Κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Twitter ο Χριστόφορος Ζαραλίκος. Όπως αναφέρει ο ίδιος με ανάρτησή του, είναι η πρώτη ανάλογη απόφαση στην Ελλάδα και η 5η στην Ευρώπη
«Οι κομματικοί στρατοί και οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούν μπορούν να πάρουν φόρα και να μας κλάσουν την έκφραση» προσθέτει ο γνωστός ηθοποιός και stand up comedian. Είχε προηγηθεί προσωρινή διαταγή κατά του Twitter από το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι το Twitter στις 1 Ιανουαρίου ανέστειλε ξαφνικά τον επί 11 έτη ενεργό λογαριασμό του Χρ. Ζαραλίκου με 52.000 ακολούθους (@zaralikos με την φωτογραφία του), αναρτώντας τη σήμανση «το Twitter θέτει σε αναστολή τους λογαριασμούς που παραβιάζουν τους κανόνες του Twitter». Όταν ο Χρ. Ζαραλίκος ακολούθησε τις διαδικασίες της Twitter για να μάθει τι συμβαίνει, του ανακοίνωσαν με e-mail ότι παραβίασε τον κανόνα περί impersonation (ψευδή παράσταση άλλου προσώπου), χωρίς καμία άλλη εξήγηση για το ποιος ψευδώς παριστάνει ποιόν και για το ποιος είναι ο καταγγέλλων.
Ο ηθοποιός, ακολουθώντας τις οδηγίες, έστειλε στο Twitter φωτογραφία του διαβατηρίου του, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και το e-mail του, που ήταν τα ίδια με αυτά που είχε δώσει και πριν 11 χρόνια, όταν είχε ανοίξει τον λογαριασμό του, για πιστοποίηση. Εν τούτοις, στις 7/1/2022, η Twitter απάντησε ότι ο λογαριασμός @zaralikos κλείνει οριστικά.
Με κλεισμένο τον λογαριασμό του ο Ζαραλίκος στις 11 Ιανουαρίου, έκανε αίτηση για νέο λογαριασμό. Κατά τις διαδικασίες του Twitter έστειλε πάλι τα ίδια στοιχεία για την ταυτοποίησή του (φωτογραφία διαβατηρίου, αριθμό κινητού τηλεφώνου και e-mail). Η Τwitter τα αποδέχθηκε και άνοιξε νέος λογαριασμός (@zaralikos_chr, με την φωτογραφία του).
Και πάλι ωστόσο στις 26 Ιανουαρίου το Twitter ανέστειλε ξαφνικά και το νέο λογαριασμό του Ζαραλίκου που είχε ήδη φθάσει, σε 15 ημέρες, τους 15.000 ακολούθους (@zaralikos_chr), αναρτώντας τη σήμανση «το Twitter θέτει σε αναστολή τους λογαριασμούς που παραβιάζουν τους κανόνες του Twitter». Όταν ο κ. Ζαραλίκος ακολούθησε, πάλι, τις διαδικασίες της Twitter για να μάθει τι συμβαίνει, του ανακοίνωσαν με e-mail ότι, πάλι, παραβίασε τον κανόνα περί impersonation (ψευδή παράσταση άλλου προσώπου), χωρίς καμμία άλλη εξήγηση για το ποιος ψευδώς παριστάνει ποιόν και για το ποιος είναι ο καταγγέλλων.
Ο Χρ. Ζαραλίκος, ακολουθώντας τις οδηγίες, έστειλε, πάλι, στο Twitter φωτογραφία του διαβατηρίου του, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και το e-mail του, για πιστοποίηση. Τελικά την 1 Φεβρουαρίου το Τwitter άνοιξε αυτόν τον δεύτερο λογαριασμό, χωρίς εξηγήσεις.
Στις 15 Φεβρουαρίου ο Χριστόφορος Ζαραλίκος κατέθεσε αίτηση με ασφαλιστικά μέτρα κατά της Twitter. Με αυτήν την αίτηση, ο κ. Ζαραλίκος ζητούσε να ανοίξει ο κλειστός (πρώτος) λογαριασμός του, να απαγορευθεί στην Twitter να ξανακλείσει οποιονδήποτε από τους λογαριασμούς του με αιτία impersonation, να υποχρεωθεί η Twitter να τον ενημερώνει όπoτε τυχόν στο μέλλον υπάρχει καταγγελία σε βάρος του και να υποχρεωθεί η Twitter να διατηρήσει και να έχει διαθέσιμα για τις μελλοντικές δίκες αποζημίωσης όλα τα στοιχεία και τις καταγγελίες, με βάση τα οποία αποφάσισε να κλείσει τους λογαριασμούς του.
Όταν το Twitter αντιλήφθηκε ότι δεν θα μπορέσει να ζητήσει να λάβει αναβολή στη δικάσιμο των ασφαλιστικών μέτρων – διότι ο αιτών είχε μεριμνήσει να επιδώσει άμεσα την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων στην αντίδικό του στο εξωτερικό – αποφάσισε μονομερώς και χωρίς καμμία εξήγηση να ανοίξει και τον κλεισμένο οριστικά πρώτο λογαριασμό, στις 24/3/3022.