Αναντίρρητα το πρόγραμμα των πρωταθλητών, αρχής γενομένης από την εκτός έδρας αναμέτρηση του με τον κατά πολύ βελτιωμένο και ως εκ τούτου επικίνδυνο Πανσερραϊκό, μέχρι και το τέλος του Δεκεμβρίου, καθιστά τον τελευταίο μήνα του έτους απόλυτα καθοριστικό, για την περαιτέρω πορεία του σε Ελλάδα και Ευρώπη. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι και ο πρώτος μήνας της νέας χρονιάς δεν «φιλοξενεί» παιχνίδια και υποχρεώσεις παρόμοιας κρισιμότητας και σημασίας.
Το 2024 έχουμε: στις 8/12 Πανσερραϊκός – ΠΑΟΚ, στις 12/12 ΠΑΟΚ – Φερεντσβάρος, στις 15/12 Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ, στις 17/12 ΑΕΚ – ΠΑΟΚ και στις 22/12 ΠΑΟΚ - Ατρόμητος. Την επόμενη χρονιά έχουμε: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ – Βόλος, ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, Άρης – ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ – Σλάβια Πράγας, ΠΑΟΚ – Λεβαδειακός, Σοσιεδάδ – ΠΑΟΚ και ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Με μια πρώτη ματιά και δίχως την παραμικρή δυσκολία, γίνεται αντιληπτό ότι ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του, μαζί και ο «όλος οργανισμός ΠΑΟΚ», έχουν μπροστά τους έναν δρόμο ανηφορικό και σε μερικές των περιπτώσεων πιθανόν και δύσβατο. Το πως θα πορευτούν είναι ένα ζήτημα σοβαρό και χωράει πολύ συζήτηση. Ιδιαίτερα με την εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα στα περισσότερα από τα τελευταία της παιχνίδια. Οι επικίνδυνες εκτός έδρας αποστολές και τα ντέρμπι που «συνωστίζονται» κατά κάποιο τρόπο, απειλούν με αποσταθεροποιήσεις και πιθανούς εκτροχιασμούς.
Επί του προκειμένου και έχοντας λάβει σοβαρά υπόψιν τους οι καθ ύλην αρμόδιοι ότι η ομάδα δεν θα πρέπει να οδηγηθεί ως πρόβατο επί σφαγή απροστάτευτη και το βασικότερο ξυπόλητη στα αγκάθια, καλούνται να δραστηριοποιηθούν, προχωρώντας άμεσα σε δυναμικές αντιδράσεις και αποφάσεις. Το να φράξουν τον δρόμο στα στημένα διαιτητικά τιμ και παράλληλα να ενισχύσουν με ποιοτικές νέες προσθήκες το ρόστερ, θεωρούνται πρωτοβουλίες που έπρεπε να γίνουν ήδη από χθες.
Τέλος, αυτό που θα έπρεπε να έχει απασχολήσει εδώ και αρκετό καιρό τον Ιβάν και τους συνεργάτες του, είναι εκείνο που αφορά την «εικόνα» της Τούμπας. Κάτι που δεν αντιμετωπίζεται με προχειρότητες και ημίμετρα. Είναι ομολογουμένως θέμα τεράστιο και ως εκ τούτου απαιτεί γενναία μέτρα. Το φτηνό εισιτήριο και η καθιέρωση διευκολύνσεων στους ΠΑΟΚτσήδες της επαρχίας, την μεγάλη και δυναμική αυτή παρουσία στη θρυλική Τούμπα, μπορούν να δώσουν μια σοβαρή και ουσιαστική λύση.
Στο περιθώριο της ΠΑΟΚτσήδικης αγωνιστικής επικαιρότητας και σε υψηλή θέση ενδιαφέροντος, διακινείται το σενάριο μιας σίγουρης κατά την άποψη ειδικών, «απώλειας» του χαρισματικού Στέφανου Τζίμα. Τώρα το πως η Νυρεμβέργη που βρίσκεται υπό καθεστώς οικονομικής επιτήρησης είναι αποφασισμένη και σε θέση να δώσει τα 18 εκατομμύρια ευρώ για τον Στέφανο, είναι ένα μυστικό… μάλλον κοινό! Με τον Γερμανό δημοσιογράφο, ειδικό για θέματα μεταγραφών Φλόριαν Πλέτενμπεργκ να δίνει την εξήγηση του. Η οποία δεν είναι άλλη από την περίπτωση να έχει η Νυρεμβέργη ήδη βρει από τώρα «πελάτη», για την άμεση μεταπώληση με υψηλότερο τίμημα. Ως γνωστό ο 18χρονος φορ του ΠΑΟΚ που αγωνίζεται ως δανεικός στη Νυρεμβέργη, κοστολογείται 1,8 εκατομμύριο ευρώ βάση του transfermarkt. Στον δανεισμό του έχει ρήτρα αγοράς ποσό… απρόσιτο μέχρι χθες τουλάχιστον στην Νυρεμβέργη, η οποία όμως φόρα - παρτίδα δηλώνει ότι μπορεί το ποσό να το καταβάλει και πριν από το καλοκαίρι. Τι σημαίνει αυτή η απώλεια για τον ΠΑΟΚ; Κατά κύριο λόγο χάνει ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό του στοιχείο, χωρίς να έχει παίξει ουσιαστικά στην πρώτη ομάδα. Σε οικονομικό επίπεδο είναι ένα επικερδές ντιλ βέβαια, αλλά «δεν είναι στο ποδόσφαιρο όλα με την εταιρική τους μορφή» όπως πολύ εύστοχα έχει γραφτεί. Από τη στιγμή μάλιστα που στον ΠΑΟΚ υπάρχουν περιπτώσεις παρόμοιες όπως ο Τζόλης, ο οποίος πουλήθηκε πριν ακόμη φορέσει την φανέλα της ομάδας του και ο Κουλιεράκης, ο οποίος θα μπορούσε να πουληθεί σίγουρα και με περισσότερα λεφτά, αν έμενε ένα ή δύο ακόμη χρόνια. Ο Στέφανος παίρνει σειρά λοιπόν και αυτός, τη στιγμή που η υπόθεση του φορ είχε καταντήσει μία φαρσοκωμωδία, με τους υπεύθυνους να μην μπορούν να καταλήξουν σε μια επιλογή. Τώρα το πως στη Γερμανία με το καλημέρα ο Στέφανος αξιολογήθηκε 18 εκατομμύρια ευρώ και πάνω, είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις ο κόουτς και οι συνεργάτες του στην Τούμπα. Είναι αλήθεια πως αρκετοί νεαροί παίκτες αποχαιρέτησαν τον ΠΑΟΚ, άλλος φέρνοντας αρκετά λεφτά, άλλοι πρόωρα και άκαιρα και κάποιοι χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς (όπως επί παραδείγματι Λύρατζης, Κούτσιας και Σία). Κάποιοι καταφεύγουν στην ελληνική μυθολογία παρομοιάζοντας την περίπτωση «με τον Κρόνο που τρώει τα παιδιά του». Εμείς ασφαλώς μένουμε στην απλή καταγραφή των γεγονότων και σας αφήνουμε ελεύθερους να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news