Στη Γερμανία καταπιάνονται με τις επιδόσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο και αναζητούν μεθόδους αντιμετώπισής του ενόψει της αυριανής (6/8, 12:00) αναμέτρησης με την Εθνική Ελλάδας κι εμείς δεν πάμε πίσω καθότι ο περιορισμός του Ντένις Σρέντερ αποτελεί προϋπόθεση πρόκρισης.
Κακός δαίμονας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθότι για κάμποσα χρόνια η Γερμανία ήταν του… χεριού μας.
Παραμένει ωστόσο το σημάδι από εκείνον τον αποκλεισμό στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο (2022) στο τέλος του οποίου το σύνολο του Γκόρντον Χέρμπερτ πάτησε στο υψηλότερο σκαλί. Δίχως την παραμικρή πρόθεση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ελάχιστοι το περίμεναν πλην ασφαλώς των άμεσα εμπλεκομένων και αυτών που επιμένουν ότι στα επόμενα χρόνια το γερμανικό μπάσκετ θα «προβληματίσει» το ποδόσφαιρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα διεκδικήσει τα σκήπτρα.
Εκτιμάται όμως ότι έχουν δημιουργηθεί – όχι απλά – η υποδομή – αλλά – κοτζαμάν κομψοτέχνημα μέσα από το οποίο παράγονται ταλέντα. Τρανή επιβεβαίωση αποτέλεσε η πρόσφατη κατάκτηση του Eurobasket Εφήβων.
Στον αυριανό (6/8, 12:00) αγώνα η Γερμανία θα μπει με τον τίτλο της παγκόσμιας Πρωταθλήτριας και φυσικά του φαβορί. Με σκοπό επίσης να… «χτίσει ένα γαμ..νο τοίχος», που έγραψε (ωμά) και το Kicker σε άρθρο το οποίο ασχολήθηκε αποκλειστικό με την κατάλληλη τακτική για την εξουδετέρωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Πράγματι, ο Σταν Βαν Γκάντι ήταν ο πρώτος που το είχε κάνει απέναντι στον ΛεΜπρον Τζέιμς (στο ΝΒΑ) με τους τρεις στην κορυφή για να του κόψουν κάθε διείσδυση και επενδύοντας στην αδυναμία του τελευταίου στο μακρινό σουτ μέχρι που την ξεπέρασε. Εμπνευσμένος προφανώς και από τους λεγόμενους «Jordan rules» που κάποτε είχαν εισάγει οι Ντιτρόιτ Πίστονς για να αντιμετωπίσουν την… Αυτού Μεγαλειότητα.
Ο Gianis δεν είναι ΛεΜπρον και σίγουρα Τζόρνταν, αλλά οι Γερμανοί αφιερώνουν χιλιάδες λέξεις καταγράφοντας τα κατορθώματά του και κυρίως για να τονίσουν την ανάγκη περιορισμού του έργου του. Ενδεχομένως να προσφέρουν κίνητρο στους υπόλοιπους – σαν αυτό που ήδη έδωσε ο Ντρέιμοντ Γκριν των Η.Π.Α. ο οποίος έκρινε ότι η Ελλάδα δεν έχει ποιοτική επάρκεια για να νικήσει τους Γερμανούς – σημειώνοντας ότι η Εθνική είναι ο Gianis.
Στέκονται προφανώς σ’ εκείνον τον προημιτελικό στο Βερολίνο, στην οργιαστική εμφάνισή του με 31 πόντους, αλλά και στην… κατηφόρα που συνεπήρε την Εθνική Ελλάδας στο δεύτερο ημίχρονο έπειτα από το 61-57 υπέρ της, στο τέλος του πρώτου. Κύριο συμπέρασμα τους: Αν περιοριστεί ο Αντετοκούνμπο, η δουλειά θα γίνει εύκολα και δίχως κόπο.
Κι αν οι Γερμανοί ασχολούνται με το Greek Freak, εμείς κάνουμε το ίδιο με τον χαμογελαστό «εκτελεστή», τον Ντένις Σρέντερ από τα χέρια του οποίου, βάσει και στατιστικής, περνούν άνω των 40 πόντων ανά παιχνίδι από τους 89.3 που σημειώνει η ομάδα του.
