Έγκλημα και μάλιστα αποδεδειγμένο χαρακτήρισε τη φονική τραγωδία της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη ο Αλέξης Κούγιας.
Εκπροσωπώντας συγγενείς των θυμάτων ξεκαθάρισε πως πρόκειται για «έγκλημα» και στάθηκε στο γεγονός πως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ισχύει μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στην Ευρώπη.
Ο Αλέξης Κούγιας εκπροσωπεί τουλάχιστον 50 συγγενείς θυμάτων της φονικής τραγωδίας στα Τέμπη και μίλησε στο Metropolis 95,5 FM και την εκπομπή «Στη Σέντρα» για τις εξελίξεις στην υπόθεση.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για την αίσθησή του αν πρόκειται για έγκλημα ή δυστύχημα: «Είναι αποδεδειγμένο ότι είναι έγκλημα. Λυπάμαι πολύ που αυτοί που εμφανίζονται δεν ασχολούνται καθόλου μ’ αυτό που ασχολείται η Δικαιοσύνη και ασχολούνται με άλλα πράγματα που δεν έχουν σχέση. Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει έχει διαπραχθεί από περίπου 43 ανθρώπους μια σειρά από πράξεις κακουργηματικές και πλημμεληματικές. Είναι ο σταθμάρχης της Λάρισας, τα στελέχη της ΤΡΕΝΟΣΕ, τα στελέχη Hellenic Train, μια σύμβαση που έπρεπε να είχε εκσυγχρονίσει τα τρένα και το ανέβαλαν. Υπήρξε πόρισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για πλημμελήματα. Ποια είναι τα εγκλήματα; Διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών. Είχαμε τέτοια υπόθεση με τους μαθητές από το Μακροχώρι της Βέροιας. Εκεί καταδικάστηκαν όλοι. Το αδίκημα τιμωρείται με κάθειρξη ως 15 χρόνια. Το αδίκημα αυτό ξεκίνησε να διερευνά η Δικαιοσύνη. Αντιμετωπίζουν και 57 ανθρωποκτονίες. Ο νομικός χαρακτηρισμός είναι πλημμέλημα, εξ αμελείας. Δεν ήθελε κανείς να σκοτώσει κανέναν».
Για τις κινήσεις των συγγενών των θυμάτων: «Οι δικηγόροι των θυμάτων ζήτησαν επέκταση του κατηγορητηρίου με το ίδιο αδίκημα και με τους υπαλλήλους της ΤΡΕΝΟΣΕ της Θεσσαλονίκης επειδή υπήρχε εύφλεκτο υλικό. Η πρώτη επίσημη πραγματογνωμοσύνη λέει ότι δεν υπήρχε. Οι πραγματογνώμονες των θυμάτων λένε ότι υπήρχαν 3,500 λίτρα υλικού. Αν αυτό γίνει δεκτό θα έχουμε πάλι το ίδιο αδίκημα και επέκταση στους υπαλλήλους ΤΡΕΝΟΣΕ της Θεσσαλονίκης, σ’ αυτούς που ήταν δικό τους το προϊόν που ήταν στο τρένο».
Για το νόμο περί ευθύνης υπουργών: «Έρχεται μια σειρά συγγενών θυμάτων θέλουν κατηγορούμενο τον υπουργό Συγκοινωνιών τον κ. Καραμανλή. Η Δικαιοσύνη ερευνά αν υπάρχει εμπλοκή Καραμανλή. Αν συμβεί αυτό φεύγει όλη η δικογραφία από τη Λάρισα και πηγαίνει στη Βουλή όπου θα αποφασίσουν οι βουλευτές με αίτημα 30 βουλευτών για να αποφανθεί η Ολομέλεια αν ο Καραμανλής έχει ευθύνες κάτι που μπορεί να γίνει με 151 βουλευτές. Αυτοί θα αποφασίσουν όπως αναφέρει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Όλοι οι κατηγορούμενοι με τον πολιτικό θα κριθούν.
Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ισχύει ο νόμος αυτός και δεν καταργείται. Οι 30 ζητούν σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα λειτουργήσει ως Εισαγγελέας. Η Ολομέλεια αποφασίζει να συστήσει την επιτροπή. Αν αυτή αποφασίσει ότι πράγματι ο πολιτικός έχει διαπράξει αδίκημα, φεύγει η δικογραφία από τη Λάρισα και έρχεται στη Βουλή. Η κρίση του αν ο πολιτικός με τους ως τώρα κατηγορούμενους έχουν πράξει αδίκημα, θα κριθεί από ειδικό δικαστήριο στην Αθήνα. Υπάρχει η εκδοχή να μην αποφασιστεί αυτό και να αποφασιστεί οι 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με ενδεχόμενο δόλο. Το αδίκημα απειλεί με ισόβια κάθειρξη από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης πλην των συγγενών και των δικηγόρων που έχουν τη δικογραφία».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube