«Πρέπει να βρισκόμαστε σε μια διαρκή κινητοποίηση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τα φαινόμενα της βίας που χρόνια τώρα μαστίζουν τον αθλητισμό και ιδιαιτέρως το ποδόσφαιρο,» υπογράμμισαν οι αθλητικοί συντάκτες που συμμετείχαν στην διαδικτυακή ημερίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), με τίτλο «Σας παρακαλώ, μη με χτυπάτε άλλο».
«Η δολοφονία του Άλκη μας έχει συγκλονίσει όλους και παρά το γεγονός ότι έχουμε ζήσει στο παρελθόν παρόμοια περιστατικά βλέπουμε ότι για πρώτη φορά υπάρχει τόση κινητοποίηση, αλλά κυρίως τέτοια ευαισθητοποίηση. Το Δ.Σ. έχει αποφασίσει για μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών. Περιμένουμε προτάσεις σας για να γίνει πιο ουσιαστική η δική μας παρέμβαση,» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος στον χαιρετισμό του και πρόσθεσε: «Ο αθλητισμός πάντως δεν γεννά βία».
Ο Δημήτρης Κανελλάκης που ήταν εισηγητής για λογαριασμό του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ τόνισε: «Συνάδελφοι, ζητήσαμε την παρουσία σας στη σημερινή διαδικτυακή ημερίδα του ΠΣΑΤ για να ακούσουμε την άποψή σας γι’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΣΑΤ θεωρεί ότι οι αθλητικοί συντάκτες πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα βγούμε μπροστά σε μια εκστρατεία για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που πληγώνει τον αθλητισμό και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.
Χρειαζόμαστε τη συνδρομή, τη βοήθειά σας για να θέσουμε προ των ευθυνών τους και να κινητοποιήσουμε την Πολιτεία και το Ποδόσφαιρο, να μην επιτρέψουμε μετά από λίγες ημέρες να ξεχαστεί άλλη μια δολοφονία, να μην ξαναγυρίσουμε στα ίδια που είχαμε και πριν αφαιρέσουν τη ζωή του Άλκη Καμπανού. Να είμαστε οι αθλητικοί συντάκτες αυτοί που θα κάνουμε προσωπική υπόθεσή μας το “ξερίζωμα” της οπαδικής βίας στην Ελλάδα».
Οι ομιλητές, όλοι σχεδόν με θέσεις ευθύνης στο ρεπορτάζ, κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από την πολύχρονη παρουσία τους εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων, συμφώνησαν ότι τη βία παράγει πρωτίστως η κοινωνία και πως δυστυχώς τα φαινόμενα της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Αναφέρθηκαν στις ευθύνες της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης, τις οποίες υπέδειξαν ως αρμόδιες να αποβάλουν τα εγκληματικά στοιχεία που έχουν παρεισφρήσει στο οπαδικό κίνημα στις μέρες μας.
Το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας του ΠΣΑΤ ήταν πως ο Σύνδεσμος και οι αθλητικοί συντάκτες θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την πρωτοφανή -είναι αλήθεια- ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Με τα μέσα που διαθέτουμε, να πιέσουμε τις εξουσίες, ώστε να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και δυστυχώς τις περισσότερες φορές ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ. Με περαιτέρω αυστηροποίηση, αλλά και εφαρμογή των νόμων, για να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά την απώλεια μιας ζωής.
Επιπρόσθετα, τονίστηκε η σημασία οργάνωσης σεμιναρίων, κυρίως για τα νέα μέλη του ΠΣΑΤ, με θέμα την αυστηρή τήρηση της δεοντολογίας, τις αρχές που πρέπει να διέπουν την εργασία ενός αθλητικού δημοσιογράφου και τη στάση του απέναντι στον αθλητισμό.
Ανάμεσα σε πολλές άλλες προτάσεις που κατέθεσαν οι συμμετέχοντες ήταν και οι επισκέψεις κλιμακίων του ΠΣΑΤ με προσωπικότητες του αθλητισμού σε σχολεία της χώρας, η εισήγηση από πλευράς Συνδέσμου στο Υπουργείο Παιδείας για εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων αθλητικού ήθους και φίλαθλης συμπεριφοράς, καθώς και οι καμπάνιες του ΠΣΑΤ κατά της βίας σε εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες.
Προτάθηκε επίσης να ενθαρρύνεται και να επιβραβεύεται η αντικειμενική και υπεύθυνη δημοσιογραφία, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε τέτοιου είδους φαινόμενα, δηλαδή βίας και εκτροπής στον αθλητισμό.
Όπως ανέφερε δε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, αποφασίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου η θέσπιση βραβείου για ρεπορτάζ, έρευνα ή αρθρογραφία κατά της βίας με χρηματικό έπαθλο.
Συντονιστής της ημερίδας του ΠΣΑΤ ήταν ο Β΄ αντιπρόεδρος Μάνος Σταραμόπουλος.
Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου τόσο άδικα Αλκιβιάδη Καμπανού.
Εισηγήσεις έκαναν ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΑΤ Παύλος Γερακάρης, το μέλος της Επιτροπής Αθλητικών Δημοσιογραφικών Βραβείων και της ΑΚΑΣ Στράτος Σεφτελής, ο προϊστάμενος της ΕΡΑ Σπορ Τάσος Αντωνίνης, ο διευθυντής ανάπτυξης Ομίλου “Metromedia”, δημοσιογράφος Βασίλης Μάστορας, ο πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου ΠΣΑΤ Γιάννης Μαμουζέλος, ο πρόεδρος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου ΠΣΑΤ και αντιπρόεδρος της AIPS Γιάννης Δάρας, το ιστορικό στέλεχος του ΠΣΑΤ, μέλος της Ακαδημίας Αθλητικών Συντακτών (ΑΚΑΣ) και προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος στην εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία» Σωτήρης Κέλλας, το μέλος της Επιτροπής Αθλητικών Δημοσιογραφικών Βραβείων και η πρώτη γυναίκα διεθνώς που έκανε ραδιοφωνική μετάδοση αγώνα ποδοσφαίρου Βάσω Μώραλη, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΣΑΤ Μακεδονίας/Θράκης Μιχάλης Μελισσίδης, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΣΑΤ Πελοποννήσου και διευθυντής του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Παναγιώτης Αντωνόπουλος, ο προϊστάμενος της αθλητικής εφημερίδας “SportDay” Παντελής Περιβολάρης, η γενική γραμματέας του ΠΣΑΤ Ασπασία Βελονάκη, ο αναπληρωτής ταμίας Αντώνης Παπουτσάκης και δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Πατρίς», ο ειδικός γραμματέας Κώστας Αλεξόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ Κώστας Τουτσίδης και Γιώργος Τριανταφυλλίδης (αρχισυντάκτης του τμήματος αθλητικών ειδήσεων του ΑΝΤ1).