Στη φιλοπολεμική φιέστα που διοργάνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας, εκτός από το γράμμα «Ζ», υπήρχαν και πανό με συνθήματα.
Ακριβώς πίσω από το σημείο που στάθηκε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στο στάδιο Λουζίνσκι της Μόσχας για την Κριμέα, υπήρχαν δύο πανό που έγραφαν στα ρωσικά «ΖА РОССИЮ» και «ΖА МИР БЕЗ НАЦИЗМА», ενώ στις γιγαντοοθόνες έγραφε «СВОИХ НЕ БРОСАЕМ»,«РОССИЯ», «ДОНБАСС», «КРЫМ» και «ZA ПРЕЗИДЕНТА».
Το «Ζ» αποτελεί το σύμβολο των Ρώσων για την εισβολή στην Ουκρανία. Είναι γραμμένο στα τανκς, τα τεθωρακισμένα και σε όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα που έχουν χρησιμοποιήσει οι Ρώσοι στις επιχειρήσεις εισβολής της Ουκρανίας. Ωστόσο το γράμμα «Ζ» δεν υπάρχει στο κυριλλικό αλφάβητο!
Τα υπόλοιπα δηλαδή το «ΖА РОССИЮ» μεταφράζεται (ΖΑ) Ρωσία, ενώ το «ΖА МИР БЕЗ НАЦИЗМА», μεταφράζεται (ΖΑ) κόσμος χωρίς ναζισμό. Ουσιαστικά το δεύτερο είναι το βασικό επιχείρημα του Πούτιν και των Ρώσων για την εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, ο αποναζισμός της χώρας.
Επίσης στα video wall την ώρα που μιλούσε ο Πούτιν έγραφε «СВОИХ НЕ БРОСАЕМ», το οποίο μεταφράζεται «ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ»., το οποίο προφανώς αναφερόταν στα όσα είπε στο λόγο του ο Πούτιν «βλέπουμε πόσο ηρωικά πολεμούν τα παιδιά μας στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, πώς πολεμούν για την «αποκατάσταση» της Κριμαίας, ένας δίπλα στον άλλο, αποτελώντας ασπίδα σαν αδέλφια».
Ενώ σε άλλο στιγμιότυπο εμφανίζονταν τα «РОССИЯ», «ДОНБАСС», «КРЫМ», «ZA ПРЕЗИДЕНТА», «ΡΩΣΙΑ», «ΝΤΟΜΠΑΣ», «ΚΡΙΜΑΙΑ», «ΠΡΟΕΔΡΟΣ».
Υπήρχαν και πανό με το όνομα του Πούτιν.
Οι κονκάρδες με το σύμβολο «Ζ»
Στη φιλοπολεμική φιέστα πάντως που έστησε ο Πούτιν το «Ζ» υπήρχε παντού. Ακόμη και οι παρουσιαστές φορούσαν κονκάρδες με το γράμμα «Ζ», ενώ οι θεατές το σχημάτιζαν με τα χέρια τους.
Ακόμα και ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, εμφανίστηκε με το «Ζ» στο μπουφάν του.
Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες θεωρίες ήθελαν το «Z» να σημαίνει «Zapad», δηλαδή Δύση, ωστόσο στη συνέχεια αναλυτές είπαν ότι το «Ζ» είναι για το « za pobedu» που σημαίνει «για τη νίκη». Αναλυτές πάντως σχολίασαν την ομοιότητά του με τη σβάστικα – το σύμβολο που χρησιμοποιούσε η ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – δίνοντάς του μάλιστα το παρατσούκλι «Σβάστικα του Πούτιν».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πάντως, σε παλαιότερη ανάρτηση στο Instagram είχε δημοσιεύσει τρεις φωτογραφίες Ρώσων στρατιωτών, με το «Ζ» υπερ-τονισμένο, μαζί με το ρωσικό « za pobedu» (Για τη νίκη).