Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ουσίες από καφέδες, ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά μέχρι κοκαΐνη, ηρωίνη και μεθαμφεταμίνη εισέρχονται στα οικοσυστήματα μέσω των λυμάτων.
Πάνω από 269 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κάνουν χρήση ναρκωτικών κάθε χρόνο. Συχνά ξεχνιέται σε αυτή την ιστορία ένα πρόβλημα βασικής βιολογίας. Ό,τι μπαίνει μέσα μας πρέπει να βγαίνει έξω... Συνεπώς, οι υπόνομοι κατακλύζονται από ναρκωτικά που αποβάλλονται από τον οργανισμό, μαζί με τα διασπασμένα χημικά συστατικά που έχουν παρόμοιες επιδράσεις με τα ίδια τα ναρκωτικά.
Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων δεν τα φιλτράρουν αυτά τα πράγματα - δεν σχεδιάστηκαν ποτέ γι' αυτό. Πολλά λύματα καταλήγουν επίσης ανεπεξέργαστα σε ποτάμια και παράκτια ύδατα. Μόλις βρεθούν στο περιβάλλον, τα φάρμακα και τα υποπροϊόντα τους μπορούν να επηρεάσουν την άγρια ζωή. Σε μια παλιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Biology, ερευνητές στην Τσεχική Δημοκρατία διερεύνησαν πώς η μεθαμφεταμίνη - ένα διεγερτικό με αυξανόμενο αριθμό χρηστών παγκοσμίως - μπορεί να επηρεάζει την άγρια πέστροφα.
Λίγα χρόνια αργότερα, οι πέστροφες φαίνονται να εθίζονται όλο και περισσότερο στη μεθαμφεταμίνη λόγω της ρύπανσης των υδάτων από τα ναρκωτικά.
Οι ειδικοί προειδοποιούν τώρα ότι ουσίες που κυμαίνονται από καφεΐνη, ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά μέχρι αντισυλληπτικά χάπια, κοκαΐνη, ηρωίνη και μεθαμφεταμίνη εισέρχονται στα οικοσυστήματα μέσω της παράνομης απόρριψης και των... ύποπτων λυμάτων σε λιμάνια και χώρους υγιεινής.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν πέστροφες εθισμένες στη μεθαμφεταμίνη και ένα είδος ευρωπαϊκής πέρκας, η οποία φαινόταν να μη φοβόταν τα μεγαλύτερα αρπακτικά εξαιτίας της χρήσης....αντικαταθλιπτικών.
Ο Michael Bertram - επίκουρος καθηγητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών και ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς μιας μελέτης σχετικά με τα ψάρια που έχουν πάρει ναρκωτικά και άλλα φάρμακα - προειδοποίησε: «Όταν ένας άνθρωπος παίρνει ένα χάπι, δεν διασπάται όλο το φάρμακο μέσα στο σώμα μας και έτσι μέσω των περιττωμάτων μας, τα απόβλητα απελευθερώνονται απευθείας στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, τα ψάρια Fathead minnow βρέθηκαν με υψηλά επίπεδα άγχους μετά την έκθεσή τους σε υψηλά επίπεδα καφεΐνης».
Η ρύπανση από τα αντιβιοτικά έχει επίσης επηρεάσει ζωτικά μικρόβια στον υδάτινο κόσμο. Οι επιστήμονες λένε ότι η ρύπανση των υδάτων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τις τελευταίες δεκαετίες.
Προειδοποιούν ότι είναι πλέον έχει δημιουργηθεί παγκόσμιο ζήτημα για τη βιοποικιλότητα και χρειάζεται περισσότερη διεθνή προσοχή. Τέλος, οι περιβαλλοντολόγοι ζητούν από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς να κατασκευάσουν πιο «πράσινα» φάρμακα που θα διασπώνται πιο εύκολα στο ανθρώπινο σώμα και δεν θα βλάπτουν την άγρια ζωή.
πηγή: gazzetta