Οι οπαδοί των περισσότερων ιταλικών ομάδων καθοδηγούνται από τους αρχηγούς τους, οι οποίοι ήρθαν στην επιφάνεια μετά από έρευνα που διεξήγαγε η εφημερίδα Repubblica, στην προσπάθειά της να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το κίνημα των ultras της χώρας.
Genny a carogna
Ο οπαδός με το ψευδώνυμο «ψοφίμι, πτώμα». Το πρόσωπο πίσω από το όνομα είναι ο Τζενάρο Ντε Τομάζο. Δεν πρόκειται για έναν οποιοδήποτε οπαδό. Εκτός από το όνομα, με τον οποίο κυκλοφορούσε λόγος γίνεται και για την οικογένειά του. Η ιστορία πίσω από το έγκλημα του δρόμου είναι μπλεγμένη με δύο φατρίες της Καμόρα. Τους Misso του Rione Sanita και τους Τζουλιάνο της περιοχής Φοτσέλα.
Στο ευρύτερο οικογενειακό προφίλ αποδίδονται πληθώρα κατηγοριών. Από την μια ο θείος, Τζουζέπε Ντε Τομάζο που κουβαλάει τον τίτλο του δολοφόνου. Και από την άλλη, ο πατέρας, Τσίρο. Ο πατέρας του Τζενάρο έχει καταδικαστεί ως σταθερός προμηθευτής ναρκωτικών των Τζουλιάνο. Η σχέση του με την Καμόρα και η μπίζνα με τα ναρκωτικά του έριξαν 24 χρόνια.
Ο Τζενάρο μεγάλωσε σε αυτό το περιβάλλον. Έγινε ιδιοκτήτης ενός μπαρ, το οποίο βρίσκεται στην καρδία της πόλης Φορτσέλα. Ανέβηκε στην ιεραρχία των Mastiffs και έγινε αρχηγός.
Πρόκειται για το πιο βίαιο γκρουπ οπαδών των ultras της Νάπολι.
Στο Τζενάρο έχουν αποδοθεί τρεις απαγορεύσεις πρόσβασης σε αθλητικές εκδηλώσεις, το λεγόμενο Daspo στην Ιταλία. Η πρώτη έγινε το 2001, η δεύτερη το 2011 που αποσύρθηκε και η τρίτη μετά τα επεισόδια κατά την διάρκεια του τελικού του Κυπέλλου Ιταλίας με τη Φιορεντίνα. Εκεί του επιβλήθηκε πενταετής αποκλεισμός.
Το παρελθόν του βαραίνουν κατηγορίες για ληστεία και διακίνηση. Ωστόσο, στο ποινικό του μητρώο δεν υπάρχει καμία ένδειξη η οποία τον συνδέει με τη Μαφία.
Το 2008 ο «μετανοημένος» Εμίλιο Ζαπάτα Μίσο τον έδωσε στους δικαστές. Ο Εμίλιο είπε χαρακτηριστικά πως ο Τζενάρο είναι ο αρχηγός όλης της κούρβας της Νάπολι. Έδωσε πλήρη εικόνα στους δικαστές για την διευκρίνιση των ultras του Σαν Πάολο, κάνοντας λεπτομερή αναφορά στα πρόσωπα της Μαφίας που εισχώρησαν στην κούρβα.
Μιλάνο και Τορίνο
Ορκισμένοι αντίπαλοι, Μίλαν, Ιντερ και Γιουβέντους. Αντίπαλοι στο γήπεδο, στην κερκίδα και στο δρόμο. Πολύ συχνά έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους. Δουλειές εκτός έδρας και merchandising. Μαύρη πολιτική. Παρακάτω παρουσιάζονται οι τρεις αρχηγοί που λύνουν και δένουν σε Μίλαν, Γιουβέντους και Ίντερ.
Πρόκειται για τους Τζανκάρλο Λομπάρντι με το ψευδώνυμο «Sandokan», Λορίς Γκραντσίνι και Φράνκο Καραβίτα γνωστό σε όλους ως «Φρανκίνο». Στις πλάτες τους έχει χτιστεί όλο το οργανωμένο έγκλημα.
Πρώτα γίνεται λόγος για τον Sandokan, επιχειρηματίας στη Ferrari. Αν και οι εμφανίσεις του στην κούρβα Σουντ στο Σαν Σίρο έχουν πλέον περιοριστεί, ωστόσο ακόμα παίζει σημαντικό ρόλο στην ιεραρχία, διατηρώντας ακόμα τον έλεγχό της. Το 2007 συνελήφθη για τη βίαιη επίθεση που διέπραξε, καθώς έστησε ενέδρα σε έναν ultra του γκρουπ Commandos Tigre με επικεφαλής τον Ρίκι Καρντόνα.
Αυτή η επίθεση αποτέλεσε την πιο σκληρή διαμάχη στο εσωτερικό της κούρβα Σουντ. Ο Sandokan έχει πλούσιο βιογραφικό. Η σχέση του με την αστυνομία άριστη. Συλλήψεις, κατηγορίες, ξέπλυμα χρήματος, απάτη με τράπεζα και ληστεία, τραυματισμοί και απόπειρα δολοφονίας, λίγα από τα επιτεύγματά του.
Ακολουθεί ο Γκραντσίνι. Πρόκειται για τον επικεφαλή του ενός από τους μεγαλύτερους συνδέσμους της Γιουβέντους. Ο πρωταθλητής του πόκερ είναι στενά συνδεδεμένος με τη Κόζα Νόστρα και μια συμμορία της Καλαβρίας. Οι αστυνομικές αρχές του Μιλάνου θεωρούν ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο, το οποίο είναι ικανό να καλύπτει τα ίχνη του και οτιδήποτε μπορεί να τον συνδέσει με ισχυρούς εγκληματικούς κύκλους.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της Repubblica, τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται ακόμα στο προσκήνιο τραβώντας τα βλέμματα εξαιτίας των ξυλοδαρμών και τις μάχες για την εξουσία. Οι δύο πρωταγωνιστές ήταν ο κακοποιός, Νίνο Τσικαρέλι, ιδρυτής των «νερατζούρι» Viking και ο «Φρανκίνο» Καραβίτα, ιστορικός αρχηγός των Boys.
Ρόμα και Λάτσιο
Ιδιοκτήτης ενός μπαρ-κλαμπ, το οποίο ήταν γνωστό ως σημείο συνάντησης των εξτρεμιστών της πόλης, ήταν ο οπαδός που συνελήφθη μετά τον τελικό κυπέλλου Ιταλίας, που κόστισε την ζωή ενός Ναπολιτάνου έπειτα από πυροβολισμούς. Ο Ντανιέλε Ντε Σάντις, γνωστός και ως «Gastone» φαίνεται ότι πυροβόλησε θανάσιμα τον Τσίρο Εσπόζιτο.
Ο Ντανιέλε δεν είναι πλέον επικεφαλής στο Ολίμπικο. Βέβαια, κανείς μετά τη δεκαετία του 70΄ δεν έχει καταφέρει να μετακινήσει τους Fedayn, της Ρόμα που επικεφαλής είναι ο Φάμπιο Καταλάνο.
Περνώντας στην πλευρά της Λάτσιο, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Στους Irriducibili το πρόσωπο που είναι επικεφαλής ακόμα είναι ο Φαμπρίτσιο Πισιτέλι. Ο Φαμπρίτσιο έχει το παρατσούκλι «Diabolik» και είχε και αυτός πλούσιο βιογραφικό.
Έχει φυλακιστεί για διακίνηση ναρκωτικών μεταξύ της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αξιοσημείωτο, που τράβηξε τα βλέμματα των αρχών, είναι ότι είχε βρεθεί με μεγάλη περιουσία, η οποία όμως δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από καμία πηγή. Σημειώνεται ότι ο «Diabolik» πέθανε τον Αύγουστο του 2019, με μια σφαίρα στο κεφάλι, σε πάρκο της πόλης της οποίας υπήρξε ο βίαιος βασιλιάς.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ένας άνδρας που φορούσε φόρμα και αθλητικά παπούτσια, υποδυόμενος τον δρομέα, τον πλησίασε και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Ο θάνατός του ήταν σχεδόν ακαριαίος.
