Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μίλησε στο Metropolis 95,5 FM και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» για τα δεδομένα του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας την αισιοδοξία του.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για την εικόνα που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη:
«Νομίζω για τη Θεσσαλονίκη μπορούμε να έχουμε μια σημαντική αισιοδοξία. Οι ενδείξεις δίνουν ότι πηγαίνουμε καλά. Υπάρχει μια σταθεροποίηση αλλά και μείωση. Δεν υπήρξε η αύξηση που βλέπουμε στην Αττική μετά τις γιορτές».
Για τα στοιχεία που υπάρχουν από το τι έγινε στις γιορτές:
«Έχουμε ήδη αρχίσουμε να τα εισπράττουμε. Είμαστε καλά για τη Θεσσαλονίκη. Ελπίζω δεν θα υπήρξε πρόβλημα λόγω Θεοφανείων. Δεν θα είναι τόσο δραματικά τα πράγματα. Έχουμε την εικόνα και από την Πρωτοχρονιά και είναι θετική».
Για το αν μπορούν να ανοίξουν δραστηριότητες βάσει της εικόνας:
«Δεν είμαστε σε φάση να πάμε ταυτόχρονα σε άνοιγμα και στην αγορά και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην Γ’ Λυκείου θα το έβλεπα θετικά γιατί προφανώς και λόγω των εξετάσεων δεν θα έχουμε πρόβλημα. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε ταυτόχρονα την αγορά και όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ίσως Γ’ Λυκείου και Click Away. Ίσως θα δούμε μια αύξηση από αυτή την κίνηση, αλλά αυτή η αύξηση θα είναι πολύ πιο ήπια, πιο ελεγχόμενη από αυτή που θα βλέπαμε αν ανοίγαμε όλες τις δραστηριότητες. Θέλαμε να δούμε την κατάσταση μετά τις γιορτές και να προχωρήσουμε».
Για την κακοκαιρία και αν βοηθήσει ενάντια στη διασπορά:
«Σ’ αυτόν τον ιό οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν. Η ηλιοφάνεια βοηθάει στην καταστροφή του. Η υψηλή υγρασία δεν βοηθά. Τα μοντέλα μας δείχνουν που συνυπολογίζουν όλες τις παραμέτρους και επικαιροποιούμε, ότι το Φεβρουάριο θα έχουμε συνθήκες βοηθητικές στη μετάδοση του ιού. Γι’ αυτό υπάρχει φόβος για τρίτο κύμα. Η προστασία με μάσκες, αντισηπτικά είναι πολύ καλό μέτρο όχι μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά γενικώς για τη γρίπη και τις ιώσεις. Η πρόκληση αυτής της χρονιάς είναι το πώς θα τελειώσουμε όσο πιο αλώβητοι από το 2021 και βγαίνοντας καλύτεροι ως προς τις συνήθειες μας από αυτό».