Υπό πλήρη μυστικότητα εκπονούνται anti -UVA σχέδια και μέθοδοι κατά των τουρκικών drones. «Επιστρατεύονται» ελληνικά μυαλά από μεγάλα ερευνητικά κέντρα του κόσμου.
Αντίμετρα σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο προετοιμάζει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίδειξη ισχύος στο Αιγαίο με τις ολοένα και πιο πυκνές υπερπτήσεις UVA (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) πάνω από ελληνικά νησιά!
Η Άγκυρα, μετά την ένταξη των πρώτων Γαλλικών Rafale στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ρίχνει στην μάχη των εντυπώσεων τον στόλο των διακοσίων (200) περίπου στρατιωτικών drones (Bayraktar TB-2 και ANKA S) που κατασκευάζει η ίδια η Τουρκία!
Είναι σαφές ότι η Τουρκία μετά την ένταξη του υπερόπλου (Rafale) στο ελληνικό οπλοστάσιο, σπεύδει να αναπτύξει στο Αιγαίο το δικό της καινούργιο οπλοστάσιο, όπως είναι τα στρατιωτικά UVA, που η Ελλάδα υστερεί απ αυτόν τον τομέα. Ωστόσο τα drones μπροστά στα Rafale, μοιάζουν ως «μύγα στο ρουθούνι του ελέφαντα»…
Παρ´ όλα αυτά, η Αθήνα δεν υποτιμάει την «απειλή» που συνιστούν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) για την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός στην πολυτεχνική κοινότητα και σε συνεργασία με τους ειδικούς Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ήδη κάνει θαύμα στον τομέα της αντί-ντρόουν άμυνας.
Συγκεκριμένα, οι πολυτεχνικές σχολές της χώρας σε συνεργασία με ομογενείς που εργάζονται στα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου και το αντικείμενο τους είναι η ανάπτυξη και τελειοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για στρατιωτική χρήση, βρίσκονται ήδη σε ανοιχτή γραμμή με το ΓΕΕΘΑ!
Η κρυφή ομάδα κρούσης κινείται σε δυο κατευθύνσεις:
• Σχεδιασμός και ανάπτυξη αντίμετρων για την αντιμετώπιση των τουρκικών UAV στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο
• Στην ανάπτυξη εγχώριων drones. Η Ελλάδα αν και διαθέτει τα «μυαλά» για τον σχεδιασμό UVA , την τελευταία εικοσαετία δεν διέθετε την εθνική στρατηγική για να τα αναπτύξει. Ωστόσο όπως λέει ο λαός: «Κάλιο αργά παρά ποτέ» και τώρα «τρεχάτε ποδαράκια μου»…
Η όλη διεργασία με την ένδειξη «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ» συντελείται πλέον συντονισμένα σε εθνικό επίπεδο, ιδίως μετά τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, όπου για πρώτη φορά επιχείρησαν UVA - και μάλιστα τα τουρκικά- σε πραγματικές συνθήκες μάχης.
Παράλληλα σε διπλωματικό επίπεδο μετά από συναντήσεις και συσκέψεις στο ΥΠΕΞ, αναζητούνται τρόποι ώστε να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη παραγωγή τουρκικών UAV αφού οι πρώτες ύλες προέρχονται από τρίτες χώρες και είναι εισαγόμενες στην Τουρκία. Ήδη μετά την συμμετοχή των τουρκικών UVA στο Ναργκόνο Καραμπάχ υπάρχει προβληματισμός σε πολλές δυτικές χώρες και εκφράζονται απόψεις για επιβολή εμπάργκο στην Τουρκία ως προς την παροχή πρώτων υλών για ανάπτυξη drones.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην διεθνή κοινότητα είναι η στάση των ΗΠΑ καθώς θεωρούν ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τα UAV για να αυξήσει την επιρροή της σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας όπως η Ουκρανία και η Λιβύη.
Το καθεστώς χρήσης των UAV και οι περιορισμοί που διέπουν αυτή, καθορίζονται με σαφήνεια στο νομικό καθεστώς της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. O υφιστάμενος στόλος UVA της Τουρκίας , υπό προϋποθέσεις μπορεί να μεταφέρει 1,3 τόνους πυραύλων και βομβών. Ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου εύκολο για την διεθνή κοινότητα να παραβλέψει την ανάγκη άμεσων μέτρων περιορισμού της ανεξέλεγκτης δράσης των πολεμικών drοnes.
Ήδη υπάρχουν τρία σημαντικά ψηφίσματα:
• Του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 27ης Φεβρουαρίου 2014.
• Της το κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) τον Απρίλιο
του 2015.
• Του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2015.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) τον Φεβρουάριο του 2014 είχε ζητήσει, τα κράτη-μέλη και το Συμβούλιο να συμπεριλάβουν τα «οπλισμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη» σε καθεστώς αφοπλισμού και ελέγχου των όπλων και να απαγορευτεί η ανάπτυξη, παραγωγή και χρήση πλήρως αυτόνομων όπλων, που καθιστούν δυνατή την πραγματοποίηση επιθέσεων χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.
Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), μέλος της οποίας είναι και η Τουρκία, το 2015 ανέδειξε τα πολλαπλά ζητήματα που δημιουργεί η χρήση οπλισμένων UAV ή drones. Ανάλογες διατυπώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί και από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2015, σε κείμενα τα οποία στηρίζουν τις γενικές αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου….
Πηγή: enoplos.gr