Μάλιστα και ο σύνδεσμος των σκληρών ακροδεξιών οπαδών της Lazio-Irriducibili ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2020 ότι διαλύονται μετά από 33 χρόνια.
Λιβόρνο
Λιβόρνο και Τεράμο, η γη των κόκκινων οπαδών. Στην γη των πρώην Brigate Autonome Livornesi και στη μικρή Τεράμο, εξελίσσεται η ιστορία του Νταβίντε Ρόσι. Ο άνδρας, 31 ετών, είναι ο ηγέτης της πιο αριστερής ομάδας της Ιταλίας, του Τεράμο Ζέβα. Ο Νταβίντε καταδικάστηκε και φυλακίστηκε, εκτίοντας την ποινή των έξι ετών. Ο Νταβίντε επιτέθηκε στους καραμπινιέροι το 2011 κατά την διάρκεια των Αγανακτισμένων.
Από τη Βερόνα στην Κατάνια
Το πανό εναντίωσης «Uniti contro il 41 bis» με μέτρα τα αποκαλούμενα «σκληρή φυλακή» και το συνοδευτικό «Μπερλουσκόνι ξέχασες τη Σικελία» στο ματς Παλέρμο-Ασκολι το 2002. «Uniti contro il 41 bis». Κατόπιν των ερευνών της αστυνομίας αποκαλύφτηκε ότι πίσω από αυτό το σύνθημα που γράφτηκε πάνω στο πανό εναντίωσης, βρίσκονταν η μαφία και οι επικεφαλής της Μπρανκάτσο. Στον αγώνα Παλέρμο-Ασκόλι το 2002 αναφέρονταν το συγκεκριμένο πανό, συνοδευόμενο από τη φράση «Μπερλουσκόνι ξέχασες τη Σικελία».
Στο ρεπορτάζ της Repubblica, αναφέρεται ότι η πιο επικίνδυνη κούρβα της Σικελίας είναι στη Κατάνια. Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης κούρβας είναι ο Μικέλε Σπαμπινάτο. Ο Σπαμπινάτο τον Μάρτιο το 2014 οργάνωσε μια μαζική “επίθεση”. Υπέγραψε και απέστειλε μια επιστολή, η οποία αντικατόπτριζε την θέση όλων των οπαδών των «ροσομπλού» και απευθυνόταν στον πρόεδρο Πουλβιρέντι. Ο Σπαμπινάτο έχει αποκλειστεί από τους αγωνιστικούς χώρους. Ωστόσο, παραμένει λαϊκός ηγέτης και κατέχει εξέχουσα θέση στην καρδία των τιφόζι της ομάδας του.
Υπάρχει όμως και ακόμα μια φιγούρα που είναι άξια λόγου. Πρόκειται για τον Αντρέα Φαντάτσι. Ο Φαντάτσι αποσχίστηκε από την κούρβα και σήμερα ζει ως φυγόδικος στην Κόστα Ρίκα. Είναι ο ιστορικός ηγέτης του διαλυμένου γκρουπ Brigate Gialloblù της Ελλάς Βερόνα. Σήμερα, η κούρβα είναι αυτοδιαχειριζόμενη. Η υποστήριξη σε αυτήν είναι θερμή και αυθόρμητη. Οι οπαδοί αυτής θεώρησαν ότι δεν άντεχαν πλέον ούτε τα γκρουπ αλλά ούτε και τους ηγέτες της κάθε κούρβας, οι οποίοι πλέον ήταν αρκετά αναγνωρίσιμοι. Τόνισαν ότι πλέον είχαν δημιουργηθεί πολλά θέματα και συμπλοκές με την αστυνομία, εφόσον οι αρχές πίεζαν τους οπαδούς των εξεδρών που απασχολούσαν συχνά με την δράση τους.
