“Ανταπόκριση από το μέτωπο” γράφει ο ειδικός παθολόγος του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σφήκας, σε ανάρτησή του. Επιχειρεί μέσα σε μερικές γραμμές να δώσει μια εικόνα του τι επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα ενδότερα του 424 ΓΣΝΕ, ακόμη και στα έγκατα του, εκεί όπου βρίσκεται ένα πυρηνικό καταφύγιο - νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο να ανταποκριθεί σε συνθήκες πυρηνικού και βιοχημικού πολέμου.
“Γίνεται συζήτηση για χρήση του πυρηνικού καταφυγίου, αν χρειαστεί” αναφέρει ο παθολόγος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη χρησιμότητα του στον πόλεμο με αυτόν τον αόρατο και ύπουλο εχθρό. Και στο εν λόγω νοσοκομείο, όπως και στα υπόλοιπα άλλωστε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης διεξάγεται ένας αληθινός πόλεμος. Το 424 βομβαρδίζεται συνεχώς με περιστατικά κορωνοϊού.
“Νοσηλεύει γύρω στα 80 αυτήν την στιγμή με πνευμονίες Covid, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών που μας έστειλαν το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο γιατί δεν είχαν κρεβάτια. Όλα αυτά είναι επιβεβαιωμένα με PCR” συνεχίζει ο Γιώργος Σφήκας.“Κάθε ημέρα διασωληνώνουμε ασθενείς 40-70 ετών” προσθέτει.
“Στα ΤΕΠ COVID γίνεται κόλαση κάθε μέρα τόσο σε εμάς όσο και στα άλλα νοσοκομεία καθώς η προσέλευση είναι τεράστια και υπάρχουν πάρα πολλοί σε καραντίνα στα σπίτια τους. Νοσηλεύουμε σε 3 πτέρυγες και έχουμε εκκενώσει τέταρτη για να δεχθεί περιστατικά. Τις εφημερίες COVID τις κάνουμε παθολόγοι και πνευμονολόγοι και οι υπόλοιπες παθολογικές ειδικότητες (γαστρεντερολόγοι, ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι κλπ.) ανέλαβαν τη γενική παθολογική εφημερία”, συμπληρώνει.
Τεράστιο όμως πρόβλημα υπάρχει και με τις κλίνες ΜΕΘ, όπως λέει στην ανάρτηση του, καθώς οι ιδιωτικές κλινικές δέχονται περιστατικά μη-COVID για να μετατραπούν οι ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων σε COVID.
“Τις τελευταίες ημέρες οι συνάδελφοι που εφημέρευσαν πέρασαν μεγάλο λούκι γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ στην πόλη και άδειαζαν κρεβάτια μετά από θανάτους. Από Δευτέρα, ανοίγουμε νέες κλίνες ΜΕΘ στο 424 ΓΣΝΕ” καταλήγει.
Το πυρηνικό καταφύγιο
Για να φτάσουν οι γιατροί και η διοίκηση του 424 ΓΣΝΕ να συζητούν την διάθεση του πυρηνικού καταφυγίου σε περιστατικά Covid-19 σημαίνει ότι η κατάσταση κοντεύει να ξεφύγει εκτός ελέγχου. Το ελβετικής τεχνογνωσίας πυρηνικό καταφύγιο είναι μια λύση καθώς οι χώροι του είναι άρτια εξοπλισμένοι. Βρίσκεται στο δεύτερο υπόγειο του νοσοκομείου, με εσωτερική θωράκιση από σκυρόδεμα. Οι εξωτερικές πόρτες από ανοξείδωτο χάλυβα και τσιμέντο προκαλούν δέος. Οι τρύπες μέσα στο τοίχο ( βαλβίδες Emergency Shut Down) σε περίπτωση κινδύνου σφραγίζονται μέσα σε 0,2 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ωστόσο επιτρέπουν την έξοδο του αέρα.
Οι ειδικοί λένε πως πρόκειται για ένα νοσοκομείο απόλυτης προστασίας. Όταν το υπέργειο τμήμα του νοσοκομείου δεν μπορεί να λειτουργήσει για οποιοδήποτε λόγο, οι βασικές λειτουργίες εκτελούνται στο καταφύγιο. Δεσπόζει ένα κεντρικό δωμάτιο ελέγχου απ' όπου επιτηρούνται όλα τα συστήματα ηλεκτρονικά, υπάρχουν οκτώ χειρουργεία, τα οποία εξυπηρετούνται από μία κεντρική αποστείρωση για οικονομία χώρου,τέσσερα φαρμακεία, δύο κουζίνες, τέσσερις τραπεζαρίες, ένα μεγάλο μηχανοστάσιο που έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί το καταφύγιο με ηλεκτρικό ρεύμα για κάποιες μέρες.
Η παραμονή στο νοσοκομείο κάτω από τη γη εξαρτάται από το χρόνο που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τροφοδοσία απ' έξω. Στο καταφύγιο υπάρχουν δεξαμενές νερού και πετρελαίου και τρόφιμα σε ξηρά μορφή.