Oι μεταλλάξεις του κορωνοϊού συνεχίζουν να πλήττουν τον πλανήτη. Με το κύμα της Όμικρον να χτυπά τις περισσότερες χώρες του κόσμου, η μετάλλαξη, που πιθανόν εντοπίστηκε στο Καμερούν, έχει ανοίξει νέο πεδίο προβληματισμού.
Η νέα μετάλλαξη, που έχει μέχρι στιγμής διαγνωστεί σε τουλάχιστον 12 ασθενείς που ζουν στη Γαλλία, ονομάζεται IHU και περιλαμβάνει τις δύο υποκαταστάσεις N501Y και E484K στην πρωτεϊνική ακίδα.
Με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται, εύλογα,απέναντι στο μεγάλο ερώτημα πόσο μεταδοτική και επιθετική είναι και εάν καθιστά αναποτελεσματικά τα εμβόλια.
Δεν αποκλείεται, πάντως, τα υφιστάμενα να στέκονται λιγότερα ανθεκτικά απέναντι στη νέα παραλλαγή.
Πάντως προσώρας, η νέα μετάλλαξη δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδαίτερα την επιστημονική κοινότητα, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό προκαλεί ήπια συμπτωματολογία, όπως ακριβώς και η Omicron.
Δεν προβληματίζει όπως η Omicron την επιστημονική κοινότητα καθώς εντοπίστηκε, όπως φάνηκε, πριν από την επκρατέστερη, αυτή τη στιγμή, παραλλαγή στον πλανήτη.
Η μετάλλαξη που έχει, επίσης, την κωδική ονομασία B.1.640.2, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία τον Νοέμβριο όταν ένας πολιτης διαγνώστηκε με το στέλεχος όταν επέστρεψε από το Καμερούν.
Η μετάλλαξη του Καμερούν δεν έχει εξαπλωθεί όπως η Omicron. Άλλωστε, όπως διατείνεται και ο επιδημιολόγος του πανεπιστημίου Imperial, Τομ Πίκοκ, το στέλεχος είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει ζημιά και δεν το έκανε.
Προ ημερών, δε, ο Αμερικανός ειδημιολόγος Έρικ Φέιλ-Ντινγκ υπογράμμισε ότι νέες μεταλλάξεις θα προκύπτουν, χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι πιο επικίνδυνες από τις ήδη υπάρχουσες.
Η νέα παραλλαγή θεωρείται φυλογενετική στην παλαιά B.1.640 που μετονομάστηκε σε B.1.640.1.
Γάλλοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στη νέα παραλλαγή στον ιστότοπο ιατρικών θεμάτων medrxiv που ασχολείται με ζητήματα Υγείας και ονόμασαν τη νέα παραλλαγή ως «IHU» και τα δεδομένα πρέπει να αξιολογηθούν από ομοτίμους.
Πηγή: protothema.gr