Απόδειξη των τελευταίων η περίπτωση στο Μπέργκαμο και την Μπρέσια. Για απολογία στο δικαστήριο οδηγήθηκε η κούρβα Νορντ της Αταλάντα με αρχηγό τον Κλαούντιο Γκαλιμπέρτι . Η εισαγγελέας Κάρμεν Πουλιέζε κατηγόρησε την κούρβα αλλά και τον επικεφαλής Γκαλιμπέρτι για έκφραση σκληρής βίας κατά την διάρκεια πολλών ετών και συγκεκριμένα για την επίθεση με μολότοφ στον πρώην υπουργό Μαρόνι. Η επίθεση οργανώθηκε μετά την γνωστοποίηση ότι ο Μαρόνι ήταν ο υπεύθυνος για την εισαγωγή της κάρτα του οπαδού, η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
Οι οπαδοί του γκρουπ Brescia δεν τα πήγαιναν καλύτερα. Οι «μπρεσιάνι» ταλαιπωρούνταν από τιμωρίες αποκλεισμού αλλά και από το χειρότερο για αυτούς, τις εσωτερικές τους διαμάχες. Ο Ντιέγκο Πιτσινέλι είπε χαρακτηριστικά τη φράση «Ούτε να το σκεφτούμε ότι θα μας φακελώσει το κράτος».
Η 10άδα της Repubblica
Η Repubblica υποστηρίζει πως η δεκάδα που ακολουθεί είναι οι τιφόζι που ελέγχουν τις κούρβες των ιταλικών γηπέδων είτε οι ίδιοι είτε μέσω των αντιπροσώπων τους.
Κατάνια – Ο Μικέλε Σπαμπινάτο παρόλο που τιμωρήθηκε με την ποινή του αποκλεισμού, ωστόσο εξακολουθεί να διαχειρίζεται την κούρβα της Κατάνια.
Λάτσιο – O Φαμπρίτσιο Πισιτέλι είναι ο ηγέτης των Irriducibili.
Μπρέσια – Ο Ντιέγκο Πιτσινέλι, του γκρουπ “ultras Brescia 1911”, έχει εντολή φυγής από την πόλη της Μπρέσια, δηλαδή απαγορεύεται η παρουσία του στην συγκεκριμένη πόλη.
Γιουβέντους – Ο Λορίς Γκραντσίνι από το Μιλάνο.
Τζένοα – Ο Φαμπρίτσιο Φιλένι, επικεφαλής των ultras της Τζένοα, στις 22 Απριλίου 2012 διέταξε τους ποδοσφαιριστές να πετάξουν τις φανέλες τους στο 0-4 από την Σιένα με την απειλή της εισβολής στο γήπεδο.
Ιντερ – Ο Φράνκο Καραβίτα συνελήφθη αρκετές φορές, πρόκειται για τον ιδρυτή των Boys και ηγέτη της κούρβας της Ιντερ.
Τέραμο Ζέζα – Ο Νταβίντε Ρόσι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι ετών.
Μίλαν – Ο Τζανκάρλο «Sandokan» Λομπάρντι, αρχηγός της κούρβα Σουντ της Μίλαν, έχει στο «φάκελό» του κατηγορίες και συλλήψεις για ληστεία, τραυματισμούς, αλλά και απόπειρα φόνου.
Αταλάντα - Ο Τζανκάρλο «Sandokan» Λομπάρντ Ο ιστορικός ηγέτης των οπαδών της Αταλάντα Κλαούντιο Γκαλιμπέρτι, γνωστός και ως «Bocia», έχει στην πλάτη του πάνω από 20 χρόνια αποκλεισμού από τις αθλητικές εκδηλώσεις.
Νάπολι – Ο Τζενάρο Ντε Τομάζο, «Genny a carogna», το αφεντικό της κούρβας της Νάπολι, ο οποίος κάνει κουμάντο ως επικεφαλής μέχρι και σήμερα, παρόλο που βρίσκεται στην φυλακή.
Πηγή: athensfinest.com