Ο πολύπειρος γκαρντ, ίσως ο καλύτερος του Ολυμπιακού Τουρνουά βάσει εμφανίσεων, δεν είναι απλά αποτελεσματικός αλλά το κάνει με αξιοζήλευτη ακρίβεια καθώς εκτελεί με 70% στα δίποντα και 40.9% από μακρινή απόσταση. Συνολικά έχει 19.7 πόντους και εννιά ασίστ ανά αγώνα. Αυτός οργανώνει, εκτελεί και δημιουργεί χώρους για τους υπόλοιπους όπως ο Φραντς Βάγκνερ (21.7π.) και οι Ντάνιελ Τάις και Μόριτς Βάγκνερ. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αυτή η Γερμανία δείχνει να είναι η πιο ανθεκτική και ταλαντούχα ομάδα του Ολυμπιακού Τουρνουά.
Σίγουρα είναι το σύνολο με την εντονότερη συνοχή καθότι πηγαίνει (σχεδόν) με το ίδιο ρόστερ στις τελευταίες διοργανώσεις και κυρίως με ξεκάθαρους ρόλους.
Αυτό έγραψε με περηφάνια κι ένας πρώην διεθνής Γερμανός φόργουορντ/σέντερ, ο Ντανίλο Μπαρτέλ, ο οποίος στάθηκε περισσότερο στην αξία της παρουσίας του Γκόρντον Χέρμπερτ εκτιμώντας ότι αυτή η ομάδα αποτελεί δικό του δημιούργημα. Σχεδόν δεκαέξι χρόνια μετά το πέρασμά του από την τεχνική ηγεσία του Άρη, ο Καναδός προπονητής εξελίχθηκε, ωρίμασε και αξιοποίησε τις σπουδές του στην αθλητική ψυχολογία.
Μεσολάβησε η παρουσία του σε τεχνικά επιτελεία ομάδων του ΝΒΑ, αλλά και επιτυχίες σε… solo καριέρα. «Αυτή η ομάδα είναι δικό του δημιούργημα», έγραψε για τον νυν προπονητή της Μπάγερν Μονάχου. Καθώς τον έζησε και τον γνωρίζει, ο Μπαρτέλ έγραψε δίχως ενδοιασμό ότι (πλέον) ο Χέρμπερτ αντιδρά με ψυχραιμία και «απαιτεί να αντιλαμβάνεσαι το παιχνίδι και τον ρόλο σου. Όλοι ξέρουν το concept και κυρίως πώς να αντιδράσουν στις λεγόμενες ειδικές καταστάσεις καθώς ο Χέρμπερτ αφιερώνει αρκετό χρόνο στις προπονήσεις για να προετοιμάσει την ομάδα του σ’ αυτόν τον τομέα.
Απαιτεί από τους παίκτες του να νιώθουν το μομέντουμ του αγώνα και να δίνουν βάση στο spacing προσέχοντας κάθε εκατοστό του γηπέδου. Η βάση της επιτυχίας του είναι η άμυνα», έγραψε.
Αυτή είναι και η αλήθεια καθώς οι Γερμανοί βασίζονται στην ολοκλήρωση μιας αμυντικής προσπάθειας. Είτε πρόκειται για κλέψιμο και καλάθι στο ανοιχτό γήπεδο είτε στην εξασφάλιση του ριμπάουντ που οδηγεί στην transition επίθεσης απέναντι σε μη καλά οργανωμένες άμυνες. Κοινώς, πιάνουν τους αντιπάλους τους στον ύπνο. Η Εθνική οφείλει να είναι σε απόλυτη εγρήγορση καθώς αυτό το στοιχείο μπορεί να αντιπαρατάξει απέναντι σε μια ομάδα η οποία πλεονεκτεί σε ατομικό ταλέντο, παραστάσεις και αθλητικές προσωπικότητες βάσει βιογραφικών…
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube