Σίγουρα έχετε ακούσει διαφορετικές συστάσεις από διαφορετικές πηγές σχετικά με τη βιταμίνη D. Τι ισχύει τελικά;
Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα σας για την οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών οστών. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο, το κύριο συστατικό των οστών, μόνο όταν υπάρχει βιταμίνη D.
Η βιταμίνη D ρυθμίζει επίσης πολλές άλλες κυτταρικές λειτουργίες. Οι αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές της ιδιότητες υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού, τη μυϊκή λειτουργία και τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.
Η βιταμίνη D δεν βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, αλλά μπορείτε να τη λάβετε από εμπλουτισμένο γάλα, εμπλουτισμένα δημητριακά και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες. Το σώμα σας παράγει επίσης βιταμίνη D όταν το άμεσο ηλιακό φως, όπου μετατρέπει μια χημική ουσία στο δέρμα σας σε μια ενεργή μορφή της βιταμίνης (καλσιφερόλη).
Η ποσότητα βιταμίνης D που παράγει το δέρμα σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ώρα της ημέρας, η εποχή, το γεωγραφικό πλάτος και η μελάγχρωση του δέρματός σας. Ανάλογα με το πού ζείτε και τον τρόπο ζωής σας, η παραγωγή βιταμίνης D μπορεί να μειωθεί ή να απουσιάζει εντελώς κατά τους χειμερινούς μήνες.
Όμως η κατανόηση της ποσότητας της D που χρειάζεστε μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, επειδή υπάρχουν διαφορετικές συστάσεις σχετικά με το πόση πρέπει να λαμβάνουν οι ενήλικες, με αποτέλεσμα πολλοί να μη λαμβάνουν την ποσότητα που χρειάζονται.
Όπως ανέφερα και παραπάνω, έρευνες υποδεικνύουν ότι η συνεχής λήψη αρκετής βιταμίνης D μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για την οστεοπόρωση, της ασθένειας που λεπταίνει τα οστά. Ενώ η χαμηλή βιταμίνη D σχετίζεται με πτώσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας , ρευματοειδή αρθρίτιδα , χρόνιο πόνο, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση , καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η χαμηλή βιταμίνη D προκαλεί αυτές τις καταστάσεις ή ότι η λήψη ενός συμπληρώματος θα τις αποτρέψει ή θα τις αντιμετωπίσει επαρκώς.
Η βιταμίνη D βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα, όπως οι κρόκοι αυγών, το τυρί, το μουρουνέλαιο, το μοσχαρίσιο συκώτι και τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγκα και το σκουμπρί.
Αλλά η ποσότητα της σε αυτά τα τρόφιμα είναι αρκετά μικρή. Γι αυτό και πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής τους βιταμίνης D από τροφές που είναι εμπλουτισμένες με αυτήν, όπως γάλα, δημητριακά και ορισμένες μάρκες γιαουρτιού και χυμού πορτοκαλιού.
Γενικά, ακόμη και με εμπλουτισμένα τρόφιμα, η διατροφή συνήθως δεν παρέχει αρκετή βιταμίνη D. Και ορισμένες παθήσεις υγείας που επηρεάζουν τη γαστρεντερική οδό μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση της D και να προδιαθέσουν σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα.
Οι συστάσεις για το πόση ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D χρειάζονται οι ενήλικες μέσω της διατροφής έχουν αλλάξει με τα χρόνια. Επί του παρόντος, υπάρχουν διαφορετικές συστάσεις. Το Ινστιτούτο Ιατρικής έχει θέσει ως μέση ημερήσια πρόσληψη ή RDA για τη βιταμίνη D τις 600 μονάδες (IU) την ημέρα για νεαρούς ενήλικες και 800 IU ημερησίως για ενήλικες άνω των 70 ετών. Άλλοι ειδικοί προτείνουν ότι οι ανάγκες των ενηλίκων σε βιταμίνη D είναι πολύ ψηλότερες. Για παράδειγμα, η Endocrine Society συνιστά έως και 1.500 έως 2.000 IU βιταμίνης D ημερησίως για ενήλικες.
Ωστόσο, η δοσολογία των 1.000 έως 2.000 IU ημερησίως βιταμίνης D από ένα συμπλήρωμα είναι γενικά ασφαλής και βοηθάει τους ανθρώπους να επιτύχουν επαρκή επίπεδα στο αίμα, ενώ μπορεί να έχουν επιπλέον οφέλη για την υγεία. Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για τον έλεγχο του επιπέδου της βιταμίνης D στο αίμα σας, μπορεί να είναι συνετό σε άτομα με οστεοπόρωση ή ορισμένες άλλες παθήσεις υγείας να εξετάσουν τα επίπεδα τους.
Εάν έχετε ανησυχίες για την υγεία σας ή μια χρόνια πάθηση, μιλήστε με τον γιατρό σας προτού αρχίσετε να παίρνετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν τα συμπληρώματα είναι κατάλληλα για την περίπτωσή σας.
πηγή: jenny
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube