Έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία για την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη και, πέρα από την Ελλάδα, πιέσεις ασκούνται από δύο ακόμη κράτη τα οποία βρίσκονται ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής πετρελαίου. Ο λόγος για την Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ. Η κίνηση του Χαλίφα Χαφτάρ να ελέγξει τις εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης δείχνει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το τελευταίο στην έκβαση των εχθροπραξιών.
Λιβύη: Ένατη σε αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο
Όπως φαίνεται και στον πιο πάνω infographic του howmuch.net η Λιβύη είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Αφρική και η ένατη μεγαλύτερη στον κόσμο. Σε μία περίοδο εύθραυστη με ανοιχτά μέτωπα στους μεγαλύτερους παραγωγούς όπως Βενεζουέλα, Ιράν και Ιράκ η περίπτωση της Λιβύης θεωρείται κρίσιμη καθώς μπορεί να οδηγήσει περαιτέρω σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Μία ημέρα πριν κλείσουν τα λιμάνια της Λιβύης , υπολογιζόταν ότι εξάγονταν 1,3 εκατομμύριο βαρέλια αργού την ημέρα. Όπως φαίνεται και στην πιο κάτω λίστα του howmuch.net τα αποθέματα μαζούτ της χώρας εκτιμόνται σε 48,4 δισ. βαρέλια.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το κλείσιμο των λιμένων από τα οποία εξάγεται αργό δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν είχε την ευλογία του ΛΕΣ. Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή έναντι οποιασδήποτε εκδήλωσης διαφωνίας, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Φυλές που έχουν συμμαχήσει με τον Χάφταρ κατηγορούν την κυβέρνηση στην Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές. Η Τουρκία, που έχει αναπτύξει στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της στη Λιβύη, φέρεται επίσης να έχει μεταφέρει μαχητές που συμμετείχαν στον εμφύλιο στη Συρία στη δυτική Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΣ να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη.