Μετά τα Rafale, η Πολεμική Αεροπορία αποκτά και δεύτερο τύπο μαχητικών 4++ γενιάς, εδραιώνοντας την υπεροχή της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Το μπλόκο πώλησης νέων F-16 στην Τουρκία φέρνει την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση, γέρνοντας δραματικά υπέρ μας το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος.
Γιατί μπορεί αυτή τη στιγμή η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να φαίνεται ότι τρέχει σε ρυθμούς F-35, όμως, μέχρι την απόκτησή τους υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη. Ήδη, όμως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, αφήνοντας την Τουρκίας πίσω στις εξελίξεις.
Η έλευση των Rafale αποτέλεσε τον πολλαπλασιαστή ισχύος για την Πολεμική Αεροπορία, που απέκτησε ένα δυνατό δικινητήριο μαχητικό, με εξελιγμένα συστήματα σάρωσης κι επόπτευσης του πεδίου μάχης και όπλα που αλλάζουν δραματικά τις ισορροπίες.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ορισμένες εκ των οποίων δημοσιεύθηκαν και στην Realnews της Κυριακής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, έθεσε τις προτεραιότητες για το πρόγραμμα των F-35, όπως αυτές τέθηκαν και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με έμφαση στο υποκατασκευαστικό έργο που πρέπει να αναλάβει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και δε η ΕΑΒ, στην οποία η Lockheed Martin είναι Executive Client.
Μάλιστα υπερθεμάτισε το εν εξελίξει πρόγραμμα – γέφυρα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, αναδεικνύοντας τον βαθμό εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Ως προς αυτό, οι Αμερικανοί – υπεύθυνοι της εταιρείας αποκάλυψαν ότι τον Νοέμβριο του 2022 θα παραδοθούν οι πρώτες 6 «οχιές του Αιγαίου» στην Πολεμική Αεροπορία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες του προγράμματος για την αναβάθμιση συνολικά 83 μαχητικών.
Ήδη, στις 15 και 16 Ιουνίου, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε έκδοση Viper, δύο υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (το πρωτότυπο πετάει ήδη στις ΗΠΑ) πραγματοποίησαν την παρθενική τους πτήση. Το πρόγραμμα έχει αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής πτήσης έγινε έλεγχος των αναβαθμισμένων συστημάτων των F-16, ο οποίος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, δίδοντας το έναυσμα για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών και των υπολοίπων προς αναβάθμιση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η πτήση του εκσυγχρονισμένου στην έκδοση Viper F-16 υποστηριζόταν από ένα chase aircraft της Πολεμικής Αεροπορίας και διήρκεσε περίπου μία ώρα. Απογειώθηκε στις 11.00 π.μ., εκτέλεσε τοπική πτήση και προσγειώθηκε στις 11.58 π.μ., αφού εκτέλεσε μια σειρά από προβλεπόμενες δοκιμασίες και εξονυχιστικούς ελέγχους. Οι δοκιμές εκτελέστηκαν προκειμένου να επιβεβαιωθούν η ασφάλεια και η αξιοπιστία του σχεδιασμού, όπως επίσης και η λειτουργικότητα του εγκατεστημένου εξοπλισμού.
Ύστερα από την επιτυχή έκβαση των δοκιμών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Δ. Παπακώστας, δήλωσε: «Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με την πρόοδο που επιτελείται, καθώς όλα κυλούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Η Εταιρεία υπηρετεί το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, υποδεικνύοντας συνέπεια, προσήλωση στο αποτέλεσμα, προσανατολισμό στην οργάνωση και άρτιο στρατηγικό σχεδιασμό, σε αγαστή πάντα συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin και την Πολεμική Αεροπορία. Η ΕΑΒ είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή τεχνογνωσίας στη χώρα, με απόλυτη αφοσίωση στην εθνική μας Άμυνα και Ασφάλεια».
Απόλυτα ικανοποιημένος από την επιτυχία των πτητικών λειτουργιών δήλωσε και ο Διευθυντής των Ελληνικών Επιχειρήσεων της Lockheed Martin Aero στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, κ. Charles Akers: «Ήμουν μάρτυρας του μεγαλείου σήμερα της ομάδας Viper, καθώς προετοίμασαν και εκτέλεσαν άρτια την πρώτη πτήση ενός kit proof jet WJ:06. Οι ομάδες της LMA και της ΕΑΒ είχαν άριστη συνεργασία με τον πιλότο της LMA και την ομάδα υποστήριξης, η οποία εκπόνησε το σχέδιο και το εκτέλεσε άψογα. Τι επίδειξη επαγγελματισμού και τεχνογνωσίας. Είμαι τόσο περήφανος για την ομάδα, είναι τιμή μου που ήμουν μέρος της και είμαι ευγνώμων που έγινα μάρτυρας της εξαιρετικής αυτής επίδοσης».
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα «θωρακίσει» την Πολεμική Αεροπορία με τουλάχιστον έξι αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Viper μέσα στο 2022, αποτελώντας ένα ασφαλές εχέγγυο για την απόδοση του συνόλου των αναβαθμισμένων 83 αεροσκαφών που θα ολοκληρωθεί το 2027.
Πηγή: enikos.gr