οικονομικά και διοικητικά προσόντα και προϋπηρεσίες, σεβαστοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την κοινωνία. Η σύνθεσή της θα ψηφίζεται από την ΕΕ και θα επικυρώνεται από τη Γενική Συνέλευση. Μάλιστα στην πρόταση προβλέπεται ότι «για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να έχουν σχέσεις σύγκρουσης συμφερόντων».
Το σημαντικότερο κομμάτι της Μελέτης; Είναι αναγκαίο, να εκπονηθεί καθαρό και σταθερό φορμάτ διεξαγωγής των πρωταθλημάτων για αρκετά χρόνια, ώστε να μπει τελεία και παύλα επιτέλους σ’ αυτή τη γελοιότητα να τελειώνουν τα πρωταθλήματα και οι ομάδες να μη γνωρίζουν σε ποια κατηγορία θα αγωνίζονται την επόμενη χρονιά, καθώς πάντα συζητιούνται αναδιαρθρώσεις. Με λίγα λόγια αν κάποιοι κόπτονται για την ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου θα πρέπει να το… πάρουν αλλιώς. Το manual υπάρχει, η πρόθεση λείπει. Αρα μην περιμένετε πολλά πράγμα.
FOCUS
Oι λευκές σημαίες που σηκώθηκαν στη «μάχη» κυριαρχίας στα διοικητικά του Ηρακλή μεταξύ των κ.κ. Ζαντόπουλου και Δρακόπουλου, ήταν προϊόν της… έμπνευσης του προέδρου των Αμπελοκήπων στο τελευταίο ραντεβού να συμμετάσχει και ο προπονητής Μπαξεβάνος. Γιατί στην πρόσληψη του αντιδρούσε ο κ. Δρακόπουλος, φοβούμενος ότι η παρουσία του θα δώσει πλεονέκτημα στο διοικητικό κομμάτι του παραδοσιακού Ηρακλή.