Τα σταφύλια, το πράσινο τσάι και τα κρεμμύδια περιέχουν ένα σημαντικό φλαβονοειδές, το οποίο υπόσχεται μεγαλύτερη διάρκεια στις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών. Σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία μελέτης που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sexual Medicine, ένα χάπι κερκετίνης κατάφερε να καθυστερήσει την εκσπερμάτιση κατά περίπου ένα λεπτό.
Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Ινστιτούτου Σεξολογίας Murcian της Ισπανίας, με επικεφαλής τον δρ Jesús Rodríguez, εξέτασαν την επίδραση ενός σκευάσματος κερκετίνης, που περιείχε επίσης εκχύλισμα βαλσαμόχορτου. Οι δώδεκα άντρες της μελέτης, που είχαν πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης, λάμβαναν καθημερινά για 12 εβδομάδες αυτό το δισκίο.
Με το πέρας της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες που είχαν την τάση να εκσπερματώνουν μέσα σε δύο λεπτά, αύξησαν τον χρόνο αυτό κατά περίπου 77 δευτερόλεπτα. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ήταν από 27 εώς 58 ετών και ο χρόνος εκσπερμάτισής τους αυξήθηκε από το 1 λεπτό και 9.6 δευτερόλεπτα σε 2 λεπτά και 26.4 δευτερόλεπτα.
Επιπλέον, στα θετικά πορίσματα συγκαταλέγεται και η απουσία παρενεργειών, χωρίς όμως να είναι σαφές πόσο μπορούν να διαρκέσουν αυτά τα αποτελέσματα.
Έναυσμα για τον ερευνητικό συνδυασμό της κερκετίνης και του βαλσαμόχορτου ήταν τα οφέλη που προσφέρουν στα αντρικά γεννητικά όργανα, σύμφωνα με τον δρ Jesús Rodríguez. Από τη μία, η κερκετίνη είχε προηγουμένως αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών με φλεγμονή του προστάτη, οι οποίοι συχνά εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με άτομα με πρόωρη εκσπερμάτιση. Από την άλλη, διαφορετικές μελέτες έχουν αναδείξει ότι το βαλσαμόχορτο αναστέλλει τη σύσπαση των σπερματικών αγγείων εντός των σπερματικών σωληναρίων στη βουβωνική περιοχή.
Έχοντας ως δεδομένο ότι ένας στους τρεις άντρες ενδεχομένως θα έρθει αντιμέτωπος με αυτό το… απρόοπτο, τα αποτελέσματα αυτά θεωρούνται σημαντικά, καθώς οι ειδικοί σεξουαλικής υγείας δεν έχουν σταματήσει να αναζητούνμια θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση.
Ορισμένοι από τους διαθέσιμους τρόπους αντιμετώπισης επί του παρόντος είναι, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, αλλά και αγωγές όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, που μπορούν να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση.
Τέλος, δρ Jesús Rodríguez επισημαίνει ότι θα χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερες και καλύτερα ελεγχόμενες μελέτες για να κατανοηθούν καλύτερα τα οφέλη του σκευάσματος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συστήνεται ακόμη ως τρόπος αντιμετώπισης της πρόωρης εκσπερμάτισης.