Το καρότο είναι ένα αναμφισβήτητα ευέλικτο λαχανικό – τρώγεται τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο, κομμένο σε φέτες, τριμμένο ή αναμεμειγμένο, χρησιμοποιείται τόσο για αλμυρά πιάτα όσο και για επιδόρπια – αλλά είναι επίσης μια τροφή που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας και τη γενική μας ευεξία. Όσο για τις επιδράσεις των καρότων στην ποιότητα του μαυρίσματος; Είναι γνωστό πως εδώ μιλάμε για τον καλύτερο σύμμαχο!
Ιδιότητες των καρότων: πολλές φυτικές ίνες, λίγες θερμίδες
Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του καρότου είναι η χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες με υψηλή χορταστική δύναμη, χαρακτηριστικό που το καθιστά ιδανική τροφή για να συμπεριληφθεί στις δίαιτες ή να καταναλωθεί ως σνακ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ιδιαίτερα πηκτίνης, ενός διαλυτού πολυσακχαρίτη που αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και μειώνει την απορρόφηση της χοληστερόλης και των υδατανθράκων στο έντερο, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη του διαβήτη.
Τα οφέλη της βήτα-καροτίνης για το δέρμα
Η σούπερ χορταστική τροφή που είναι ο καλύτερος σύμμαχος του δέρματος για ένα υγιεινό μαύρισμα
Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τα καρότα χωρίς να αναφέρουμε τη βήτα-καροτίνη και όλα τα οφέλη που απορρέουν από αυτή τη φυτική χρωστική ουσία. Είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α ή ρετινόλης και είναι ιδιαίτερα υγιεινό για το δέρμα, καθώς προάγει την ανάπλασή του, προάγοντας επίσης το σχηματισμό κολλαγόνου. Συμβάλλει στη διατήρηση της όρασης με τα χρόνια, προάγει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εκφυλιστικών ασθενειών, όγκων και αγγειακών παθολογιών.
Εξαιρετική πηγή βιταμινών
Το καρότο περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, η οποία προάγει την αντιοξειδωτική δράση της βήτα-καροτίνης, και βιταμίνη Β3 ή νιασίνη, η οποία προάγει την ευεξία του δέρματος και του νευρικού συστήματος και εξασφαλίζει τη σωστή παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα.
Ένα άλλο σημαντικό συστατικό των καρότων είναι το φολικό οξύ ή η βιταμίνη Β9, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα χαμηλά, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και προάγοντας την παραγωγή αιμοσφαιρίων.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φας τα καρότα
Πώς πρέπει όμως να τρώμε τα καρότα για να απολαμβάνουμε πλήρως όλα τα οφέλη τους; Μπορούμε να τα καταναλώνουμε και ωμά και μαγειρεμένα. Είναι υγιεινά και στις δύο περιπτώσεις. Η βήτα-καροτίνη, στην πραγματικότητα, είναι ανθεκτική στο μαγείρεμα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως και άλλες βιταμίνες, η Β3 υφίσταται αλλοιώσεις κατά το μαγείρεμα. Ως εκ τούτου, να αποφεύγεις να τρως υπερβολικά μαγειρεμένα καρότα.
πηγή: theissue