«Καταπέλτης» είναι το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το ίδρυμα ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη όπου επιχειρήθηκε ακόμη και η απόκρυψη θανάτου νεαρού τροφίμου. Οι Αρχές, σε αυτεπάγγελτο έλεγχο μετά από καταγγελία, διαπίστωσαν απόκρυψη θανάτων, βασανισμούς, δωμάτιο απομόνωσης και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού.
Οι αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν ξεκίνησαν όταν ο 20χρονος Πάρης έχασε τη ζωή του τον Νοέμβριο του 2021 και η οικογένειά του κατέθεσε μήνυση. Η Ολυμπία Κόρδα, πρόεδρος σωματείου γονέων και κηδεμόνων του ιδρύματος τόνισε στον ΑΝΤ1: «Η κακοποίηση του Πάρη από εργαζόμενο που κατέληξε το παιδί... Αυτά εμείς τα μάθαμε τυχαία και τα καταγγείλαμε. Ενα δεύτερο περιστατικό, ένας περιθαλπόμενος δραπέτευσε από το ίδρυμα που είναι στην Πυλαία και βρέθηκε στην Καλαμαριά ξυπόλητο και χαμένο και το βρήκε η αστυνομία. Στο τρίτο περιστατικό ένας υπάλληλος, εδώ μιλάμε για κακοποίηση, ένας υπάλληλος εκεί επειδή ο περιθαλπτομενος έπαιζε με το μ.... του, το πήρε για να το παραδειγματίσει και του έκαψε τα χέρια με καυτό νερό».
Ο Δημήτρης Γκολέμης, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος ανέφερε πως «επιχείρησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό και το παρουσίαζαν ως ένα χτύπημα από άλλο τρόφιμο, ότι δήθεν ο τρόφιμος χτύπησε τον Πάρη με παντόφλα και απέρριπταν αυτό που είχε συμβεί, ότι ο Πάρης είχε χτυπηθεί από υπάλληλο του ιδρύματος ο οποίος φαίνεται το επίμαχο βράδυ να βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ».
Το ΔΣ του ιδρύματος μετά τον σάλο που προκλήθηκε παραιτήθηκε ενώ το πόρισμα μεταξύ άλλων διαπιστώνει ελλείψεις σε προσωπικό, σε εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και στην ύπαρξη ενός χώρου απομόνωσης ο οποίος όμως δεν προβλέπεται από τις διατάξεις, όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ωστόσο, ζητήθηκε δεύτερος έλεγχος από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και φαίνεται πως υπάρχει και δεύτερος θάνατος τρόφιμου στη δομή.