Μήνυση κατα παντός υπευθύνου για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε ο δικηγόρος. Με την μήνυση αυτή απαιτείται να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το αν υπάρχουν οι εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν σ΄ αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Ο δικηγόρος κάνει λόγο για τραγικές παραλείψεις.
Παράλληλα, στη μήνυση ο δικηγόρος κατά παντός υπευθύνου διατυπώνει το αίτημα για απόδοση – εφόσον προκύψουν – ευθυνών. Ο ίδιος κάνει λόγο για «εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία της Θεσσαλονίκης» με τα δεκάδες θύματα του κορωνοϊού.
Η μήνυση στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για τις πράξεις αλλά κυρίως τις παραλείψεις που οδήγησαν στη ραγδαία εκτίναξη της εξάπλωσης του ιού, κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Thesstoday.
Στη μήνυση, που κατατέθηκε στο Tμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου στην οδό Δωδεκανήσου, ο ποινικολόγος κ. Διαλυνάς χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη «ανοχύρωτη πόλη» ενώ κάνει λόγο για ανοχή των αρχών. Επίσης αναφέρει ότι «τα μέτρα που λαμβάνονταν, βρίσκονταν διαρκώς ένα βήμα πίσω, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί να «διαβάσουν» και να προλάβουν την εκθετική τάση».
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι χιλιάδες Θεσσαλονικείς να προσβληθούν από τον Covid19 και δυστυχώς αρκετοί απ’ αυτούς να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους.
«To Nοέμβριο του 2020 κοντέψαμε να γίνουμε, εδώ στη Θεσσαλονίκη, Μπέργκαμο»
«To Nοέμβριο του 2020 κοντέψαμε να γίνουμε, εδώ στη Θεσσαλονίκη, Μπέργκαμο», τονίζει στο Thesstoday.gr η δικηγόρος Άρτεμις Διαλυνά. «Δεν τολμούσαμε να βγούμε από την πόρτα του σπιτιού μας και φοβόμασταν μην κολλήσουμε τον ιό διότι νοσούσαν σχεδόν οι πάντες γύρω μας. Κι όλα αυτά επειδή, τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ουδείς αρμόδιος έπραξε ως όφειλε.
Παρά την σωρεία δημοσιευμάτων εκείνης της περιόδου που βοούσαν όχι μόνο για αναρίθμητες αλλά και για προκλητικές παραβάσεις συμπολιτών μας, οι ιθύνοντες αδιαφόρησαν. Με τη μήνυση αυτή ο πατέρας μου Νίκος Διαλυνάς αιτείται να γίνει το αυτονόητο… να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το αν υπάρχουν οι εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν σ΄ αυτή την ανείπωτη τραγωδία».
Συγκεκριμένα η μήνυση αναφέρεται στο πάρτι με τη συμμετοχή 1.500 ατόμων – που αποκάλυψε το Thesstoday.gr – το οποίο πραγματοποιήθηκε, στις 17 Οκτωβρίου στον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής αλλά και στον συνωστισμό που παρατηρήθηκε, το ίδιο βράδυ, σε δρώμενο στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Παράλληλα, παρουσιάζει την «τραγική κατάσταση που επικρατούσε στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ όπου στοιβάζονταν δεκάδες επιβάτες ο ένας πάνω στον άλλον αλλά και τον απαράδεκτο συγχρωτισμό στις λαϊκές αγορές χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας». Ιδιαίτερη έμφαση, δίνεται και στο τριήμερο από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου που.
Στη μήνυση ο κ. Διαλυνάς ζητεί να διερευνηθεί ποιά άτομα συμμετείχαν στην περίφημη σύσκεψη της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, που διεξήχθη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά,σχετικά με την πραγματοποίηση ή μη των εκδηλώσεων του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου.
Ακόμη, προτείνει να ζητηθούν άμεσα τα επίσημα αντίγραφα των πρακτικών που τηρήθηκαν στη σύσκεψη αυτή για να διαπιστωθεί ποιά ακριβώς άποψη εξέφρασαν οι συμμετέχοντες, ποιές ήταν οι προτάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν και κυρίως τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν σχετικά με το επιδημιολογικό καθεστώς του Covid- 19 τόσο στο αστικό κέντρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Επίσης ζητείται «να διευκρινιστεί περαιτέρω ποιος είχε την πρωτοβουλία διενέργειας της σύσκεψης, ποιός προΐστατο και ποιος τελικά έλαβε την απόφαση να διενεργηθούν οι εκδηλώσεις του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου».
Τέλος, επισημαίνοντας ότι, «λόγω της συμμετοχής τους στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο του Αγίου Δημητρίου προσβλήθηκαν από κορονοϊό ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, ο οποίος τελικά απεβίωσε και ο Μητροπολίτης Ιερισσού, ο οποίος επέζησε», ζητείται να διερευνηθεί «ποια ήταν η θέση- εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την διενέργεια των εκδηλώσεων του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου».
Οι μάρτυρες που προτείνονται
Ως μάρτυρες προτείνονται οι: Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης ΠΚΜ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Α.Π.Θ. Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Ιωάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος Εστιατόρων, Ψητοπωλών και καφέ – μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Στράτος Λυκοβαρδάκης, ταμίας του Συλλόγου Επαγγελματιών Λαδάδικων, Ιωάννης Δήμκας, πρόεδρος των εργαζομένων του Ο.Α.Σ.Θ. και οι δημοσιογράφοι Μάνος Φραγκιουδάκης και Χρήστος Μπαρούνης.
πηγή: thesstoday.