Μαύρες μέρες έρχονται για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, καθώς είναι ένας από τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και που αναμένεται να αντιμετωπίσει τρομακτικές δυσκολίες επανεκκίνησης μετά την άρση του lockdown.
Τα πρώτα σημάδια είναι απολύτως ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώνεται για την οικονομία του... ποδοσφαίρου, αλλά και για τις προοπτικές της.
Οι ομάδες είναι ήδη χωρίς έσοδα και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, κανένας σχεδιασμός, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πότε θα μπουν ξανά χρήματα στα ταμεία τους, καθώς και αν θα είναι αυτά που υπολόγιζαν βάσει του προγραμματισμού το περασμένο καλοκαίρι, τόσο ως προς τα τηλεοπτικά, τα εμπορικά και διαφημιστικά δικαιώματα, αλλά και ως προς τις εισπράξεις από εισιτήρια.
Τα... μαντάτα δεν είναι καλά. Εφόσον ισχύει η πληροφορία ότι η NOVA ενημέρωσε τις ΠΑΕ να μην κόψουν τιμολόγια για να εισπράξουν δόσεις βάσει της συμφωνίας και πως θα βάλει μεγάλο ψαλίδι λόγω του γεγονότος ότι το προϊόν για το οποίο πληρώνει δεν... διατίθεται, οι ομάδες θα δεχθούν ένα ισχυρότατο πλήγμα.
Βεβαίως, θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι την προαναφερθείσα ζημιά οι ΠΑΕ θα επιχειρήσουν να την μετακυλήσουν στους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι σίγουρα θα υποχρεωθούν σε μείωση της τάξεως του 30%, τουλάχιστον, στα συμβόλαιά τους.
Ομως, το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά την άποψή μου, δεν είναι η τρέχουσα ζημιά για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αυτή δηλαδή που θα υποστεί από την στιγμή που ξεκίνησε η υγεινομική κρίση μέχρι το καλοκαίρι.
Τα χειρότερα για το ποδόσφαιρο είναι μπροστά. Και συνδέονται, κυρίως, με την βασική πηγή εσόδων του, τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Ο τηλεοπτικός πάροχος που αποτελεί τον βασικό συνεργάτη της λίγκας εδώ και 25 χρόνια, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Τα οικονομικά του δεν είναι ανθηρά. Η NOVA βρίσκεται τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο των τραπεζών, λόγω των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρεών προς αυτές και παρά τις προσπάθειες να βρεθεί εταιρεία η οποία θα την εξαγοράσει, αυτό δεν συμβαίνει...
Ενας τηλεοπτικός πάροχος, λοιπόν, ο οποίος ήταν ήδη αποδυναμωμένος και θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα (αν δεν βρει επενδυτή) αφού μπορεί να κόψει πολλά χρήματα από τις ΠΑΕ αλλά θα χάσει κι αυτός από τους συνδρομητές του που ήδη διαμαρτύρονται (ειδικά τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι καφετέριες που είναι κλειστά) πως πληρώνουν -και μάλιστα ακριβά- για ένα προϊόν (ποδόσφαιρο), το οποίο δεν υπάρχει, πώς θα μπορέσει να πληρώσει για να διατηρήσει την επόμενη σεζόν τα δικαιώματα των ομάδων που του ανήκουν;
Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσει, αν δεν δεχτούν οι ομάδες μια πολύ μεγάλη μείωση στα συμβόλαιά τους σε σχέση με τα ισχύοντα.
Υπ' αυτές τις συνθήκες, θεωρώ δεδομένο ότι, όπως και πάρα πολλοί άλλοι κλάδοι της οικονομίας, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα ζητήσει την βοήθεια της Πολιτείας. Δηλαδή, της ΕΡΤ...
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας κατέστησε σαφές ότι θέλει να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη σχέση -μέσω της ΕΡΤ- με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και δεν δίστασε να... στενοχωρήσει τις ομάδες της Super League 2, κόβοντας το 50% από τα χρήματα που τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όλα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σε θέση που απ' αυτήν θα εξαρτάται η σωτηρία ή η καταστροφή του.
Κι εδώ που τα λέμε, δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα να μην χρειάζεται να πληρώσουν για να το απολαύσουν τηλεοπτικά. Να έχουν την δυνατότητα της δωρεάν παρακολούθησης των αγώνων, μέσω της δημόσιας τηλεόρασης.
Υπό την βασικότατη προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η δημόσια τηλεόραση θα έχει τα δικαιώματα του ποδοσφαίρου επειδή προσφέρονται σε τιμές οι οποίες είναι λογικές, που δεν αποτελούν προϊόν ρουσφετιού από την -όποια- κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες των ομάδων και που μπορεί να τα αξιοποιήσει εμπορικά.
Κανείς δεν θα ζητήσει από την δημόσια τηλεόραση να βγάλει και κέρδος. Ομως, είναι το αυτονόητο να φροντίσει ώστε έχοντας τα δικαιώματα του ποδοσφαίρου, να εξασφαλίσει τα διαφημιστικά έσοδα που θα καλύψουν την δαπάνη της αγοράς τους.