Με τον κωδικό «Υπερίων» απαντά η Ελλάδα στις διαρκείς τουρκικές πτήσεις με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και, κυρίως, με τα περιβόητα Bayraktar.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο», πρόκειται για ένα νέο αντί – drone συστήματα που αναπτύσσει η ΕΑΒ με τον κωδικό «ΥΠΕΡΙΩΝ». Πρόκειται για πρωτοποριακό anti-drone σύστημα ανίχνευσης προσδιορισμού και καταστολής σμηνών drones κατηγορίας 1 και 2.
Έχουν γίνει ήδη οι πρώτες δοκιμές και το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Διαθέτει παθητικό σύστημα τρισδιάστατης ανίχνευσης και προσδιορισμού και σύγχρονη anti -drone τεχνολογία καταστολής, καλύπτοντας και τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό είτε όλα μαζί ταυτόχρονα, δίχως κινούμενα μέρη.
Ενδεικτικά το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία από περιφερόμενα πυρομαχικά τόσο σε αποβατικά σκάφη ανορθόδοξου πολέμου όσο και σε άρματα μάχης του Στρατού Ξηράς. Το σύστημα μπορεί να είναι είτε σταθερό είτε εποχούμενο.
Το δεύτερο σύστημα είναι λίγο- πολύ γνωστό πλέον και είναι το «Κένταυρος». Πρόκειται για σύστημα ανίχνευσης και προσδιορισμού μεσαίων και μεγάλων UAV’s Drones κατηγορίας 2 και 3. Ξεκίνησε ως πρόγραμμα το 2019 για να καλύψει τις ανάγκες απειλών από εχθρικά UAV’S. Το πρωτότυπο ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2023 και το 2024 τροποποιήθηκε προκειμένου να εγκατασταθεί στις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το πρωτότυπο σύστημα απέδειξε τις ικανότητες του στην Ερυθρά Θάλασσα (Battle Proven), αναγνωρίζοντας και καταρρίπτοντας τρία UAV’s 2024. Έκτοτε έχει ενταχθεί στον απαραίτητο εξοπλισμό των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού μας που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες» και τοποθετείται από τεχνικούς της ΕΑΒ σε κάθε πλοίο προ απόπλου, έχοντας έτσι συντελέσει στο να έχουν εκτελεστεί πάνω από 100 επιτυχείς αποστολές συνοδείας εμπορικών πλοίων.
Οι τεχνικοί της ΕΑΒ παρέχουν τη σχετική εκπαίδευση στα πληρώματα των πλοίων και είναι διαθέσιμοι όλο το 24ωρο για την υποστήριξη των συστημάτων, όποτε απαιτηθεί. Αυτή είναι και μια τεράστια ειδοποιός διαφορά έναντι ενός αντίστοιχου συστήματος που πιθανόν να αγοραζόταν από το εξωτερικό. Η δυνατότητα, δηλαδή της ΕΑΒ, που είναι βασικός φορέας υποστήριξης, συντήρησης και επισκευής μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, να παρέχει ασφάλεια εφοδιασμού και υποστήριξης των μέσων που διαθέτει σε αυτές.
Αυτή τη στιγμή η ΕΑΒ σε συνεργασία με το ΕΛΚΑΚ είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσής της ναυτικής έκδοσης του συστήματος. Ταυτόχρονα η ΕΑΒ έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με μεγάλες κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας για την περαιτέρω ενσωμάτωση και αξιοποίηση του συστήματος, ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του anti – drone Θόλου. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας το anti- drone υποσύστημά του, να αναγνωρίζει UAV’s από μεγάλη απόσταση, πέραν των 100 χιλιομέτρων, εξασφαλίζοντας το πολύτιμο χρόνο αντίδρασης για την καταστολή τους.
Το σύστημα βασίζεται σε παθητική ανίχνευση, δίνοντας το πλεονέκτημα του μη εντοπισμού του και μπορεί να είτε είτε σταθερό είτε εποχούμενο.
Το τρίτο σύστημα με την ονομασία «Τηλέμαχος» είναι ένα ενεργητικό σύστημα ανίχνευσης και προσδιορισμού μικρών drones τύπου DGI Phantom κατηγορίας 1 και προορίζεται για φύλαξη σημείου και εγκαταστάσεων υψηλής αξίας. Το καλοκαίρι του 2024 ολοκληρώθηκε το anti – drone υποσύστημά του, αποκτώντας τη δυνατότητα καταστολής.
Το τέταρτο σύστημα είναι το E – CUAS. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), στο οποίο συμμετέχει ενεργά η ΕΑΒ ως μέρος κοινοπραξίας 26 φορέων. Αφορά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος εντοπισμού, αναγνώρισης και εξουδετέρωσης απειλών από συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAS). Το έργο υλοποιείται υπό την αιγίδα και συγχρηματοδότηση του ΓΕΕΘΑ, με εκδηλωμένη πρόθεση αγοράς του τελικού συστήματος και πιθανή επιπλέον συγχρηματοδότηση μέσω του ΕΛΚΑΚ.
Η ΕΑΒ έχει αναλάβει την ανάπτυξη της τεχνολογίας μικρκοκυματικού ηλεκτρονικού παλμού, έχοντας ήδη εκτελέσει με απόλυτη επιτυχία την εφαρμογή της στις εγκαταστάσεις της, στο πλαίσιο σχετικής επίδειξης στους εταίρους του προγράμματος και τους επιτελείς του ΥΠΕΘΑ.