Μέχρι τις 10 Απριλίου, θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα για εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.
Με τους μισθωτούς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το επίδομα των 800 ευρώ θα δοθεί στους περίπου 500.000 εργαζόμενους οι οποίοι μέχρι πριν λίγες μέρες απασχολούνταν σε επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν την λειτουργία τους υποχρεωτικά για περιοριστεί η επέκταση του κορονοϊου. Η αναστολή των συμβάσεων τους μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από τον ΕΦΚΑ .
Με την γνωστοποίηση ενός τραπεζικού λογαριασμού θα τους πιστωθεί το επίδομα των 800 ευρώ το οποίο υποτίθεται ότι καλύπτει την περίοδο από 15 Μαρτίου εως και 30 Απριλίου.
Μάλιστα καλύπτει περίπου τις καθαρές αποδοχές 1.5 μήνα για αυτόν που αμείβεται με τον βασικό μισθό των 650 ευρώ ( τα καθαρά είναι 546 Χ1,5 = 819 ευρώ ).
Παράλληλα το υπουργείο οικονομικών αναλαμβάνει να καλύψει από τον προϋπολογισμό όχι μόνο το επίδομα αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου και του εργοδότη.
Με τον τρόπο αυτό, τα τρία συναρμόδια υπουργεία θα βρουν ότι καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων μέχρι και το τέλος του επόμενου μήνα, όταν θα επανεξεταστεί τι γίνει με τις αμοιβές αυτών που έμειναν χωρίς δουλειά για να μην επεκταθεί η επιδημία.
Οι μη μισθωτοί
Το πρωί της Πέμπτης, θα ξεκαθαρίσει και ένα πιο μπλεγμένο θέμα που αφορά την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ στους μη μισθωτούς. Δηλαδή τους αυτοαπασχολούμενους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.
Όλοι αυτοί θα κριθούν αν θα πάρουν το επίδομα με βάση την μείωση του τζίρους τους λόγω του ξεσπάσματος του κορωνοϊού.
Σε αυτήν την κατηγορία το δημόσιο δεν καλύπτει ασφαλιστικές εισφορές αλλά προσφέρει την αναστολή εκπλήρωσης των υποχρεώσεων για τρεις μήνες και των φορολογικών τους υποχρεώσεων για 4 μήνες, μέχρι και το τέλος Ιουλίου.
Στη σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο οικονομικών με εκπροσώπους τω και των άλλων δύο υπουργείων ( εργασίας και ανάπτυξης ) θα πρέπει να επιλεγούν οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας ( ΚΑΔ ) οι οποίοι αποδεδειγμένα είχαν μείωση του τζίρου τους.
Τούτο με δεδομένο ότι ο αρμόδιος υπουργός ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης είπε ότι το επίδομα θα δοθεί σε όσους έχουν πληγεί από την επιδημία του κορονοϊου. Το κακό είναι ότι το διάστημα στο οποίο είχαμε σε ισχύ περιοριστικά μέτρα είναι μικρό για να υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη ( πχ οι εισπράξεις του αποδιδόμενου ΦΠΑ) ώστε να δικαιολογείται η καταβολή.
Φυσικά στις συσκέψεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο οικονομικών όλοι οι κλάδοι εμφανίστηκαν ως θιγόμενοι από την κρίση.
Την Τετάρτη, ο υπουργός οικονομικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 άφησε ανοιχτό μέσα στους πληττόμενους κλάδους να ενταχθούν τα κουρεία τα ταξί ακόμη και οι εργαζόμενοι σε μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία υποφέρουν στην μεγάλη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης.
Ωστόσο και ο ίδιος είπε ότι η λίστα όσων θα ενισχυθούν δεν θα είναι σταθερή αλλά ια ανανεώνεται και θα συμπληρώνεται συνέχεια .
Το καλό ή το κακό είναι ότι τα χρήματα για την ενίσχυση των μη μισθωτών δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά προέρχονται σε κάθε περίπτωση από την ΕΕ. Θα είναι δηλαδή είτε από τα 1,8 δισ. που διατίθενται στην Ελλάδα από το νεοσύστατο επενδυτικό ταμείο ενάντια στην συνέπειες του κορωνοϊού είτε από ανακατεύθυνση πόρων του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Ελλάδα .
Αν τα χρήματα αυτά διατεθούν πριν ολοκληρωθεί η κρίση τότε το κράτος θα μείνει χωρίς «πυρομαχικά» σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των μη μισθωτών.
NEWS247