Τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς, τη στιγμή που οι αναλυτές προειδοποιούν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί ήδη να «γλυκοκοιτάζει» το νέο του στόχο: τη Μολδαβία.
Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης η οποία βρίσκεται στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας ενδέχεται να αποτελέσει στόχο της συνεχιζόμενης προκλητικότητας της ρωσικής πολεμικής μηχανής.
Σύμφωνα με τον Αντριάνο Μποσόνι της Rane, «εάν η σύγκρουση επεκταθεί πέραν των ουκρανικών συνόρων, η Μολδαβία αποτελεί ένα από τα “hot spots” με το μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας».
Η Μολδαβία, όπως και η Ουκρανία, δεν είναι ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ, αν και αποζητά την ένταξή της και στις δύο συμμαχίες. Όπως και στην Ουκρανία, όμως, υπάρχει μεγάλη φιλορωσική μερίδα του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Υπερδνειστερίας στα ουκρανικά σύνορα.
Η εν λόγω περιοχή, την οποία κυβερνά φιλορώσος πολιτικός, ενδέχεται να αποτελέσει στρατηγικό στόχο της Ρωσίας, η οποία έχει ήδη αναθέσει την «προστασία» της σε 1.500 Ρώσους στρατιώτες.
Ο Πούτιν είτε μπορεί να την αναγνωρίσει ως «ανεξάρτητη» περιοχή όπως έκανε με το Ντονμπάς και την Κριμαία, είτε να τη χρησιμοποιήσει για ένα σενάριο «false flag» κατά το οποίο θα δημιουργήσει ψευδή λόγο ως δικαιολογία για στρατιωτική παρέμβαση.
Σύμφωνα με τον Μποσόνι, οποιαδήποτε ανακοίνωση που αφορά την ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας από το Κρεμλίνο θα αποτελέσει και ένδειξη πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να καταλάβει την περιοχή.
Αν και μια τέτοια κίνηση θα εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο για τη «ρωσική αρκούδα», οι κίνδυνοι για τους 2,6 εκατομμύρια Μολδαβούς και τους 350.000 Ουκρανούς πρόσφυγες θα είναι πολλαπλάσιοι.
«Είναι ανίσχυροι. Δε θα μπορέσουν να αντισταθούν», ανέφερε ο Clinton Watts του Foreign Policy Institute. Η χώρα, η οποία είναι και μία εκ των φτωχότερων της Ευρώπης βάσει του ΑΕΠ της, έχει πολύ μικρότερο στρατό από την Ουκρανία. Οποιαδήποτε εισβολή στη Μολδαβία θα «ανοίξει διάπλατα την πίσω πόρτα της Ουκρανίας», σύμφωνα με τον Watts, δίνοντας στο Κρεμλίνο την ικανότητα να παίξει διπλό παιχνίδι τη στιγμή που δυσκολεύεται να καταλάβει το Κίεβο.
«Μπορεί να περικυκλώσουν την Οδησσό και να καταλάβουν τη νότια Ουκρανία πριν το Κίεβο. Πιστεύω πως μετά από αυτό ο Πούτιν θα θελήσει να καταλάβει την Υπερδνειστερία και να την ενώσει με την κατειλημμένη Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τη ως εφαλτήριο για κατάληψη της λοιπής Μολδαβίας», τόνισε ο Watts.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η Μολδαβία ενδέχεται να έχει ίδια μοίρα με την Ουκρανία: αντιμέτωπη με μια παγκόσμια υπερδύναμη τη στιγμή που η Δύση παρακολουθεί τη σύγκρουση «από τον πάγκο».
«Σε αυτή την περιοχή δεν έχουμε την πολυτέλεια της ασφάλειας», ανέφερε η Πρόεδρος της χώρας Μάια Σάντου κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μπλίνκεν, ο Μποσόνι υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ μπορεί να μην επιλέξουν να υποστηρίξουν τη Μολδαβία. Σε αντίθεση με τις χώρες της Βαλτικής όπως τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία οι οποίες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την επεκτατικότητα του Πούτιν, η Μολδαβία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αφήνοντάς τη σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση σε περίπτωση που στοχοποιηθεί από τους Ρώσους.