Η πεντάωρη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε μια ανακωχή εύθραυστη και αβέβαιη ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την μεγάλη πλειοψηφία του ανώτατου στελεχιακού προσωπικού του κόμματος. Οι δυο πλευρές επέλεξαν να «θάψουν τα τσεκούρια του πολέμου» μέχρι τις ευρωεκλογές και να οδεύσουν στο συνέδριο με μια αναγκαστική ενότητα. Ωστόσο, τα όσα ειπώθηκαν τις δυο προηγούμενες ημέρες δεν σβήνονται, παρά το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης ανακάλεσε την εμπρηστική επιστολή που έστειλε στο όργανο τη Δευτέρα.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Στέφανο Κασσελάκη να προκαλεί τα μέλη της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ να παύσουν να τον αμφισβητούν μέχρι τις εθνικές εκλογές και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του. Σε αντίθετη περίπτωση, τους είπε, θα ενεργοποιούσε τις διαδικασίες για επανεκλογή του (ή αναβάπτιση, όπως την αποκάλεσε) από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επιτεθεί εκ νέου στα μέλη του οργάνου για «διαρροές», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να θυσιαστεί (χρησιμοποίησε ατυχώς την Ιφιγένεια, η οποία όμως θυσιάστηκε για «καλό σκοπό»).
Το χάσμα ανάμεσα στον ίδιο και τα στελέχη ήταν εμφανές και τίποτα δεν προμήνυε πως η κατάληξη θα είναι καλή. Ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη του τοποθέτηση συντήρησε το απαξιωτικό κλίμα απέναντι στα μέλη της ΠΓ λέγοντας ότι το όργανο ανήκει σε «άλλη συγκυρία», ενώ κράδαινε την απειλή περί προσφυγής στη βάση του κόμματος για την (επαν)εκλογή του λίγο πριν την έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούσε δηλαδή να του δοθεί ρητά «λευκή επιταγή» για πολλά χρόνια ακόμα, γεγονός ασυνήθιστο για οποιοδήποτε κόμμα.
Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ: Αδύνατη η «λευκή επιταγή» - Θα κριθείς στις ευρωεκλογές
Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών της ΠΓ έδειξε να ακολουθεί κοινή γραμμή. Ρητά πολλά στελέχη δήλωσαν ότι είναι αδύνατον να ζητά και να του δοθεί «λευκή επιταγή», ενώ σημείωσαν ότι όλοι και ο ίδιος ο πρόεδρος θα κριθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ορισμένα στελέχη του ζήτησαν μάλιστα να ανακαλέσει την επιστολή του, ενώ άλλα δήλωναν ότι δεν τίθεται θέμα άρσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
Τρία μόνο στελέχη έδειξαν να ακολουθούν άλλη πορεία και να αποφεύγουν να τοποθετηθούν αναφορικά με το αν δίνουν λευκή επιταγή και μετά τις ευρωεκλογές στον κ. Κασσελακη: Οι Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγορίδου.
Βήμα πίσω από τον Κασσελάκη για την επιστολή
Μπροστά σε αυτό το σκηνικό ισχυρής αντίδρασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην δευτερολογία του φάνηκε να κάνει πίσω, να δηλώνει ότι ανακαλεί την επιστολή του και να σημειώνει πως, εφόσον δεν υπάρχει ζήτημα αμφισβήτησής του, τότε και εκείνος εμπιστεύεται την Πολιτική Γραμματεία.
Στελέχη της ΠΓ κατά την αποχώρησή τους από τη συνεδρίαση εμφανίζονταν χαμογελαστά. Άλλα έλεγαν «προχωράμε ενωμένοι για τις ευρωεκλογές», άλλα εκτιμούσαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης υποχώρησε. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΠΓ κατέδειξε την ανακωχή: Αφενός «εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας» και αφετέρου «επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο».
Το ερωτηματολόγιο σε δεύτερη μοίρα
Το ερωτηματολόγιο για το έμβλημα και το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, περνά σε δεύτερη μοίρα αλλά δεν αποσύρεται, αποδεικνύοντας ότι αυτό αποτέλεσε μόνο την αφορμή για να λάβει η εκατέρωθεν δυσαρέσκεια εκρηκτικά χαρακτηριστικά.
Είναι αμφίβολο εάν αυτή η ανακωχή θα διατηρηθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να διατηρηθεί η εσωστρέφεια: Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να ακολουθεί έναν προσωπικό δρόμο μακριά από τα στελέχη, ενώ την ίδια ώρα έχουν εκφραστεί απόψεις μέχρι και για αντικατάστασή του. Η συνύπαρξη ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι αναγκαστική λόγω του συνεδρίου, των ευρωεκλογών και της δημοσκοπικής φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και ανθεκτική.