Σε παραίτηση φέρεται να οδηγήθηκε τελικά ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος το περασμένο Σάββατο είχε μετατεθεί αιφνιδιαστικά, και εκτός περιόδου κρίσεων, από τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο «αρχιτέκτονας του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης», σκληρός εθνικιστής και σφοδρός πολέμιος των γκιουλενιστών (FETO) στο στράτευμα (είχε εφεύρει και «FETOμετρο» μέσω του οποίου προχωρούσε σε απολύσεις και διωγμούς αντιφρονούντων) άφησε να διαρρεύσει στο περιβάλλον του και από εκεί σε γνωστό δημοσιογράφο της εφημερίδας «Χουριέτ» πως αναγκάστηκε να παραιτηθεί καθώς κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες, «με έναν πλαστό φάκελο, και αυτό ήταν άδικο».
Σε άλλα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρεται πως ο Γιαϊτζί είχε εμπλακεί σε διαγωνισμό προμήθειας τορπιλών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, τον οποίο κέρδισε φιλικό του πρόσωπο. Άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο, ακολούθησαν ακυρώσεις και έρευνες για τον διαγωνισμό και το θέμα έφτασε στον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του πρώην αρχηγού ναυτικού της Τουρκίας με τη μέθοδο της προαγωγής σε ανώτερη, διακοσμητική θέση, για να ακολουθήσει η παραίτηση.
Ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί ήταν από τους πλέον σκληρούς εκφραστές των αναθεωρητικών σχεδίων της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και είχε δημοσιεύσει μόλις πριν από έναν μήνα βιβλίο με το οποίο αμφισβητούσε -μεταξύ πολλών άλλων- την κυριαρχία της Ελλάδας σε 23 νησιά του Αιγαίου. Ο Γιαϊτζί ισχυριζόταν πως αυτά τα νησιά θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και καθώς -όπως υποστηρίζει- δεν είναι, ακυρώνονται και οι συνθήκες παραχώρησης αυτών των νησιών στην Ελλάδα.
Πάντως, η υπόθεση είναι ακόμη σκοτεινή, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για το τι πραγματικά συνέβη με την καρατόμηση του Γιαϊτζί, και μάλιστα με απόφαση του προέδρου Ερντογάν. Οι διαρροές ότι ο σκληρός αρχηγός ναυτικού έγινε ολίγον Ακης, ή έστω Γιάννος, δεν μπορεί να είναι -αν ισχύουν- ο μόνος λόγος, πόσο μάλλον που στην Τουρκία οι αναθέσεις αμυντικών συμβολαίων ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από την «οικογένεια» και το περιβάλλον της.
efsyn.gr