Από ώρα σε ώρα αναμένεται να υπογράψουν σύμβαση και να ξεκινήσουν να εργάζονται στο πλευρό των συναδέλφων τους στα δημόσια νοσοκομεία, οι πρώτοι τριάντα ιδιώτες γιατροί, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας.
«Έχουμε 175 συναδέλφους που έχουν ζητήσει να υπογράψουν τη σύμβαση και οι πρώτοι 30 είναι ειδικότητες που αφορούν άμεσα τη νοσηλεία COVID», σημείωσε ο κ. Ντίτσας, αναφερόμενος στη διαδικασία ενίσχυσης του συστήματος υγείας από ιδιώτες γιατρούς, μετά την έκκληση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Διευκρίνισε, δε, ότι οι ειδικότητες των γιατρών της πρώτης γραμμής είναι «παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι και γενικοί γιατροί».
«Υπάρχει μια νομοθετική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Αναμένουμε την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα συμφωνηθέντα μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου και του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου η σύμβαση αυτή να είναι εξάμηνη, με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι μήνες, αν χρειαστεί και άλλες "ευεργετικές" διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση που ήταν για δύο μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΘ.
«Επειδή έχουν ειπωθεί πολλά για τη σύμβαση που πρέπει να υπογράψουν οι ιδιώτες γιατροί», διευκρίνισε ο κ. Νίτσας, «θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή το εθνικό σύστημα υγείας πρέπει να ενισχυθεί σε οργανικό μόνιμο προσωπικό και να διαφοροποιηθούν οι αμοιβές των νοσηλευτών και των γιατρών, οι οποίες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όλα αυτά θα τα δούμε μετά το τέλος της πανδημίας, διότι δεν φτάνουν μόνο τα χειροκροτήματα αλλά θα πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις».